Pin It

Στο Μιλάνο γίνεται σήμερα η σύνοδος κορυφής για την ανεργία. Η χώρα μας κατέχει τα πρωτεία. Είναι πρώτη σε ανεργία χώρα στην Ευρώπη και δεύτερη μετά την Ισπανία σε ό,τι αφορά την ανεργία των νέων. Θα έπρεπε λοιπόν η κυβέρνηση να δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την καταπολέμηση της ανεργίας απορροφώντας κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ενωση που δίνονται γι' αυτόν τον σκοπό. Για να γίνει αυτό, οφείλει βέβαια να παρουσιάσει τα κατάλληλα προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας. Ομως τα στελέχη της αποδεικνύονται τελείως ανίκανα να διαμορφώσουν τέτοια προγράμματα. Αυτά που κατάρτισαν και τα έδωσαν στην Επιτροπή απορρίφθηκαν μετ' επαίνων, δεν έγιναν δηλαδή αποδεκτά, ως ακατάλληλα, ότι έχουν διαμορφωθεί στο πόδι, χωρίς προγραμματισμό και πραγματική έγνοια για τους ανέργους.

 

Είναι αξιολύπητοι οι υπεύθυνοι της κυβέρνησης, διότι ενώ η Επιτροπή διαθέτει 9,7 δισ. ευρώ για τους ανέργους σε χώρες της Ε.Ε., αυτοί δεν κατάφεραν να απορροφήσουν ούτε ένα ευρώ (!). Απλώς αποδεικνύονται ανίκανοι να συντάξουν ένα πρόγραμμα της προκοπής ώστε να απορροφήσουν ικανά κονδύλια για να ανακουφιστεί τουλάχιστον ανάλογος αριθμός ανέργων. Είναι αργά πια να αντιστραφεί η δυσάρεστη για τους ανέργους κατάσταση. Στο Βερολίνο δηλώνουν, με αφορμή τη σημερινή σύνοδο κορυφής, ότι δεν πρόκειται προς το παρόν να διατεθούν άλλα κονδύλια για την καταπολέμηση της ανεργίας. Οι υπεύθυνοι της κυβέρνησης αποδείχτηκαν κατώτεροι των περιστάσεων, ανίκανοι να διαχειριστούν ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα. Η ειρωνεία είναι ότι όπου βρεθούν κι όπου σταθούν οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης κομπάζουν ότι πρώτο τους μέλημα είναι η καταπολέμηση της ανεργίας. Οι άνθρωποι της κυβέρνησης ζουν μέσα σε μια τεράστια αντίφαση. Από τη μια κόπτονται -λένε- για την καταπολέμηση της ανεργίας, από την άλλη -την ίδια ώρα- αδυνατούν να καταρτίσουν ένα πρόγραμμα ώστε να πάρουν πόρους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 

Οι ευρωπαϊκοί πόροι δεν θα έλυναν βέβαια το φλέγον θέμα της ανεργίας. Χωρίς ανάπτυξη και μεταρρυθμίσεις το πρόβλημα εξακολουθεί να πλήττει μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Θα ανακούφιζαν, όμως, αρκετούς ανέργους, ιδιαίτερα τους νέους. Από τα 9,7 δισ. ευρώ της Επιτροπής τα 6 δισ. ευρώ προορίζονται για τους νέους. Κοιμούνται οι οικονομικοί εγκέφαλοι της δικομματικής κυβέρνησης. Επαξίως, άρα, έχουμε κατακτήσει τα πρωτεία στην ανεργία σε όλη την Ευρώπη! Η Ισπανία έχει απορροφήσει 600 εκατ. ευρώ, η Γαλλία 400, η Ελλάδα μηδέν. Μέσα σε αυτό το μηδέν της κυβέρνησης βολοδέρνουμε άπαντες…

 

Scroll to top