28/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ, πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων

«Ευχάριστη έκπληξη, πολλές από τις αλλαγές στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ»

Για επιχείρηση παραπλάνησης του ελληνικού λαού κατηγορεί ο Π. Καμμένος τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, ζητώντας εκλογές το συντομότερο δυνατό. Χαρακτηρίζει ευχάριστη έκπληξη ορισμένες από τις οικονομικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και λέει ότι το κόμμα του θα συμμετείχε σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας με στόχο τη διαγραφή του χρέους..
      Pin It

Συνέντευξη στον Τάσο Τσακίρογλου

 

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ• Ο πρωθυπουργός γύρισε με άδεια χέρια από το Βερολίνο, η τρόικα έρχεται στην Αθήνα. Πώς βλέπετε τις εξελίξεις το επόμενο διάστημα;

 

Ο πρωθυπουργός έκανε μια απέλπιδα προσπάθεια να πει ότι τελειώνουμε με το μνημόνιο και ότι ουσιαστικά αυτό αντικαθίσταται με ένα σχέδιο εθνικής δράσης, δηλαδή με ένα άλλο μνημόνιο, με το οποίο, όμως, παραμένουν οι επίτροποι στα υπουργεία, η τρόικα συνεχίζει να ελέγχει κάθε έξι μήνες την Ελλάδα και, το χειρότερο απ’ όλα, συνεχίζεται η ίδια πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης με αύξηση της ανεργίας, με συνέχιση της λογικής ότι χρηματοδοτούμε μόνο τους «ημέτερους» και όχι την αγορά και την έλλειψη παντελούς ανάπτυξης. Το θέμα δεν είναι λοιπόν να βαφτίσει ο κ. Σαμαράς το ψάρι κρέας, αλλά να αλλάξει πολιτική. Και αυτό θα αλλάξει με τις εκλογές, τις οποίες θα επιδιώξουμε να έρθουν το συντομότερο.

 

• Πώς είδατε το οικονομικό πρόγραμμα που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ; Δηλώσατε ότι η εφαρμογή του προϋποθέτει σύγκρουση με τους δανειστές.

 

Κατ’ αρχάς υπάρχουν πολλές οικονομικές αλλαγές στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που για εμάς είναι ευχάριστες εκπλήξεις. Για παράδειγμα, η Τράπεζα Ανάπτυξης και συγκεκριμένα το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ήταν μια πρόταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων εδώ και δύο χρόνια. Ελπίζω ότι και στα θέματα της φορολογίας, τα οποία δεν αναφέρθηκαν εκτενώς, αρχίζει πλέον να γίνεται απόλυτα κατανοητό ότι χωρίς μια βίαιη πτώση της φορολογίας δεν θα μπορέσει να υπάρξει ανάπτυξη. Πιστεύω ότι στην οικονομία μπορεί να υπάρξουν συγκλίσεις στα προγράμματά μας, αρκεί να υπάρξει μια εθνική προοπτική. Η σύγκρουση με τους δανειστές είναι δεδομένη, με την έννοια ότι η Ελλάδα θα διεκδικήσει αυτά που συμφέρουν τον λαό και την οικονομία της. Δεν μπορεί να συνεχιστεί η πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης.

 

• Θα στηρίζατε, εάν ήταν αναγκαίο, μια κυβέρνηση, για παράδειγμα του ΣΥΡΙΖΑ, σε κάποιες πιθανές μονομερείς ενέργειες απέναντι στους δανειστές;

 

Εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει ότι προϋπόθεση για να στηρίξουμε μια οποιαδήποτε κυβέρνηση που θα έρθει, και θέλουμε να υπάρχει κυβέρνηση, θα κάνουμε τα πάντα γι’ αυτό, δεν θ’ αφήσουμε να υπάρχει ακυβερνησία, είναι κατ’ αρχήν να διασφαλίσουμε ως εγγυητές τα θέματα που για εμάς είναι κόκκινες γραμμές. Αυτά είναι τα εθνικά και τα θρησκευτικά θέματα. Εμείς δεν συμφωνούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ στον χωρισμό Εκκλησίας – Κράτους. Από εκεί και πέρα, θα συμμετείχαμε σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, στην προοπτική όμως να υπάρξει μια επιτροπή λογιστικού ελέγχου, διαγραφή του χρέους και βεβαίως μια εθνική στάση, με ομόψυχο τον ελληνικό λαό, με ομόψυχες όλες τις πολιτικές δυνάμεις, απέναντι στους δανειστές, οι οποίοι φέρονται σαν κατακτητές.

 

• Στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις (ALCO, MRB, RASS) το κόμμα σας εμφανίζεται στο όριο της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης, ενώ και στις ευρωεκλογές η επίδοση των ΑΝ.ΕΛΛ. ήταν χαμηλή; Πού το αποδίδετε;

 

Ο πόλεμος που δέχονται οι ΑΝ.ΕΛΛ. είναι πραγματικά πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα. Οι εκβιασμοί σε βουλευτές, οι αποστασίες χωρίς πολιτική αιτία, οι πιέσεις που δεχόμαστε, η ανυπαρξία μας στα μεγάλα ΜΜΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι δίνουμε, παραδείγματος χάριν, συνέντευξη για ένα σοβαρό θέμα και την επόμενη μέρα υπάρχει μόνο σε δύο εφημερίδες: στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και στη «Δημοκρατία». Οι άλλες δεν κάνουν καν αναφορά. Ο τηλεοπτικός χρόνος που μας δίνουν: για παράδειγμα, στις τελευταίες ευρωεκλογές, το Ποτάμι έπαιξε 223 φορές παραπάνω απ’ ό,τι οι Ανεξάρτητοι Ελληνες. Η πίεση λοιπόν είναι μεγάλη. Το σχέδιό τους είναι να μας διαλύσουν. Αντέξαμε. Και αυτό που πάντα ισχύει είναι πως ό,τι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό. Δημιουργούμε αυτή τη στιγμή τις προϋποθέσεις για τη συγκρότηση ενός μεγάλου πατριωτικού κινήματος.

 

• Με ποιους συνοδοιπόρους;

 

Καλούμε όλες αυτές τις δυνάμεις που ήταν διασπασμένες στις ευρωεκλογές, τα μικρότερα κινήματα, με τα οποία έχουμε κοινές θέσεις, να συστρατευτούν μαζί μας σε κοινά ψηφοδέλτια. Σε ένα μεγάλο κοινό πατριωτικό ψηφοδέλτιο που θα αποτελέσει ουσιαστικά την εγγυήτρια δύναμη για το σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης, με προστασία όμως των αρχών που πρεσβεύουμε από κοινού. Δεν σας κρύβω ότι είμαι σε συνεννόηση και διάλογο με όλα αυτά τα κινήματα. Εχουν ωριμάσει πια οι συνθήκες να προχωρήσουμε στο συνέδριο αυτό, το οποίο θα είναι η αφετηρία μιας νέας μέρας, με ποσοστά που θα ξεπεράσουν την πρώτη Κυριακή των εκλογών του Μαΐου του 2012.

 

• Και οι δημοσκοπήσεις;

 

Εμείς δεν έχουμε τη δυνατότητα να πληρώνουμε δημοσκοπήσεις. Μας δίνουν γύρω στο 4,2%. Δηλαδή δεν είμαστε στο όριο, όπως λέτε.

 

• Ναι, με την αναγωγή. Μίλησα για την πρόθεση ψήφου.

 

Εάν δείτε τα ποσοστά που μας έδιναν ορισμένες δημοσκοπήσεις το 2012 ή στις ευρωεκλογές, ήταν 1,2%. Πιστεύω πως εάν είναι στο ένα τρίτο αυτό που μας δίνουν, τότε στην πραγματικότητα είμαστε πολύ καλύτερα. Εμείς θα κάνουμε τα πάντα για να πάμε καλύτερα. Θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα.

 

• Επαναλαμβάνετε το τελευταίο διάστημα τα περί πιέσεων του ΣΔΟΕ και κρατικών υπηρεσιών σε βουλευτές σας, προκειμένου να συμπράξουν στην πλειοψηφία των 180. Εχετε στοιχεία γι’ αυτό;

 

Δεν θα μιλήσω για προσωπικά δεδομένα άλλων. Γνωρίζω ότι σε έξι βουλευτές των ΑΝ.ΕΛΛ., οι οποίοι δεν έχουν καμία ιδιαίτερη επιχειρηματική δραστηριότητα, το ΣΔΟΕ έκανε επανειλημμένως ελέγχους. Μπήκαν στα γραφεία και έκαναν ακόμα και τρεις ελέγχους. Σ’ εμένα, άρχισαν να ψάχνουν από το ΣΔΟΕ Λαμίας την πεθερά μου στην Ικαρία. Ελεγξε το ΣΔΟΕ Λαμίας τον πατέρα μου στην Αθήνα. Χωρίς να έχουν καμία δικαιοδοσία. Απλώς είναι κομματικοί εγκάθετοι που παίρνουν εντολές, χωρίς να απαντούν όταν το ζητάω από πού πήραν εντολή. Επισκέφθηκα τον επικεφαλής του ΣΔΟΕ και τον εισαγγελέα. Κανείς δεν είχε δώσει εντολή στο ΣΔΟΕ Λαμίας, αλλά η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένους μηχανισμούς, όπως έχει και στα δικαστήρια συγκεκριμένους μηχανισμούς.

 

• Δηλώνετε επανειλημμένως ότι δεν θα ψηφίσετε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Συμφωνούν όλοι οι βουλευτές των ΑΝ.ΕΛΛ. μαζί σας;

 

Ναι, συμφωνούν όλοι. Κοιτάξτε, έγινε ένας διάλογος και εμείς μετά τις εκλογές θα σκεφτούμε, θα συζητήσουμε και θα ψηφίσουμε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Είπαμε ότι δεν θα παρατείνουμε τον βίο της κυβέρνησης ψηφίζοντας Πρόεδρο προκειμένου να αποφευχθούν οι εκλογές.

 

• Εκτιμήσατε πρόσφατα ότι «το βράδυ των εκλογών δεν θα υπάρχει ούτε Σαμαράς ούτε Βενιζέλος, γιατί θα έχουν ανατραπεί από τα ίδια τους τα κόμματα και θα προκύψουν σοβαρές δυνάμεις που δεν θα έχουν υπογράψει προσωπικές επιταγές προς τη Μέρκελ και θα μπορούν να συμβάλουν στη δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας». Αρα, δεν ισχύει ο όρος να μην έχουν ψηφίσει τα μνημόνια;

 

Ο όρος αυτός αφορά την ένταξή τους στους Ανεξάρτητους Ελληνες. Εάν κάποιοι άλλοι έχουν μετανοήσει που ψήφισαν τα μνημόνια, εάν έχουν δει ότι αυτή η πολιτική είναι καταστροφική και θέλουν να συνδράμουν σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας με την ψήφο εμπιστοσύνης ή ανοχής, προκειμένου να υπάρξει εθνική γραμμή και μια κυβέρνηση που θα αλλάξει εντελώς αυτή την πολιτική, βεβαίως και είναι αποδεκτοί σ’ ένα τέτοιο σχήμα.

 

• Από την επέτειο των 40 χρόνων της Ν.Δ. αποκλείουν τον Γ. Καρατζαφέρη, αλλά δεν ακούσαμε κουβέντα για τις αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.» ότι ο Τ. Μπαλτάκος καθοδηγούσε τη Χρυσή Αυγή για τις ψηφοφορίες στη Βουλή.

 

Σας λέω ξεκάθαρα ότι ο κ. Μπαλτάκος επεδίωκε πάντα να φέρει τη Χρυσή Αυγή στην κυβέρνηση και μάλιστα μαζί με τη Ν.Δ. Στην αρχή είχε κάνει κρούση και σ’ εμάς. Και βεβαίως τις απορρίψαμε. Ο κ. Μπαλτάκος δήλωσε προ ημερών ότι παραμένει στέλεχος της Ν.Δ. και ότι κανείς δεν τον διέγραψε. Είναι ο στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά. Παραμένει ο στενός του συνεργάτης. Ο κ. Σαμαράς με τον κ. Μπαλτάκο φέρανε στη Ν.Δ. τον κ. Γεωργιάδη, τον κ. Βορίδη, τον κ. Πλεύρη. Ο κ. Μπαλτάκος συνομιλούσε με τη Χρυσή Αυγή. Αυτοί μετέτρεψαν τη Ν.Δ. από ένα κόμμα του ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού σ’ ένα ακροδεξιό κόμμα, στο οποίο είχαν χώρο όλα τα φασιστοειδή που αλλοίωσαν την εικόνα και συρρίκνωσαν τη Ν.Δ. Τα σαράντα χρόνια μάλλον για τα σαράντα του μνημοσύνου τής Ν.Δ. μοιάζουν.

 

Scroll to top