16/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κόλαφος για τη δημοκρατία η συμφωνία TTIP/CETA

Μια συμφωνία που στοχεύει στην οικονομική εμπορική καθυποδηγέτηση της καθημερινής ζωής των πολιτών της Ευρώπης για τα κέρδη των πολυεθνικών εταιριών.
      Pin It

του Κώστα Διάκου*

Οι επιλογές «τύπου Όργουελ» δεν εφαρμόζονται μόνο πολιτικά και κοινωνικά. Επιχειρείται και η θεσμική κατοχύρωση τους.  Μήπως ο 21ος αιώνας θάναι ο αιώνας που θα επιβληθούν ως διεθνής νομικότητα τα εφιαλτικά σενάρια των ταινιών επιστημονικής φαντασίας του Χόλυγουντ του τέλους του προηγούμενου αιώνα.

Τα χρόνια που διανύουμε αποτελούν τον χρόνο που διαμορφώνονται οι όροι της άσκησης της διεθνούς πολιτικής για τον αιώνα που ξεκίνησε.

Όσο κι αν φαίνεται παράταιρο… επιδιώκεται η ενεργειακή δικτατορία για τις αγορές με τους ευρωασιατικούς πολέμους (Ευρασία και Μέση Ανατολή). Αυτό δεν είναι άσχετο με τέτοιες διακρατικές διεθνείς συμφωνίες με μυστικές διαβουλεύσεις.

ttip

Η ιδεολογική και πολιτιστική απαξίωση της δημοκρατίας οδηγεί στην απολυταρχικό τρόπο πολιτικής και την νομιμοποίηση της αυθαιρεσίας, αλλοιώνονοντας το ευρωπαϊκό πολιτιστικό μοντέλο πολιτικής διαχειρίσης των ανθρώπινων κοινωνιών. Ερωτώ: θα το ανεχτούμε;

Η καθημερινότητα της Κρίσης δεν μας αφήνει χρόνο για να αντιληφθούμε την σχεδιαζόμενη υποδούλωση των παιδιών μας που θα επιβληθεί μέχρι τα μέσα του αιώνα που διανύουμε.

Πανευρωπαϊκή ημέρα διαμαρτυρίας για την εγκληματική Διατλαντική Συνεργασία Επενδύσεων και Εμπορίου (TTIP).

H Διατλαντική Συνεργασία Επενδύσεων και Εμπορίου (TTIP) αποσκοπεί σε μια ενιαία αγορά ΗΠΑ – ΕΕ. Η συμφωνία αυτή προβλέπει ουσιαστικά την εναρμόνιση των προδιαγραφών ασφαλείας στα τρόφιμα και οτιδήποτε άλλο είναι εμπορεύσιμο. Το πρόβλημα είναι ότι σε περίπτωση διαφορετικών προτύπων στις δύο ακτές του Ατλαντικού, υιοθετείται αυτό με το χαμηλότερο κόστος χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των καταναλωτών (τα μεταλλαγμένα είναι μονάχα η κορυφή του παγόβουνου).

Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών, όλα τα έγγραφα είναι απόρρητα και δεν υπάρχει κανένας δημοκρατικός έλεγχος στη διαδικασία από το Ευρωπαϊκό Κοιβονούλιο ή άλλο εκλεγμένο όργανο.

Τέλος, η συμφωνία προβλέπει την παράκαμψη των ευρωπαϊκών δικαστηρίων σε περίπτωση αντιδικίας. Ειδικότερα, πολυεθνικές μπορούν να προσφύγουν σε τριμελή επιτροπή που αποφασίζει αμετάκλητα και μπορεί να επικυρώσει πρόστιμα πολλών εκατομμυρίων ευρώ σε κυβερνήσεις που απλά τηρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας που προβλέπει η ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία!

Μιλάμε δηλαδή καθαρά πλέον για ολοσχερή και αμετάκλητη κατάρρευση του κράτους δικαίου και της δημοκρατικής αρχής της λογοδοσίας, στο βωμό της κερδοσκοπίας (και όχι κερδοφορίας) μιας χούφτας πολυεθνικών συμφερόντων.
* Ο Κώστας Διάκος είναι οικολόγος, νομικός περιβάλλοντος

Scroll to top