10/11/12 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ασκηση ελευθερίας

ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ: Η κρίση στον Τύπο τον κάνει να μοιάζει με το χρήμα: να μην κυκλοφορεί δηλαδή γιατί έχει αξία, αλλά να έχει αξία επειδή ακριβώς κυκλοφορεί. Οδήγησε εκεί ένα μοντέλο δημοσιογραφίας με χαρακτηριστικό την απόλυτη κυριαρχία της τηλεόρασης, που υποκαθιστούσε την ουσία με την εντύπωση, την αντικειμενικότητα με τη.
      Pin It

ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ: Η κρίση στον Τύπο τον κάνει να μοιάζει με το χρήμα: να μην κυκλοφορεί δηλαδή γιατί έχει αξία, αλλά να έχει αξία επειδή ακριβώς κυκλοφορεί.

 

Οδήγησε εκεί ένα μοντέλο δημοσιογραφίας με χαρακτηριστικό την απόλυτη κυριαρχία της τηλεόρασης, που υποκαθιστούσε την ουσία με την εντύπωση, την αντικειμενικότητα με τη συγκίνηση, το γεγονός με το θέαμα και αργότερα με το υπερθέαμα.

 

Οι τηλεαστέρες μετατράπηκαν σε αδιαφιλονίκητους πρωταγωνιστές και η ειδησεογραφία σε ένα θαμπό φόντο για να τονίζει τη λάμψη τους. Η διαστροφή ήταν εμφανής και στους άσχετους.

 

Οι εφημερίδες ακολούθησαν ασθμαίνουσες τη συνταγή, ενώ δεκάδες περιοδικά life style αναπαρήγαγαν τη μικρή οθόνη στο χαρτί με δώρα cd, dvd και αξεσουάρ κάθε λογής.

 

Οι παραδοσιακοί εκδότες παραχώρησαν τη θέση τους σε διαπλεκόμενα συγκροτήματα που χρησιμοποιούσαν τη δύναμή τους για να απομυζούν το Δημόσιο ή να ξεπλένουν χρήμα.

 

Τα κασέ ορισμένων εκτοξεύτηκαν και μια μεγάλη μερίδα συντακτών ασκούσαν δύο και τρεις δουλειές εξασφαλίζοντας ένα γενναίο εισόδημα.

 

Οσοι από τους συνδικαλιστές του κλάδου δεν ήταν συνένοχοι, παρακολουθούσαν αμήχανοι τα τεκταινόμενα. Εξαιτίας της κρίσης το οικοδόμημα κατέρρευσε σαν πύργος από τραπουλόχαρτα.

 

Τα ΜΜΕ συρρικνώθηκαν. Περιοδικά, εφημερίδες, κανάλια και ραδιόφωνα έκλεισαν. Οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν στο μισό. Η χειμαζόμενη κοινωνία έχει απαυδήσει. Ζητεί από τους δημοσιογράφους να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων. Να ψάξουν, να αποκαλύψουν, να ξαναγίνουν σύμμαχοί της.

 

ΑΥΡΙΟ: Κάποιοι από τους επί μήνες απλήρωτους στην «Ελευθεροτυπία» παίρνουμε το μήνυμα. Συνεταιριζόμαστε και, χωρίς χρηματοδότες, μακριά από συμφέροντα και διαπλοκή, αμειβόμενοι με τον κατώτερο μισθό της ΕΣΗΕΑ, εκδίδουμε την εφημερίδα που κρατάτε στα χέρια σας.

 

Στόχος μας, να ξαναδώσουμε στο τυπωμένο χαρτί τη χαμένη του αξία. Για όλους εμάς τούτο το φύλλο είναι πρωτίστως μια άσκηση ελευθερίας.

 

Ελευθερία στη γνώμη, ελευθερία στην έκφραση, ελευθερία στην αναζήτηση, ελευθερία στην ενημέρωση. Μια ελευθερία που νοηματοδοτείται μόνο αν τη μοιραστούμε μαζί.

 

ΥΓ.: Ο σημερινός καιρός απεικονίζεται στον χάρτη δίπλα. Αύριο θα είναι παρόμοιος. Το να σοβαρευόμαστε ενίοτε δεν βλάπτει.

 

 

Μετέωρος

 

Scroll to top