Pin It

Το Twitter προσφέρει πλέον και στους Ελληνες τη δυνατότητα να βλέπουν τι «παίζει» από δημοφιλία στη χρονογραμμή τους.

 

Της Βάλιας Καϊμάκη

 

getFile (51)Τις τελευταίες εβδομάδες οι χρήστες του Twitter στην Ελλάδα άρχισαν να βλέπουν trending topics από την περιοχή τους. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση στο blog του Twitter η λειτουργία trends επεκτάθηκε σε 160 περιοχές στον κόσμο. Ετσι οι χρήστες του Twitter έχουν πλέον τη δυνατότητα να βλέπουν τις δημοφιλείς αναφορές και λέξεις στην περιοχή τους ή σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή ή χώρα επιθυμούν, ενώ φυσικά μπορούν να επιλέξουν να παρακολουθούν μόνο τα παγκόσμια trends.

 

Τι νόημα έχουν τα trends; Μας αποτυπώνουν την εικόνα των δημοφιλών θεμάτων σε μία χώρα ή μία περιοχή (πλέον). Μέχρι στιγμής, αν εξαιρέσουμε τα μεγάλα παγκόσμια γεγονότα από τον χώρο της πολιτικής (εκλογές), του αθλητισμού (Ολυμπιακοί Αγώνες) ή του θεάματος (εδώ δεν μου έρχεται κάποιο παράδειγμα!), τα υπόλοιπα trends (τα οποία εκφράζονται με hashtag # ή με λέξεις-κλειδιά) αφορούσαν κυρίως τις μεγάλες χώρες. Αντε να καταλάβεις τώρα, τι γίνεται στο Super Bowl όταν δεν γνωρίζεις καν πως παίζεται το αμερικανικό ποδόσφαιρο.

 

Αντίθετα, όταν έχεις τη δυνατότητα να βλέπεις τι γίνεται στη χώρα σου μπορείς να συμμετάσχεις, να σχολιάσεις, να το αντλήσεις ως είδηση. Για παράδειγμα, για μερικές μέρες (πριν από το Πάσχα), το δημοφιλέστερο hashtag ήταν «#O_mouroutis_kserei». Οι τουιτόμαγκες λοιπόν του την έπεσαν με το συγκεκριμένο hashtag. «#O_mouroutis_kserei τον κάποιο που έγραψε στον τοίχο με μπογιά», «#O_mouroutis_kserei αν should I stay or should I go», «#O_mouroutis_kserei που βρίσκεται η χαμένη Ατλαντίδα, ο τάφος του Μ. Αλεξάνδρου, ο θησαυρός του Αλή Πασά και τα πετρέλαια του Αιγαίου», «#O_mouroutis_kserei που πάν' τα τέσσερα», «#o_mouroutis_kserei ποιος φοβάται την Βιρτζίνια Γούλφ…», για ν’ αναφέρουμε μερικά από τα πιο πετυχημένα.

 

Σήμερα το δεύτερο δημοφιλέστερο είναι το #Δημουλά: «Η αμήχανη στιγμή που ξυρισμένοι ναζί θα ζητάνε αυτόγραφα από την Κική Δημουλά», «Tζάμπα το άνοιγμα της Δημουλά στην ΧΑ: Οι τύποι δεν μπορούν να την διαβάσουν έτσι και αλλιώς διότι δεν γράφει…» ή και ο αντίλογος «Ποτέ δεν μίλησα την ψεύτικη γλώσσα της πολιτικής “ορθότητας”… Δημουλά σε νοιώθω…» μετά τις δηλώσεις της ποιήτριας «Δεν αντέχω τους μετανάστες στην Κυψέλη, πιάνουν όλα τα παγκάκια».

 

Ακόμα και αν έχεις χάσει την επικαιρότητα, το twitter αναλαμβάνει να στη θυμίσει. Και τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι το twitter είναι ένα θαυμάσιο εργαλείο να παρακάμψει κανείς την ατζέντα των κυρίαρχων μέσων ενημέρωσης και της πολιτικής που προωθούν και να διαβάσει την επικαιρότητα αλλιώς.

 

Ξαναγυρίζουμε λοιπόν, στη διαλεκτική της απόλυτης ελευθερίας του λόγου μέσω twitter, στην πανάρχαια αυτή ουτοπία της απελευθέρωσης μέσω της τεχνολογίας. Και πάνω σε αυτό μπορούμε να συζητάμε για μέρες ή και χρόνια, όπως φαίνεται από τη συνεχώς ανανεούμενη φρεσκάδα του θέματος.

 

Ωστόσο όταν μπαίνουν ζητήματα ελευθερίας του λόγου, από μόνο του το γεγονός προϋποθέτει φίμωση, η οποία θεωρητικά σε δημοκρατικές κοινωνίες δεν θα έπρεπε να υπάρχει παρά μόνο ως αναφορά σε εγχειρίδια Ιστορίας. Η αναζήτηση εναλλακτικών τρόπων ενημέρωσης είναι απόδειξη της αποτυχίας των υφιστάμενων μέσων να πληροφορήσουν σωστά. Και ακόμα χειρότερα, όταν ο πολίτης προσπαθεί να κάνει τη φωνή του ν’ ακουστεί, σημαίνει ότι η φωνή του δεν ακούγεται και αυτό είναι αποτυχία του ίδιου του πολιτεύματος. Και όταν η φωνή του ακούγεται μέσα από μία παγκόσμια εταιρεία, η οποία βασίζεται και ταυτόχρονα βασίζει το υπάρχον σύστημα, το ίδιο που στερεί από τον πολίτη τη φωνή του, τότε απλώς ζούμε την απόλυτη παράνοια.

 

……………………………………………………………………

 

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

 

getFile (52)Ενα κλασικό πολεμικό παιχνίδι επιστρέφει στις οθόνες των υπολογιστών μας. Το Company of Heroes 2 (COH2), το πολυβραβευμένο Real Time Strategy Game για PC μάς μεταφέρει στο Ανατολικό Μέτωπο και στις πιο ρεαλιστικές και έντονες εικονικές μάχες που μπορεί κανείς να ζήσει στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Το παιχνίδι θα κυκλοφορήσει στις 25 Ιουνίου και θα διαθέτει πλούσια συλλογή από Pre-Order Bonuses (τόσο ειδικά καμουφλάζ για τα οχήματα όσο και ικανότητες για τους στρατηγούς) αλλά μαζί θα έχει και δώρο το Theater Of War DLC.

 

Το Theater of War είναι ένα ολοκαίνουργιο mode που επιτρέπει στη Relic Entertainment να προσθέσει στη ρεαλιστική κινηματογραφική μεταφορά και το ανταγωνιστικότατο multiplayer διαφορετικές ιστορίες από τις συγκρούσεις που υπάρχουν στο single player και στο multiplayer mode. Τη μέρα κυκλοφορίας του COH2, το Theater of War mode θα συμπεριλάβει αποστολές από κρίσιμες μάχες του 1941, ενώ οι παίκτες θα μπορούν να διαλέξουν ανάμεσα στους Σοβιετικούς και τους Γερμανούς. Το παιχνίδι διαθέτει εννέα πολύ ιδιαίτερες αποστολές. Ετσι το Theater of War γίνεται ο τέλειος σύνδεσμος μεταξύ του single και του multiplayer game, παραδίδοντας ένα υψηλού επιπέδου re-playability και καλωσορίζοντας σε συνεργατικές multiplayer modes τους παίκτες που κανονικά δεν συνηθίζουν να παίζουν multiplayer (για παράδειγμα, υπάρχουν πίστες των Γερμανών που χρειάζονται δύο παίκτες στην επίθεση ενάντια στη σοβιετική άμυνα του υπολογιστή). Επίσης οι αποστολές δίνουν XP points και άλλες βελτιώσεις και για τους δύο στρατούς.

 

Με τη βάση στην Essence 3.0 Engine, και χάρη στο ρεαλιστικό ColdTech weather system, το επαναστατικό δυναμικό TrueSight και το destructible περιβάλλον, το COH2 φέρνει την τακτική στην οθόνη μας όπως ποτέ στο παρελθόν.

 

Το πρώτο Company of Heroes κυκλοφόρησε στο PC το 2006 για να πάρει την καλύτερη βαθμολογία που έχει πάρει ποτέ game στο Gamerankings.com με μέσο όρο στο 93,82% βασισμένο σε 56 reviews. Σε αυτή τη φάση, στο αρχικό του στάδιο ακόμη, το νέο game φέρνει τα ίδια περίπου ποσοστά με 93% βασισμένο σε 55 previews.

 

To Company of Heroes 2 θα είναι διαθέσιμο στις 25 Ιουνίου 2013 για Η/Υ σε κανονική και σε συλλεκτική έκδοση. Το Theater of War DLC μπορείτε να το αποκτήσετε προ-παραγγέλνοντας οποιαδήποτε έκδοση του παιχνιδιού πριν από την κυκλοφορία του, και μαζί θα λάβετε και πλούσιο έξτρα εξοπλισμό και για τους δύο στρατούς.

 

…………………………………………………………….

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ

 

getFile (53)Από την 1η έως τις 5 Ιουλίου, θα διεξαχθεί φέτος το «Σάμος 2013, συνέδριο για την ψηφιακή καινοτομία για τις Κυβερνήσεις, τις Επιχειρήσεις και την Κοινωνία».

 

Το βασικό θέμα φέτος, η ψηφιακή καινοτομία, θα αγγίξει θέματα που αφορούν στην πληροφορία, την επικοινωνία, την πολιτική, την οργάνωση, την ασφάλει, καθώς και νομικά θέματα σε τομείς όπως τα ανοιχτά κυβερνητικά δεδομένα, τα μοντέλα διακυβέρνησης, τη συνεργατική διακυβέρνηση, την καταγραφή και οπτικοποίηση της κοινής γνώμης, τη διαλειτουργικότητα κ.ά. Το συνέδριο θα φιλοξενήσει διαφορετικά πρότζεκτς και ειδικούς: ENGAGE, PADGETS, NOMAD, CITADEL on the move, OURSPACE, EPIC, LAPSI, ARCOMEM, ANIKETOS, SOCIAL SENSOR είναι μερικά από εκείνα που θα προβληθούν και θα συζητηθούν. Μέρος της συζήτησης θα είναι επίσης τα ερευνητικά σχέδια FP7, Horizon 2020, καθώς και άλλες δυνατότητες ερευνητικής χρηματοδότησης.

 

Το πρόγραμμα θα ακολουθήσει την επιτυχημένη συνταγή των προηγούμενων συνεδρίων: το καλωσόρισμα θα γίνει το Σάββατο 30 Ιουνίου και θ’ ακολουθήσουν παρουσιάσεις και εργαστήρια μέχρι την Τετάρτη 3 Ιουλίου. Στη συνέχεια θ’ ακολουθήσουν συναντήσεις προγραμμάτων. Το πλήρες πρόγραμμα βρίσκεται στη σελίδα www.samos-summit.org.

 

Μαζί με το συνέδριο, φέτος θα διοργανωθεί και το Θερινό Σχολείο Ανοιχτής και Συνεργατικής Διακυβέρνησης (https://egov2013.pns.aegean.gr/), το οποίο θα επιτρέψει σε φοιτητές του εσωτερικού και του εξωτερικού να έρθουν σ’ επαφή με πρότζεκτ υψηλού επιπέδου και ειδικούς από πολλά διαφορετικά πεδία. Το εξαήμερο Θερινό σχολείο προσφέρει 3 μονάδες ECTS στους φοιτητές, αλλά κυρίως θα τους δώσει μια ευκαιρία να παρακολουθήσουν εργαστήρια, να δοκιμάσουν πλατφόρμες και να να κάνουν εργασίες σε σχέση με τα πρότζεκτς.

 

Δηλώσεις συμμετοχής μπορούν να γίνουν στη σελίδα www.samos-summit.org, όπου μπορείτε να οργανώσετε και το ταξίδι σας, μέχρι τις 20 Μαΐου. Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται στα 200 ευρώ.

 

 

 

Scroll to top