22/11/12 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η διαπραγμάτευση και οι «κακοί» εταίροι

Αμηχανία είναι το ελάχιστο που μπορεί να πει κάποιος για το πώς νιώθει η ημεδαπή τρόικα. Υπέγραψαν μνημόνια, προέβησαν σε βίαιες απολύσεις για να ικανοποιήσουν τους εταίρους και αυτοί, αντί να τους δώσουν τμήμα έστω της περιβόητης δόσης, τους άφησαν στα κρύα του λουτρού. Το κλίμα αισιοδοξίας που είχαν διαμορφώσει κατέρρευσε εν μια νυκτί..
      Pin It

Αμηχανία είναι το ελάχιστο που μπορεί να πει κάποιος για το πώς νιώθει η ημεδαπή τρόικα. Υπέγραψαν μνημόνια, προέβησαν σε βίαιες απολύσεις για να ικανοποιήσουν τους εταίρους και αυτοί, αντί να τους δώσουν τμήμα έστω της περιβόητης δόσης, τους άφησαν στα κρύα του λουτρού. Το κλίμα αισιοδοξίας που είχαν διαμορφώσει κατέρρευσε εν μια νυκτί.

 

Αποδείχθηκε έτσι περίτρανα, αφενός η διαπραγματευτική ανικανότητα του πρωθυπουργού, αφετέρου το τεράστιο έλλειμμα δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

 

Αντικατοπτρίζεται αυτό στις σχεδόν άφωνες δηλώσεις τους ότι η Ελλάδα, με την ομοφωνία Σαμαρά – Βενιζέλου – Κουβέλη, πήρε μεν δύσκολες αποφάσεις, αλλά έπραξε στο ακέραιο το καθήκον της και αναμένει τώρα να ανταποκριθούν οι δανειστές μας.

 

Οτι η Ελλάδα «χρειάζεται και αξίζει μια νέα αφετηρία» (Βενιζέλος) και ότι υπάρχει κίνδυνος «επικίνδυνης περιδίνησης» για την Ελλάδα και την ευρωζώνη σε περίπτωση που σημειωθεί περαιτέρω καθυστέρηση (Κουβέλης) και ακόμη «οι εταίροι μας, μαζί με το ΔΝΤ, οφείλουν να κάνουν εκείνο που έχουν αναλάβει» (Σαμαράς).

 

Είναι εμφανής η αγωνιώδης προσπάθεια των Ελλήνων εταίρων να μεταθέσουν το αδιέξοδο στους «κακούς» εταίρους μήπως τυχόν σώσουν τη συνοχή, δήθεν, της κυβέρνησης.

 

Κι ενώ περιμέναμε τη λύση μέσα από μια πολιτική απόφαση, αίφνης πληροφορηθήκαμε ότι υπάρχουν «τεχνικές δυσκολίες στην εξεύρεση τεχνικής λύσης». Δεν μας είπαν, όμως, ποιες είναι αυτές οι περίφημες «τεχνικές δυσκολίες».

 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, αυτό μεταφράζεται σε νέες απαιτήσεις της τρόικας για πρόσθετα μέτρα (!) δύο δισ. ευρώ. Αυτό, λένε κυβερνητικοί κύκλοι, αποτελεί κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση, γραμμή που αποδεικνύεται άχρωμη μια και οι εταίροι μας ουδόλως τη λαμβάνουν υπόψη.

 

Καλείται άρα η κυβέρνηση, ακόμη μια φορά, να συμμορφωθεί προς τας υποδείξεις της τρόικας. Ο πρωθυπουργός, που βρίσκεται από χθες γονυπετής στις Βρυξέλλες, θα προσπαθήσει να βάλει στο τραπέζι της συνόδου κορυφής (στην ατζέντα της οποίας είναι μόνο ο κοινοτικός προϋπολογισμός) και το ελληνικό ζήτημα και να αποσπάσει μια δέσμευση ότι την ερχόμενη Δευτέρα, στη συνεδρίαση του έκτακτου Eurogroup, να ληφθεί επιτέλους η απόφαση για την εκταμίευση των 31,5 δισ. ευρώ.

 

Ξανά επαίτες, την ώρα που τα μηνύματα είναι καθαρά: Λύση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους δεν πρόκειται να βρεθεί πριν από τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, παρά τις αισιόδοξες δηλώσεις Σόιμπλε για εξεύρεση λύσης στο ελληνικό πρόβλημα κατά τη διάρκεια του Eurogroup της Δευτέρας.

 

Λάκκο λεόντων χαρακτήρισε την Ε.Ε. η γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Εύστοχος χαρακτηρισμός, αλλά ημιτελής.

Scroll to top