25/02/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μπόρα ήταν και πέρασε

      Pin It

Χρονογράφημα 

 

Του Πέτρου Μανταίου

 

Το πρωί του Σαββάτου, ανηφορίζοντας προς Μοναστήρι Καισαριανής, ρυάκι από τη νεροποντή της Παρασκευής κυλούσε ορμητικά. Την Κυριακή το πρωί, στου Φιλοπάππου, το μονοπάτι, από τον Λουμπαρδιάρη μέχρι τον περιφερειακό στον Ασύρματο, ήταν «μεταμορφωμένο» από την καταιγίδα και, κατά τόπους, δύσβατο. Ενώ στον Εθνικό Κήπο, υπολογίσιμη έκταση, μετά τη λίμνη που, πριν από τη «γρίπη» των πουλερικών, ήταν οι πάπιες, είχε γίνει… ελώδης. Αλλη αίσθηση αποκομίζεις από το αυτοκίνητο, και άλλη όταν περιέρχεσαι οδοιπορώντας και παρατηρείς μέρη που γνωρίζεις καλά, μετά από σπάνια έξαρση ενός φυσικού φαινομένου. Το τοπίο έχει αλλάξει!

 

Και επειδή είδα το τοπίο αλλαγμένο, έπειτα από χρόνια που περπατάω σ’ αυτά τα μέρη, δεν ξέρω τι λένε οι μετεωρολόγοι, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δημοσίου, οι δήμαρχοι, οι έπαρχοι (ή περιφερειάρχες), τα κόμματα κ.λπ., αλλά, προσωπικά, δύσκολα μπορώ να… βεβαιώσω ότι «Μπόρα ήταν και πέρασε…». Μπόρα σαν αυτή της Παρασκευής, που βγάζει στην επιφάνεια και αθροίζει λάθη, σκοπιμότητες, ενέργειες, παραλείψεις, κακομοιριές, μικροχατιράκια και μεγαλοπαροχές χρόνων αμνημόνευτων, δεν είναι μια τυχαία μπόρα, είναι καταποντισμός, κυριολεκτικά και μεταφορικά.

 

Καταποντισμός ενός πλέγματος πολιτικού, οικονομικού, χρηματιστικού, κατασκευαστικού, κοινωνικού, εκκλησιαστικού, που ανέλαβε, επί του προκειμένου, να εφαρμόσει σχέδιο για πρωτεύουσα ευρωπαϊκού κράτους, το 1834, και φτάσαμε σήμερα, με όλους τους… Πάγκαλους να «τρώνε» έκτοτε, σε πρωτεύουσα πανταχόθεν ανοχύρωτη, τριτοκοσμικού «σουσουδισμού» και παραληρηματικής ακαλαισθησίας που την υπονομεύουν ακόμα και οι… υπόνομοι, τη «λαφυραγωγούν» ακόμα και οι «φρουροί» και δαπανά σε επισκευές (άλλο… σατανικό κόλπο αυτό!) πολλαπλάσια από όσα θα απαιτούσε ένα πλάνο με χρήσιμες –και οικονομικές!– κατασκευές και χωροταξικές παρεμβάσεις.

 

Μια Αριστερά που να ασχολείται με αυτά θα ήθελα. Οχι αυτήν με τις στερεότυπες, «προκάτ» (εκ του… προκαταδίκη!) ανακοινώσεις που «καταδικάζουν» «έλλειψη υποδομών» και «ολιγωρία κρατικού μηχανισμού», βαυκαλιζόμενη ότι είναι σε εγρήγορση! Από Αριστερά της ελπίδας, Αριστερά της πλημμύρας…

Scroll to top