Pin It

Ο Τομ Μπάξτερ για δύο βράδια στο Gazarte

 

Ο Βρετανός τραγουδοποιός δεν θα πει, φυσικά, μόνο τη μεγάλη του επιτυχία. Περιοδεύει στην Ευρώπη με το άλμπουμ «Τhe uncarved block», εμπνευσμένο από τα ταξίδια του στην Ινδία

 

Της Μαρίνας Κουβέλη

 

getFile (41)Υπάρχουν συναυλίες που θέλεις να πας για να τις ακούσεις από το πρώτο έως το τελευταίο λεπτό. Υπάρχουν, όμως, και κάποιες που το κοινό ζει για ένα μόνο τραγούδι. Υποθέτω, μια τέτοια βραδιά θα ζήσουν όσοι βρεθούν απόψε και αύριο στο Gazarte καθώς ο Βρετανός τραγουδοποιός Τομ Μπάξτερ είναι ο άνθρωπος στον οποίο χρωστάμε μία από τις πιο δημοφιλείς ραδιοφωνικές επιτυχίες των τελευταίων ετών, το «Tell her today». Αυτό το τρυφερό, εσωστρεφές, υπέροχο τραγούδι. Μάλλον, όμως, τον αδικούμε διότι ο ίδιος έρχεται με σκοπό να μας αποδείξει πως εκτός από το μεγάλο του σουξέ, έχουμε πολλούς ακόμα λόγους να τον ακούσουμε.

 

Ο 40χρονος Βρετανός διανύει μια πολύ καλή περίοδο της καριέρας του. Εχει μόλις κυκλοφορήσει το τρίτο του άλμπουμ με τίτλο «The uncarved block» και περιοδεύει στην Ευρώπη για να μας το συστήσει. «Σε αυτόν τον δίσκο ήθελα να είμαι μόνος μου. Εγώ και ο εαυτός μου. Ηταν πολύ μεγάλη πρόκληση για μένα να αναμετρηθώ μόνος με την κιθάρα, το πιάνο και τη φωνή μου», παραδέχεται. «Είναι ένα άλμπουμ απόλυτης απλότητας, αυθόρμητων και ακατέργαστων συναισθημάτων. Ολα τα κομμάτια είναι εμπνευσμένα από τα ταξίδια μου στην Ινδία. Τα τραγούδια γράφτηκαν σε μια εποχή που ήμουν πνιγμένος από τα προβλήματα. Η Ινδία με βοήθησε πολύ να ξεκαθαρίσω τα πράγματα μέσα μου».

 

Μεγάλωσε στην Κορνουάλη, αλλά στα 19 του μετακόμισε στο Λονδίνο κι άρχισε να περιπλανιέται στα κλαμπ. Οι γονείς αλλά και τα αδέρφια του ασχολούνταν με τη μουσική (ήταν επίσης λάτρεις της φολκ) κι έτσι η επαγγελματική του κατεύθυνση ήταν μια απόφαση «ειλημμένη». Σήμερα είναι ένας από τους πιο ανερχόμενους σόουλ-ποπ τραγουδιστές που πολλοί συγκρίνουν με τον Τζεφ Μπάκλεϊ και τον Νικ Ντρέικ. Τα τραγούδια του είναι -συνήθως- χαμηλόφωνα και συγκινητικά διότι, όπως παραδέχεται, «με τις μουσικές μου γιορτάζω τον έρωτα και τον τρόπο που αυτός μπορεί να επιδρά στις ζωές μας».

 

Το 2004 κυκλοφόρησε το πρώτο του άλμπουμ «Feather and stone» και αμέσως κερδίζει την προσοχή του BBC Radio 2. Στη συνέχεια τραγούδια του περιλαμβάνονται στα σάουντρακ των ταινιών «Run fatboy run» και «Inkheart», ενώ, το κομμάτι του «Miracle» γίνεται η μουσική επένδυση του τελικού σήματος των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών του 2008. Ο δεύτερος δίσκος του «Skybound» τον καθιέρωσε, του έδωσε την ευκαιρία για εμφανίσεις πλάι στη Σίρλεϊ Μπάσεϊ.

 

Αγχώνεται άραγε για το αν θα επαναλάβει τις πρώτες του επιτυχίες; «Καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολο να κυκλοφορείς το ένα σουξέ μετά το άλλο, αλλά άγχος δεν ένιωσα ποτέ», λέει. «Το κάθε άλμπουμ σηματοδοτεί μια ξεχωριστή χρονική συγκυρία. Είναι σαν να περιγράφεις στον κόσμο σε τι διάθεση βρίσκεσαι, τι σκέφτεσαι σήμερα, τι απασχολεί τη ζωή σου. Αν σε όλα αυτά απαντάς με ειλικρίνεια και ακεραιότητα, τότε ο στόχος ενός νέου δίσκου έχει επιτευχθεί».

 

Στην Ελλάδα θα τον δούμε πρώτη φορά στη σκηνή. Ωστόσο, στα νιάτα του μας είχε ξαναεπισκεφθεί. «Ομολογώ ότι λίγα πράγματα ξέρω για τη χώρα σας. Στα 19 μου, όμως, είχα έρθει στην Αθήνα για ένα μικρό διάστημα. Είχα σχέση με μια 19χρονη Ελληνίδα και ήρθα για να με ξεναγήσει στα νησιά. Αγάπησα από την πρώτη στιγμή την κουλτούρα και τους ανθρώπους. Ανυπομονώ να ξαναέρθω. Πάντα πίστευα ότι η επιρροή που είχατε στα γράμματα στο πέρασμα των χρόνων υπήρξε καθοριστική για όλους μας. Η ελληνική μυθολογία είναι συχνά το «αντικλείδι» στις δύσκολες στιγμές. Αν κι εσείς ανατρέχατε στο παρελθόν και το μελετούσατε, ίσως να είχατε στα χέρια σας τις απαντήσεις για το σήμερα».

 

Στη σκηνή του Gazarte θα παίξει με τη συνοδεία ενός μικρού σχήματος, που αποτελείται από έναν βιολιστή, έναν πιανίστα και έναν ντράμερ. Είναι το ίδιο που χρησιμοποίησε και στις ηχογραφήσεις του άλμπουμ. Στοιχηματίζω ότι η πλειονότητα του κοινού θα είναι γυναίκες που θα αδημονούν να ακούσουν τον ύμνο τους, το κομμάτι «Tell her today».

 

«Δεν ήξερα ότι με αυτό το τραγούδι έχω εξασφαλίσει την αγάπη των γυναικών», λέει. «Πολύ χαίρομαι που μου το λέτε. Είμαι, ξέρετε, και μόνος αυτό το διάστημα, οπότε ποιος ξέρει τι μπορεί να συμβεί»…

 

 Info: Gazarte, Βουτάδων 32-34, Γκάζι. Ωρα έναρξης: 22.00. Tιμές: A Ζώνη 35€ / Β Ζώνη 30€ / Γ Ζώνη 25€ / ΟρθιοιΙ 20€. Τη βραδιά θα ανοίξει η πρωτοεμφανιζόμενη 17χρονη δημιουργός Sma RagRag Da που έχουμε γνωρίσει μέσα από το single «Take your time».

 

Scroll to top