junker

24/10/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΚΟΣΜΟΣ

Μήνυμα Ε.Ε. προς την Τουρκία για την ΑΟΖ

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθύμισε πως «η αναγνώριση όλων των κρατών-μελών αποτελεί αναγκαία συνιστώσα της διαδικασίας προσχώρησης». Στον αντίποδα, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών απέφυγε να εκφράσει δημόσια γνώμη για τις τουρκικές παραβιάσεις. «Στόχος μας είναι να λύσουμε το Κυπριακό» υποστήριξε ο Κύπριος κυβερνητικός.
      Pin It

Ανταπόκριση από τη Λευκωσία: Άκης Φάντης

Μήνυμα με αυστηρές υποδείξεις προς την Άγκυρα στέλνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο πλαίσιο των Συμπερασμάτων, τα οποία κυκλοφόρησε ο πρόεδρος Χέρμαν Βαν Ρομπάι και θεωρούνται συμφωνημένα μεταξύ των 28 κρατών-μελών.

Tο κείμενο αναφέρει ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τις νέες εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο και παρότρυνε την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να σεβαστεί την κυριαρχία της Κύπρου στα χωρικά της ύδατα και τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη» και προσθέτει ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθύμισε τη δήλωση της Ε.Ε και των κρατών-μελών της στις 21 Σεπτεμβρίου 2005, μεταξύ άλλων ότι η αναγνώριση όλων των κρατών-μελών αποτελεί αναγκαία συνιστώσα της διαδικασίας προσχώρησης. Υπό τις παρούσες συνθήκες», επισημαίνουν τα Συμπεράσματα «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θεώρησε ότι είναι πιο σημαντικό από ποτέ να εξασφαλιστεί θετικό κλίμα ώστε να μπορέσουν να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος».

 

Ιδιαίτερη ικανοποίηση για τα συμπεράσματα

Την ιδιαίτερη ικανοποίηση της για τα αυστηρά μηνύματα που έστειλε η Ε.Ε. στο πιο υψηλό επίπεδο, αυτό των 28 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, προς την Άγκυρα σε σχέση με τις παράνομες ενέργειες της στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και σε σχέση με την ανάγκη σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξέφρασε μετά το πέρας των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

«Ξεκάθαρα, η Τουρκία καλείται να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία ως απαραίτητο συστατικό της ενταξιακής της διαδικασίας. Η δήλωση αυτή έγινε τον Σεπτέμβριο 2005 και επανέρχεται τώρα σε επίπεδο αρχηγών κρατών και είναι, ίσως, το σημαντικότερο στοιχείο των Συμπερασμάτων» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος τον εκπροσώπησε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και επεσήμανε το γεγονός ότι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, με τις παρεμβάσεις τους κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος της Κύπρου, βοήθησαν να έχουμε αυτά τα πολύ σημαντικά συμπεράσματα.

 

«Στόχος μας είναι να λύσουμε το Κυπριακό»

Κλείνοντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε «ότι σε καμία περίπτωση δε θριαμβολογούμε. Ο στόχος μας δεν είναι να έχουμε τέτοιου είδους συμπεράσματα. Στόχος μας είναι να λύσουμε το Κυπριακό και ευελπιστούμε ότι τέτοιου είδους συμπεράσματα θα βοηθήσουν να ασκηθεί πίεση προς την Τουρκία έτσι ώστε να είναι εφικτό για εμάς να επιστρέψουμε στις συνομιλίες και να συνομιλήσουμε χωρίς καθεστώς απειλών και εκφοβισμού, που αντιλαμβάνεστε ότι κάτω από τέτοιες συνθήκες δεν θα έχουν κανένα απολύτως αποτέλεσμα. Αναμένουμε από την ΕΕ ότι θα παρακολουθεί το θέμα και θα μας βοηθήσει να επιτύχουμε τον στόχο που έχω μόλις αναφέρει, που είναι να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες έτσι ώστε να μπορούμε να επιστρέψουμε στις συνομιλίες και να έχουμε θετικό αποτέλεσμα».

Τέλος σε ότι αφορά τον πρόεδρο Αναστασιάδη ο εκπρόσωπος είπε ότι «είναι πολύ καλά στην υγεία του. Θα αναχωρήσει από τις Βρυξέλλες το μεσημέρι του Σαββάτου. Με δική του απόφαση όπως έγινε και χθες, έτσι και σήμερα αποφάσισε να διανυκτερεύσει και σήμερα στο νοσοκομείο και να αναχωρήσει αύριο απευθείας για το αεροδρόμιο».

 

«Μασημένα» λόγια από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών απέφυγε να εκφράσει δημόσια γνώμη για τις τουρκικές παραβιάσεις της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στα επανειλημμένα ερωτήματα, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζένιφερ Ψάκι περιορίστηκε να προσθέσει ότι το μήνυμα για αποφυγή εντάσεων στέλνεται «ευρέως» και ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε στενή επαφή με τον ειδικό σύμβουλο του γ.γ.του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άιντα και στηρίζουν τις προσπάθειές του να επιστρέψουν τα μέρη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Όπως μετέδωσε το ΚΥΠΕ η κ. Ψάκι είπε πως η αμερικανική κυβέρνηση αναγνωρίζει το δικαίωμα της Κύπρου να αξιοποιήσει τους φυσικούς πόρους εντός της ΑΟΖ της και συνεχίζει να υποστηρίζει σθεναρά τη διαπραγματευτική διαδικασία που διεξάγεται υπό τις καλές υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών για επανένωση της νήσου σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.

Συνεχίζουμε να πιστεύουμε, πρόσθεσε, ότι οι πόροι της νήσου σε πετρέλαιο και αέριο, όπως κι όλοι οι άλλοι φυσικοί πόροι, θα πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ των κοινοτήτων, στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Είναι σημαντικό να αποφεύγονται ενέργειες που πιθανόν να αυξήσουν την ένταση στην περιοχή», είπε η κ. Ψάκι, όταν της ζητήθηκε να σχολιάσει δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη, που χαρακτήριζε «εισβολή» τις τουρκικές παραβιάσεις.

Σε ερώτηση αν το αίτημα για αποφυγή εντάσεων απευθύνεται προς την Τουρκία ή την Κύπρο, η κ. Ψάκι σημείωσε πως «συνεχίζουμε να το διαβιβάζουμε αυτό ευρέως και πιστεύουμε πως έτσι πρέπει τα πράγματα να προχωρήσουν». Σε ερώτηση αν Αμερικανοί αξιωματούχοι, όπως ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι έχουν συνομιλήσει με Τούρκους και τους έχουν ζητήσει να σταματήσουν τις προκλητικές τους δηλώσεις, η κ. Ψάκι είπε πως δεν έχει κάτι να δηλώσει για τις συνομιλίες του κ. Κέρι.

«Παραμένουμε εμπλεγμένοι σε ανώτατο επίπεδο με τις κυβερνήσεις. Επίσης υποστηρίζουμε τις προσπάθειες του ειδικού συμβούλου του ΟΗΕ να φέρει πίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τα μέρη και είμαστε σε στενή επαφή μαζί του», κατέληξε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

 

Σχετικά θέματα:

 

efsyn.gr

Scroll to top