10/11/12 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στο σημαιάκι του κόρνερ

Της Βένας Γεωργακοπούλου - Θα 'λεγε κανείς πως η επιστροφή στις καλλιτεχνικές σελίδες μιας καθημερινής εφημερίδας σε εποχή κρίσης θα ήταν παιχνιδάκι. Κάτι σαν δημόσιος υπάλληλος σε υπηρεσία-φάντασμα. Να βαράς μύγες. Να νοσταλγείς την εποχή των παχειών αγελάδων της «κρατικοδίαιτης» τέχνης. Να στύβεις το κεφάλι σου για ένα θέμα και.
      Pin It

Της Βένας Γεωργακοπούλου

 

- Θα 'λεγε κανείς πως η επιστροφή στις καλλιτεχνικές σελίδες μιας καθημερινής εφημερίδας σε εποχή κρίσης θα ήταν παιχνιδάκι. Κάτι σαν δημόσιος υπάλληλος σε υπηρεσία-φάντασμα. Να βαράς μύγες. Να νοσταλγείς την εποχή των παχειών αγελάδων της «κρατικοδίαιτης» τέχνης. Να στύβεις το κεφάλι σου για ένα θέμα και να πέφτεις πάνω σε κλειστά θέατρα, γκαλερί και μουσικές σκηνές.

 

- Πού τέτοια δυστυχία! Τα μέιλ φτάνουν στην «Εφημεριδα των Συντακτών» με ρυθμούς πολυβόλου. Μόνο μια ματιά να τους ρίξεις, να ενημερωθείς, βρε παιδάκι μου, πριν ενημερώσεις, έφυγε η μισή μέρα.

 

Δεν ξέρω τι ψηφίσανε όλοι αυτοί, πλην της Αντζελας, στη Βουλή, αλλά οι καλλιτέχνες βρήκαν το μυστικό, που ψάχνει η υπόλοιπη Ελλάδα. Να σηκώσουν το κεφάλι από την κατάθλιψη και να το ρίξουν στη δουλειά. Εστω και απλήρωτοι.

 

- Μη με παρεξηγήσει ο αναπληρωτής υπουργός ΠΑΙΘΠΑ και με πάρει για φαν του. Εστειλε ένα περιστέρι στην απάνω γειτονιά, ένα μήνυμα να φέρει στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και τα 'κανε μούσκεμα.

 

Η τέχνη, είπε, «δεν είναι θέμα οικονομίας και αριθμών, είναι κυρίως θέμα έμπνευσης, τόλμης και προσανατολισμού». Και τον άκουγαν άνθρωποι που κάνουν την πιο ακριβή τέχνη, ακόμα και στην ψηφιακή μας εποχή και, το σπουδαιότερο, μας δοξάζουν στον κόσμο όλο.

 

- Τολμώ να πω πως συχνότερα διαβάζω στις ξένες εφημερίδες το όνομα της Αθηνάς Τσαγγάρη παρά του Κωνσταντίνου του Πορφυρογέννητου – για να θυμηθώ τους αγαπημένους Βυζαντινούς του υπουργού.

 

Γι' αυτό και δεν μας το συγχωρώ που αφήσαμε την υπέροχη «Κόρη» του Θάνου Αναστόπουλου να περάσει απαρατήρητη, με τόσα λίγα εισιτήρια. Γι' αυτό και επιμένω: «Τρέξτε να δείτε το «J.A.C.E.» του Καραμαγγιώλη».

 

ΥΓ.: Ο σεξισμός στην εποχή μας τιμωρείται. Κάτι ξέρει γι' αυτό ο Ρόμνεϊ.

Scroll to top