07/05/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μια υπαρξιακή απειλή

      Pin It

Η τελευταία απόπειρα των νεοναζιστών να χρησιμοποιήσουν την πλατεία Συντάγματος ως χώρο επίδειξης της ρατσιστικής «ελεημοσύνης» τους, πρέπει να αφυπνίσει τους πάντες. Η Χρυσή Αυγή κλιμακώνει τη δράση της με έναν και μοναδικό στόχο: να γίνει αποδεκτή ως μια «φυσιολογική» πολιτική δύναμη, ενώ ουσιαστικά αμφισβητεί και υπονομεύει «όχι μόνο το Σύνταγμα και τους νόμους, αλλά τα θεμέλια του δημοκρατικού πολιτεύματος». Για να πετύχουν τον στόχο τους οι ακροδεξιοί και νεοναζί χρησιμοποιούν κάθε μέσο: από την απάτη και την εκμετάλλευση των άθλιων συνθηκών ζωής για αρκετούς συμπολίτες μας μέχρι την ωμή φασιστική βία των όπλων.

 

Εχουμε εντοπίσει και αναλύσει διεξοδικά τους λόγους για τους οποίους φτάσαμε στο σημείο αυτό. Σχεδόν κανείς δεν είναι άμοιρος ευθυνών. Από το πολιτικό σύστημα μέχρι τα μέσα ενημέρωσης, από την Πολιτεία με τους θεσμούς της μέχρι την Κοινωνία των Πολιτών με τις οργανώσεις της. Δεν έχουν, ωστόσο, όλοι τις ίδιες ευθύνες, ούτε μπορούμε να μειώσουμε τη σημαντική συμβολή των αντιρατσιστικών και αντιφασιστικών οργανώσεων και ενώσεων που δίνουν καθημερινές μάχες κατά του οργανωμένου εγκληματικού εσμού των νεοναζιστών. Ισως κάποια στιγμή χρειαστεί να γίνει ένας απολογισμός: να εξηγήσουν στον ελληνικό λαό οι υπεύθυνοι πολιτικοί αρχηγοί γιατί συμφώνησαν να συμπεριληφθούν στους υπουργούς της κυβέρνησης Παπαδήμου εκπρόσωποι του κόμματος που λειτούργησε ως προθάλαμος επώασης και προπομπός εισόδου στην κεντρική πολιτική σκηνή των νεοναζιστικών αποβρασμάτων. Να απολογηθούν στον ελληνικό λαό όλοι εκείνοι οι υποτιθέμενοι «αστέρες» της ελληνικής δημοσιογραφίας -ιδιαίτερα της τηλεοπτικής- που καλούσαν καθημερινά και θαύμαζαν με ανοιχτό στόμα τις απίστευτες κοινοτοπίες ή τα ελάχιστα συγκαλυμμένα φασιστικά και ρατσιστικά λογύδρια που εκτόξευαν οι εκπρόσωποι εκείνου του «ορθόδοξου» κόμματος που, αφού προετοίμασε το έδαφος για τη Χρυσή Αυγή, έπεσε στη λήθη και την παρακμή. Να δώσουν εξηγήσεις όλοι όσοι βρίσκονται στον κρατικό μηχανισμό και ανέχτηκαν ή συγκάλυψαν τις παρανομίες των νεοναζί, για να μην αναφερθούμε σε όσους συνεργάστηκαν μαζί τους.

 

Ομως τώρα είναι ανάγκη να προλάβουμε τα χειρότερα. Η απειλή στο δημοκρατικό πολίτευμα είναι άμεση, είναι υπαρξιακή. Πρέπει να δράσουμε πριν είναι αργά. Δεν χρειάζονται μισόλογα, ούτε ενδοιασμοί, ούτε συμψηφισμοί. Οσοι πιστεύουν στις βασικές αρχές του δημοκρατικού πολιτεύματος πρέπει να οργανώσουν την ομόθυμη αντίσταση εναντίον της φασιστικής ακροδεξιάς. Το λεγόμενο συνταγματικό τόξο δεν είναι σχήμα λόγου για να το επικαλούμαστε απλώς, είναι το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων -κομμάτων και οργανώσεων- που πιστεύουν ότι πρέπει να σταματήσουμε τη διάβρωση όλων των ιστών της κοινωνίας από την πανούκλα του ναζισμού. Δεν χρειάζονται έκτακτα μέτρα, ούτε ιδιαίτερη νομοθεσία. Δεν χρειάζονται πολλά: ο κρατικός μηχανισμός, η Δικαιοσύνη, να κάνουν σωστά τη δουλειά τους, η Βουλή να ξυπνήσει από τη μακαριότητά της, τα κόμματα να συνειδητοποιήσουν τον κοινό κίνδυνο, η κοινωνία να οργανώσει τις αντιστάσεις της. Υπάρχουν μερικά πράγματα που ενώνουν συντηρητικούς, φιλελεύθερους, σοσιαλιστές, αριστερούς, κομμουνιστές σε μια σύγχρονη δημοκρατία. Και το κυριότερο από αυτά είναι η αντίθεση στον φασισμό, τον ρατσισμό και τον ναζισμό.

Scroll to top