Pin It

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση αδυνατεί να χαράξει δική της οικονομική πολιτική και εξαρτάται τόσο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και από το σύνολο της Ε.Ε., οι οποίες έχουν την εποπτεία της ελληνικής οικονομίας αλλά και συστήνουν ποια θα είναι η μελλοντική πορεία της. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ήταν παραπάνω από σαφής: Εάν το πρόγραμμα προσαρμογής δεν συνεχιστεί, κλείνει η στρόφιγγα της ρευστότητας προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Το μήνυμα Ντράγκι διαλύει τους λεονταρισμούς του πρωθυπουργού ότι, δήθεν, θα μπορούσε η χώρα να βγει από το Μνημόνιο πριν από τη συμφωνηθείσα ημερομηνία και προκαλεί μούδιασμα στην κυβέρνηση, αφού η πορεία του προγράμματος δεν ικανοποιεί τους δανειστές. Και χωρίς πρόγραμμα δεν υπάρχουν αγορές.

 

Η κυβέρνηση αναγκάζεται γι' ακόμη μια φορά να υπακούσει και να φέρει εις πέρας ό,τι έχει υπογράψει. Η δήθεν ανυπακοή της βέβαια είναι παραπλανητική, απλώς θέλει να δείξει στους ψηφοφόρους ότι μπορεί η ίδια να επιβάλει δικούς της όρους, πιο λαϊκούς, στους δανειστές. Μια τέτοια πολιτική είναι ξεπερασμένη και αποσκοπεί στην αλίευση αφελών ψήφων, οι οποίες, όμως, όσο περνάει ο καιρός, όλο και συρρικνώνονται. Γι' αυτό και η κυβέρνηση αναγκάζεται να συμμορφωθεί προς τις υποδείξεις της τρόικας. Δεν είναι τυχαίο ότι χθες ο υπουργός Οικονομικών κλήθηκε εσπευσμένα στο μέγαρο Μαξίμου να δώσει εξηγήσεις για την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ, οι οποίες καθυστερούν και ολοένα μετατίθενται από χρόνο σε χρόνο.

 

Οι ιδιωτικοποιήσεις αλλά και οι αλλαγές στα εργασιακά είναι οι τομείς στους οποίους έχει εστιάσει η τρόικα και πιέζει, σ' αυτή τη φάση. Είναι οδυνηρό για μια κυβέρνηση να πληρώνει τα επίχειρα της υποτέλειάς της, της ανικανότητάς της να διαπραγματευτεί με τους δανειστές τους όρους με τους οποίους θα βγει από τη δυσμενή θέση, όσο και αν δεν ενδιαφέρεται για την τύχη των πολιτών της χώρας. Στην ουσία δεν είναι οδυνηρό για την ίδια αλλά για τους πολίτες.

 

Μόνος στόχος της κυβέρνησης φαίνεται να είναι το πώς θα επηρεάσει τους ψηφοφόρους, παραπλανώντας τους ότι παλεύει για το καλύτερο. Με ψεύδη όμως και λεονταρισμούς δεν ασκείται σοβαρή πολιτική και επιπλέον χάνεται και η αξιοπιστία της. Οι εταίροι, καθώς φαίνεται, το γνωρίζουν, εξ ου και η εμμονή τους να τηρηθεί αυστηρά το πρόγραμμα. Διαφορετικά το ρευστό θα σταματήσει και παράλληλα η ευρωπαϊκή εποπτεία θα συνεχιστεί για πολλά χρόνια ακόμη.

 

Scroll to top