Pin It

Φρούδες ελπίδες για τους εργαζόμενους αποδεικνύονται οι περίφημες εξαγγελίες της κυβέρνησης για φοροελαφρύνσεις στο εισόδημα φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων μέσα στο 2015. Με εντολή της τρόικας οι ελαφρύνσεις στον φόρο εισοδήματος «παγώνουν» για ακόμη έναν χρόνο. Η μόνη υποχώρηση που έκανε η τρόικα στο ελληνικό σχέδιο για μικροπαροχές ήταν στη μείωση κατά 30% του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Ετσι, κατά τη σημερινή κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού θα απουσιάζουν οι εξαγγελίες αυτές, που θα συνέβαλλαν -υποτίθεται- στην έξοδο της χώρας από τις μνημονιακές υποχρεώσεις και την οικονομική κρίση.

 

Εφέτος επίσης θα ήταν η χρονιά κατά την οποία θα έληγε η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης – και αυτή, όμως, θα διατηρηθεί για ακόμη δύο χρόνια. Για να μη φανούν εντελώς αναξιόπιστοι, απλώς μειώνουν κατά 30% τους φορολογικούς συντελεστές. Βασικό έσοδο, πάνω από δύο δισ. ευρώ το 2015, αποτελεί ο φόρος στην περιουσία υπό τη μορφή του ΕΝΦΙΑ, του νέου «χαρατσιού» που ταλαιπωρεί περίπου εξίμισι εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων. Για να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός επιβάλλονται συνεχώς νέοι φόροι, την ίδια ώρα που οι μισθοί στο Δημόσιο συνεχίζουν να πετσοκόβονται με άμεσο στόχο να υπάρχει μηδενικό δημοσιονομικό έλλειμμα το 2015. Μόνο ολοκληρωτικά καθεστώτα πετύχαιναν αυτόν τον στόχο αφού, βέβαια, μείωναν στο ελάχιστο τους μισθούς των υπαλλήλων. Το κοινωνικό πρόβλημα δεν διορθώνεται με λογιστικές μηχανορραφίες, μήτε και η μείωση στον φόρο πετρελαίου θα ανακουφίσει τους καταναλωτές διότι, απλώς, είναι αμελητέα.

 

Ούτε καν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα είναι σε θέση να βάλουν σε εφαρμογή, παρά τα συγκλονιστικά στοιχεία για τα όρια της φτώχειας στα οποία διαβιούν οι περισσότεροι Ελληνες. Προφανώς εμπίπτει και αυτό στη μικροπολιτική σκοπιμότητα της κυβέρνησης. Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού υπάρχει εκτίμηση για πρωτογενές πλεόνασμα 2,9%, τα νέα μέτρα, όμως, που θα επιβληθούν ανέρχονται στο ποσό των 2 δισ. ευρώ, μετά τις ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας για κάλυψη του δημοσιονομικού κενού μέσα στο 2015. Είναι τουλάχιστον αξιοπερίεργο, αφού θα επιβληθούν νέα μέτρα, πόσο εύκολα λέει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός ότι θα βγούμε από το μνημόνιο μέσα στο 2014. Δεν λαμβάνει υπόψη τα νέα μέτρα του… αντιμνημονιακού 2015;

 

Ως πρώτα θύματα των νέων περικοπών στους μισθούς εμφανίζονται οι ίδιοι οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών, αλλά, σταδιακά, θα τις υποστούν και οι άλλοι εργαζόμενοι στο Δημόσιο λόγω της εφαρμογής του νέου ενιαίου μισθολογίου. Ούτως ή άλλως, οι φορολογούμενοι ούτε αυτή τη φορά είναι σε θέση να γνωρίζουν πώς αξιοποιούνται οι πόροι από την αφαίμαξή τους, πάγιο βέβαια πρόβλημα των Ελλήνων φορολογούμενων με τα τόσα λογιστικά τερτίπια που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση. Για ακόμη μια φορά προσπαθεί να κοροϊδέψει τους Ελληνες πολίτες.

 

Scroll to top