Pin It

Του Τάσου Παππά

 

Η επίδειξη δημοκρατικότητας του πρωθυπουργού εξαντλείται στα περάσματά του από το εντευκτήριο και το καφενείο της Βουλής. Κι αυτά στη χάση και τη φέξη και όταν το πρωτόκολλο επιβάλλει την παρουσία του στην αίθουσα της ολομέλειας. Εκεί, μεταξύ καφέ, τσιγάρου και φωτογραφιών από τα κινητά, κουβεντιάζει με τους βουλευτές του για όλα τα σοβαρά θέματα που αντιμετωπίζουν η χώρα, η κυβέρνηση και το κόμμα του. Θα πείτε, τι περιμένεις από έναν πρωθυπουργό που αποφεύγει τη Βουλή, που έχει μετατρέψει το υπουργικό συμβούλιο σε διακοσμητικό όργανο και την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας σε μαγική εικόνα. Δεν θυμάμαι πόσος καιρός έχει περάσει από την τελευταία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. Και δεν αναφέρομαι σε κείνες τις πανηγυρικές συνάξεις όπου εκφωνεί λόγο ο αρχηγός και στη συνέχεια όλοι αποσύρονται ησύχως. Μιλώ για ουσιαστικές συνεδριάσεις όπου οι βουλευτές διατυπώνουν τις απόψεις τους, ασκούν κριτική και καταθέτουν προτάσεις για το ένα ή το άλλο θέμα.Ακολουθεί μια τριήμερη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Ολα τα κόμματα συγκαλούν τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες τους για να προετοιμαστούν.

 

Οι βουλευτές της Ν.Δ. θα αρκεστούν στις κουβέντες του καφενείου. Οφείλουμε πάντως να παραδεχτούμε ότι πράττει σοφά ο πρωθυπουργός. Ας πούμε ότι έδινε τον λόγο στους βουλευτές του κι ας πούμε ότι αυτοί θα τολμούσαν να του πουν κατά πρόσωπο όσα λένε πίσω από την πλάτη του και όσα εκμυστηρεύονται στους δημοσιογράφους. Τι θα απαντούσε για παράδειγμα στα ερωτήματα:

 

- «Μας είπατε ότι στο Παρίσι θα δώσουμε το τελειωτικό χτύπημα στην τρόικα, αλλά αυτή είναι εδώ και πιέζει».

 

- «Λέτε και σεις και ο Βενιζέλος ότι θα φύγει το ΔΝΤ, αλλά από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο μάς βάζουν πάγο».

 

- «Υποσχεθήκατε φοροελαφρύνσεις στα φυσικά πρόσωπα και στις επιχειρήσεις, αλλά στο προσχέδιο του προϋπολογισμού δεν υπάρχει κάτι σχετικό».

 

- «Λέτε και σεις και ο αρμόδιος υπουργός ότι πρώτο μέλημα της κυβέρνησής μας είναι οι άνεργοι. Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού σημειώνεται ότι το ύψος των δαπανών για τα επιδόματα ανεργίας θα μειωθεί λόγω της αύξησης του αριθμού των μακροχρόνια ανέργων. Πώς θα το υπερασπιστούμε αυτό στις εκλογικές περιφέρειές μας;».

 

- «Μερικοί από μας σάς άκουσαν να λέτε στο καφενείο ότι αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ θα φύγουν οι καταθέσεις από τις τράπεζες. Γιατί βάλατε τη Βούλτεψη να το διαψεύσει ύστερα από μια βδομάδα;».

 

- «Γιατί δεν ανακαλέσατε στην τάξη τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο για τη δήλωση ότι θα πάρει τα λεφτά του από τις τράπεζες, αν γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ;».

 

- «Αποθεώσατε τον Βενιζέλο για τα υποβρύχια, αν και το κόμμα τότε είχε μιλήσει για σκανδαλώδη σύμβαση. Γι’ αυτούς λένε ότι έχουν γίνει συνιστώσα της Ν.Δ., εμείς όμως τους ξεπλένουμε συνεχώς».

 

Θα ήταν ασφαλώς μια ενδιαφέρουσα και ζωηρή συνεδρίαση. Θα μείνουμε όμως με την όρεξη.

 

Scroll to top