27/11/12 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι μαθητές και η ανάλγητη κυβέρνηση

Μια κυβέρνηση που αφήνει τον ανθό της ηλικίας, τους μαθητές, να ξεπαγιάζουν επειδή τα σχολεία δεν έχουν πετρέλαιο θέρμανσης, δεν είναι σοβαρή, δεν μπορεί να αυτοαποκαλείται φιλελεύθερο, έστω, κράτος. Οταν διαλαλεί χωρίς αιδώ ότι λόγω Μνημονίων πρέπει να κάνουμε περικοπές στα καύσιμα, δεν έχει συναίσθηση της πραγματικότητας και της.
      Pin It

Μια κυβέρνηση που αφήνει τον ανθό της ηλικίας, τους μαθητές, να ξεπαγιάζουν επειδή τα σχολεία δεν έχουν πετρέλαιο θέρμανσης, δεν είναι σοβαρή, δεν μπορεί να αυτοαποκαλείται φιλελεύθερο, έστω, κράτος.

 

Οταν διαλαλεί χωρίς αιδώ ότι λόγω Μνημονίων πρέπει να κάνουμε περικοπές στα καύσιμα, δεν έχει συναίσθηση της πραγματικότητας και της κοινωνίας.

 

Οταν θύματα είναι παιδιά, τα οποία, υποτίθεται, θα στελεχώσουν τον αυριανό εθνικό κορμό, τότε οφείλει να λογοδοτήσει στον ελληνικό λαό.

 

Το ρεπορτάζ δεν αφήνει περιθώρια δικαιολόγησης της απίθανης αυτής πολιτικής της κυβέρνησης. Στη Βόρεια, κυρίως, Ελλάδα αλλά και σε πολλές ορεινές περιοχές όλης της χώρας η κατάσταση έχει γίνει αφόρητη.

 

Πολλοί γονείς δεν στέλνουν τα παιδιά τους σχολείο από τον φόβο μήπως αρρωστήσουν (αρκετά έχουν ήδη αρρωστήσει, λόγω ψύχους).

 

Τα περισσότερα υπολειτουργούν, μαθήματα δεν γίνονται, όσα παιδιά τολμούν να πάνε στο σχολείο τους εντέλλονται από τους καθηγητές τους να πάνε… εκδρομή στον αύλειο χώρο.

 

Μπορεί να μη γίνονται μαθήματα, ωστόσο οι απουσίες καταγράφονται επιμελώς.

 

Τα αποθέματα πετρελαίου είναι ελάχιστα και επαρκούν για λίγες μόνο μέρες. Κονδύλια για προμήθεια δεν φαίνονται στον ορίζοντα. Η κυβέρνηση φαίνεται επίσης αποφασισμένη να τηρήσει τις επιταγές της τρόικας για περικοπή στις δημόσιες δαπάνες.

 

Εδειξε τις προθέσεις της όταν επιστράτευσε ακόμη και εισαγγελείς για την καταστολή καταλήψεων και αποχών στις οποίες προέβησαν οι μαθητές στην προσπάθειά τους να πιέσουν την κυβέρνηση.

 

Ως γνωστόν τα σχολεία έχουν περιέλθει στη δικαιοδοσία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η καταβολή των δόσεων χρηματοδότησης, όμως, στις σχολικές επιτροπές, που είναι υπεύθυνες, έχει καθυστερήσει δραματικά.

 

Δήμαρχοι και διευθυντές σχολείων της Δυτικής Μακεδονίας εκπέμπουν SOS, αφού είναι πρακτικώς αδύνατον να γίνουν μαθήματα χωρίς καλοριφέρ. Και δεν έχουμε μπει ακόμη στον χειμώνα.

 

Πρόκειται για ανάλγητη συμπεριφορά (δεν λέμε πολιτική, αφού αυτή απουσιάζει παντελώς).

 

Καμία κρίση, όσο επώδυνη και αν είναι (όσο επώδυνη θέλει να την παρουσιάζει η κυβέρνηση) δεν πρέπει να πλήξει τους μαθητές (κυρίως τα νήπια και όσους φοιτούν στις πρώτες τάξεις δημοτικού και γυμνασίου).

 

Οι δόσεις της επιχορήγησης για τη φετινή σχολική χρονιά ακολουθούν τον δρόμο της δόσης του Μημονίου, που δεν εκταμιεύεται, αναδεικνύοντας την ειρωνεία της εποχής.

 

Οι δήμοι έχουν δηλώσει την αδυναμία τους να προμηθευτούν καύσιμα, χρωστάνε εξάλλου πολλά από την προηγούμενη χρονιά. Οσα μπορούν και προμηθεύονται, το κάνουν με πιστώσεις.

 

Οι προμηθευτές καυσίμων σηκώνουν τα χέρια, αφού περνάνε μήνες, έως και χρόνια, ώσπου να πληρωθούν από τους δήμους. Η θέρμανση στα σχολεία επιτυγχάνεται μόνο από ιδιωτική πρωτοβουλία πλέον.

 

Τα αποτελέσματα της φιλελεύθερης πολιτικής είναι ολέθρια για την παιδεία γενικότερα, αφού μαθηματικά την οδηγούν (την παιδεία) σε παιδεία μόνο για την ελίτ.

 

Εως και το τέλος της δεκαετίας του ’60 όλοι οι μαθητές πηγαίναμε από ένα μικρό ξύλο στο σχολείο για να θερμαίνεται η αίθουσα από τις ξυλόσομπες.

 

Ολα δείχνουν ότι η αναλγησία της κυβέρνησης, η αδιαφορία της, θα μας οδηγήσει σ' εκείνα τα χρόνια της ένδειας, υποφερτής τότε, φρικτής σήμερα.

Scroll to top