Pin It

Οσο και αν προσπαθούν οι επιτελείς της κυβέρνησης να αμφισβητήσουν τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που δημοσίευσε η «Εφ.Συν.», τα στατιστικά στοιχεία παραμένουν αδιάψευστοι μάρτυρες της πολιτικής πραγματικότητας. Ευθύς αμέσως έσπευσαν να μιλήσουν για προπαγάνδα χωρίς να δείξουν σεβασμό στις δημοσκοπικές εταιρείες, που απλώς κάνουν τη δουλειά τους. Σαφώς οι δημοσκοπήσεις είναι αποτύπωση της δεδομένης στιγμής και σαφώς τα δεδομένα αλλάζουν από μέρα σε μέρα ή από εβδομάδα σε εβδομάδα. Αυτό δεν αναιρεί την εγκυρότητα καμιάς δημοσκόπησης ούτε δίνει το δικαίωμα σε όσους δεν ικανοποιούνται ή δυσφορούν ή πανικοβάλλονται από τα αποτελέσματα να την αποκαλέσουν προπαγάνδα. Αυτό δείχνει μικρό, πολιτικό και ηθικό, ανάστημα.

 

Ισως η κυβέρνηση δεν περίμενε μια τόσο μεγάλη διαφορά, εξού ο αιφνιδιασμός και ο πανικός της, ο οποίος δεν οφείλεται μόνο στα αποτελέσματα της δημοσκόπησης αλλά και στη γενικότερη αντιμετώπιση που έχει η κυβέρνηση τόσο από τους Ελληνες πολίτες όσο και από τους εταίρους δανειστές. Στον τομέα αυτό έχει καταστεί αφερέγγυα και αυτή η διαπίστωση οδηγεί τον πρωθυπουργό σε λεονταρισμούς, λέγοντας είτε ότι η χώρα θα βγει νωρίτερα από το Μνημόνιο είτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γίνει ποτέ κυβέρνηση.

 

Η πραγματικότητα βοά ότι η δικομματική κυβέρνηση είναι σε σύγχυση και ανίκανη να αντιμετωπίσει τα εθνικά και οικονομικά προβλήματα. Γνωρίζουν και οι ίδιοι ότι ενδεχόμενη πρόωρη έξοδος από το Μνημόνιο θα είναι μια τρύπα στο νερό ή, όπως επισημαίνουν κυβερνητικοί παράγοντες, «άλμα στο κενό». Οι εκλογές, που άρχισαν να διαφαίνονται στον ορίζοντα, έχουν αναγκάσει τα στελέχη της κυβέρνησης να διαφοροποιηθούν από την επίσημη γραμμή της, να θέλουν να φαίνονται πιο φιλολαϊκά για να «φτιάξουν» την εικόνα τους στους ψηφοφόρους. Παράλληλα, οι έριδες μέσα στο συμπολιτευόμενο ΠΑΣΟΚ δίνουν και παίρνουν, ακριβώς επειδή φοβούνται ότι οι εκλογές είναι προ των πυλών. Αλλοι αμφισβητούν την ηγεσία και άλλοι ανακαλύπτουν καθυστερημένα ότι πρέπει να πάψουν πλέον να είναι ουρά της Νέας Δημοκρατίας.

 

Η «σωτηρία της χώρας», που επικαλούνται τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα, δεν επηρεάζει πλέον τους ψηφοφόρους και αυτό έγινε φανερό από τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, τρομοκρατώντας τις ηγεσίες και τα κυβερνητικά στελέχη, που βλέπουν να τρίζουν οι καρέκλες τους και αρχίζουν να αποδέχονται το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, όπως παραδέχτηκε και ο υπουργός Υγείας.

 

Scroll to top