16/11/12 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η μόδα και ο Βενιζέλος

Του Φώτη Παπούλια «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε την ευκαιρία του να κυβερνήσει τη χώρα. Είναι πλέον εκτός μόδας, και τη θέση του έχει πάρει η Χρυσή Αυγή». Την παραπάνω ατάκα εκστόμισε από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Είναι προφανές πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αγνοεί τον αφορισμό περί μόδας του Οσκαρ.
      Pin It

Του Φώτη Παπούλια

 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε την ευκαιρία του να κυβερνήσει τη χώρα. Είναι πλέον εκτός μόδας, και τη θέση του έχει πάρει η Χρυσή Αυγή».

 

Την παραπάνω ατάκα εκστόμισε από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Είναι προφανές πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αγνοεί τον αφορισμό περί μόδας του Οσκαρ Ουάιλντ: «Τι είναι μόδα; Συνήθως είναι μια μορφή ασχήμιας, τόσο ανυπόφορης, που πρέπει να την αλλάζουμε κάθε έξι μήνες».

 

Αν λοιπόν υιοθετήσουμε αυτό τον αφορισμό, τότε η πορεία των τελευταίων χρόνων του Β. Βενιζέλου δικαιώνει απόλυτα τον θεατρικό συγγραφέα. Μόνο που οι θέσεις του αλλάζουν σε χρόνο λιγότερο από το εξάμηνο.

 

Από την άλλη πλευρά, εμμέσως πλην σαφώς, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιχείρησε ακόμη μια φορά να συνδέσει το προσφιλές σε αυτόν, και την τρικομματική κυβέρνηση που στηρίζει ενίοτε περισσότερο και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, θέμα της θεωρίας των άκρων.

 

Αγαπημένο αντικείμενο συζήτησης το τελευταίο διάστημα στους ερασιτέχνες ιστοριοδίφες του κυβερνητικού σχήματος, αφού επιδιώκουν και ελπίζουν ότι, ταυτίζοντας τη Χρυσή Αυγή με τον ΣΥΡΙΖΑ ως το απόλυτο κακό για την κοινωνία, θα πανικοβάλουν τους πολίτες.

 

«Μόδα και πολιτική δεν συνδυάζονται», έλεγε ο σχεδιαστής Μαρκ Τζέικομπς και, με δεδομένο ότι η πολιτική δεν ακολουθεί γραμμική εξέλιξη, η περί μόδας θεωρία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει να του γυρίσει «μπούμερανγκ».

 

Μπορεί να μπει το κόμμα του στα αζήτητα για καμιά εικοσαετία αν (και όπως φαίνεται) ισχύει ο διαχρονικός ορισμός της Κοκό Σανέλ ότι «η μόδα επιστρέφει κάθε είκοσι χρόνια».

 

Ο Β. Βενιζέλος, επιχειρώντας να απαξιώσει τον κύριο αντίπαλό του, δεν διστάζει να τον ταυτίζει με τη Χρυσή Αυγή, όταν, για λόγους πολιτικούς-ιστορικούς, θα έπρεπε το ακροδεξιό μόρφωμα να είναι στο στόχαστρό του.

 

Ομως, ο ίδιος μάλλον παγιδεύεται στη λογική ότι «ο φόβος φυλάει τα έρημα» και ότι η Χρυσή Αυγή θα αποτελέσει τον σιδηρούν βραχίονα της κυβέρνησης στη σπαρασσόμενη ελληνική κοινωνία.

 

Αν είναι έτσι, τότε ο Ευάγγ. Βενιζέλος και οι οπαδοί της θεωρίας του πρέπει να υποδείξουν και ποιος θα είναι ο Αριστος που θα σώσει το σύστημα από το άλλο άκρο, δηλαδή εκείνο του ΣΥΡΙΖΑ.

Scroll to top