18/02/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο ουρανός κατακέφαλα

      Pin It

Χρονογράφημα

 

Του Πέτρου Μανταίου

 

Να που η ευχή «μη μας πέσει ο ουρανός στο κεφάλι!» –το μόνο πράγμα που φοβόντουσαν οι αδούλωτοι Γαλάτες στο χωριό του Αστερίξ!– δεν είναι απλώς σχήμα λόγου. Συνέβη, την Παρασκευή, στην κεντρική Ρωσία, όταν εξερράγη, σε ιλιγγιώδη τριβή με την ατμόσφαιρα, μετεωρίτης, έκρηξη της οποίας το ωστικό κύμα προκάλεσε υλικές ζημιές και, εξαιτίας τους, περίπου χίλιους τραυματισμούς. Μάθαμε ακόμα ότι το φαινόμενο είναι σχεδόν καθημερινό. Αλλά επειδή η Γη καλύπτεται κατά τα δύο τρίτα από θάλασσα, ενώ στη στεριά πυκνοκατοικημένες είναι μόνο οι πόλεις ( εξαίρεση η… Μύκονος, πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή στον πλανήτη!), η… πτώση του ουρανού δεν γίνεται αντιληπτή από τον άνθρωπο. Αλλο τόσο όμως δεν είναι φαινόμενο προβλέψιμο, άρα ούτε αποτρέψιμο. Είναι να μη σε πετύχει…

 

Είδαμε ακόμα (αν και αυτό είναι γνωστό, ιδίως στις καλοκαιρινές αστροφεγγιές με υψηλή υγρασία) ότι δεν είναι απλώς σχήμα λόγου και ο «κεραυνός εν αιθρία». Σε ουρανό πρωινό και καταγάλανο έλαμψε η έκρηξη του μετεωρίτη. Και έτσι είχαμε την ευκαιρία να τη δούμε, απευθείας κινηματογραφημένη από δημόσιες κάμερες, φαντασμαγορική, σε όλο της το μεγαλείο. Γιατί πάντα η καταστροφή έχει όψη φαντασμαγορική και η πτώση, μεγαλείο!

 

Ανάλογα φαινόμενα, είτε εξ ουρανού είτε από τα έγκατα της γης προερχόμενα, τα λέμε και θεομηνίες: μηνύματα/προειδοποιήσεις εκ θεού, ότι κάπου δεν τα πάμε καλά οι άνθρωποι και να προσέχουμε! Δεν φαίνεται όμως να πιάνουν και πολύ τόπο! Οι αρχαίοι τα έλεγαν διοσημίες: σήματα προειδοποιητικά που τα στέλνει ο Δίας. Πολύ ευλαβέστεροι οι αρχαίοι από τους νεότερους, έπαιρναν τις διοσημίες σοβαρότατα υπόψη. Εμείς, ακόμα και τον Δία, από Ξένιο (προστάτη των ξένων, φιλόξενο) τον κάναμε διώκτη μεταναστών, χρυσαυγίτη, με IQ Μπαρμπαρούση! Στο φινάλε, αέριο «κέλυφος» προστατεύει τη Γη από διαστημικές «επιθέσεις» και οι άνθρωποι πάμε να το διαλύσουμε με αέρια «θερμοκηπίου»! Λαμπρά!

Scroll to top