Pin It

Εχουμε από καιρό επισημάνει ότι σε μερικές ακραίες περιπτώσεις κατασυκοφάντησης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τον πρωθυπουργό και στελέχη του, ουδείς αντέδρασε από τον πολιτικό κόσμο, ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η Δικαιοσύνη προφανώς δεν θεώρησε σοβαρές τις συκοφαντίες αυτές. Οφειλε, όμως, να παρέμβει και να διατάξει επείγουσα έρευνα ώστε να διαλευκανθεί το βάσιμο ή μη των συκοφαντιών-κατηγοριών.

 

Χθες, με μια επίδειξη ασυνήθιστης ευαισθησίας, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη διέταξε επείγουσα προκαταρκτική έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχει τελεστεί δωροδοκία βουλευτών, με αφορμή δήλωση του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ μετά την ανάγνωση κυριακάτικου δημοσιεύματος. Η κ. Κουτζαμάνη πιθανώς δεν είχε διαβάσει το επίμαχο δημοσίευμα, όταν όμως έγινε γνωστό από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να εκδώσει παραγγελία για έρευνα. Καλώς έπραξε. Ετσι οφείλει -αυτεπαγγέλτως- να λειτουργεί η Δικαιοσύνη, διότι αυτό σημαίνει ανεξαρτησία της εξουσίας της από κάθε άλλη σκοπιμότητα. Να μην έχει όμως κατά την άσκηση της εξουσίας της δύο μέτρα και δύο σταθμά, να μη δρα επιλεκτικά, διότι έτσι τείνει προς τη μεροληψία. Η κοινωνία, όμως, έχει δική της, σχεδόν αλάνθαστη κρίση, βλέποντας να γέρνει από τη μια πλευρά η ζυγαριά της Δικαιοσύνης. Στο πολιτικό επίπεδο η όξυνση μεταξύ συγκυβέρνησης και μείζονος αντιπολίτευσης κορυφώνεται μετά την επίθεση που εξαπέλυσαν εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μιλώντας για άθλια υπονοούμενα του προέδρου του ο πρώτος, για αθλιότητες εκείνων που δεν διστάζουν προκειμένου να καταλάβουν την εξουσία ο δεύτερος.

 

Τι έφταιξε και οδηγήθηκε ο τόπος σε κρίσιμες στιγμές; Κάποιοι που τον κυβέρνησαν εναλλάξ επί τέσσερις δεκαετίες δεν είναι οι κύριοι υπεύθυνοι; Οι δύο αρχηγοί της συγκυβέρνησης έχουν χάσει το αίσθημα ευθύνης. Με την επιθετική τους πρακτική εισάγουν τη χώρα σε μια μακρά περίοδο προεκλογικής αντιπαράθεσης, έως δηλαδή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Από την άλλη, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν να πυρπολούν το κλίμα εμμένοντας σε ολοκληρωτική αποδόμηση της κυβερνητικής πολιτικής και πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

 

Είναι σαφές ότι η επίθεση του πρωθυπουργού αλλά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης μετά τη σκληρή αντιπαράθεση στη Βουλή ανεβάζει το πολιτικό θερμόμετρο λίγους μήνες πριν αρχίσει η διαδικασία για τις προεδρικές εκλογές. Ολα δείχνουν ότι πρόκειται για μια επιλογή της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ για πόλωση μακράς διάρκειας, με κορυφαία τα στοιχεία της ιδεολογικής αντιπαράθεσης καθώς τρέφουν τη μάταιη ελπίδα ότι θα ξυπνήσουν τα αντι-αριστερά αισθήματα των μεσαίων στρωμάτων της κοινωνίας και θα συσπειρώσουν τις δυνάμεις τους. Ενδεχομένως να θέλουν να αποτρέψουν και τους ανεξάρτητους βουλευτές από το να επιλέξουν ελεύθερα τι θα ψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σε κάθε περίπτωση, οι επιλογές της συγκυβέρνησης την οδηγούν σε αδιέξοδο, καθώς η ιδεολογική αντιπαράθεση δεν είναι ο προνομιακός χώρος της.

 

Scroll to top