Pin It

Ο πρωθυπουργός νομίζει ότι ανακάλυψε την τέλεια δικαιολογία, το τέλειο άλλοθι για την πραξικοπηματική κίνηση της κυβέρνησής του να κλείσει την ΕΡΤ: για να βγει από το πλήρες αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται, δηλώνει τώρα ότι «το δίλημμα είναι ποιος θα χρεωθεί το μπλοκάρισμα των μεταρρυθμίσεων»!

 

Υστερα από ένα χρόνο στην εξουσία, ύστερα από αλλεπάλληλα μνημόνια με τα οποία οδήγησε τον ελληνικό λαό σε πρωτοφανή -από τα χρόνια του μετεμφυλιακού κράτους της Δεξιάς- επίπεδα φτώχειας, ανεργίας, εξουθένωσης των ασθενέστερων και φυγής των νέων στο εξωτερικό, ο κ. Α. Σαμαράς βρήκε επιτέλους την κορυφαία «μεταρρύθμιση» χωρίς την οποία η χώρα θα βούλιαζε (!) και ξεσπαθώνει λάβρος πρώτα ενάντια στους εργαζόμενους στη δημόσια ραδιοτηλεόραση και μετά ενάντια στους δύο κυβερνητικούς εταίρους του, οι οποίοι έστω και καθυστερημένα κατάλαβαν ότι δεν μπορούν να καταπίνουν τα πάντα…

 

Πρόκειται για τεράστια υποκρισία του αρχηγού της Ν.Δ., ο οποίος αυτοπαγιδεύτηκε ή θέλησε να παγιδεύσει τα δύο κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνησή του και τώρα βλέπει με τρόμο το επερχόμενο αδιέξοδο και αναγκάζεται να μιλά για «μεταβατική λύση που μπορεί να αρχίσει μέσα σε μία εβδομάδα». Δεν τον σώζουν ούτε τα εύσημα που ζητιάνεψε χθες από την καγκελάριο Μέρκελ ούτε οι άναρθρες επιδοκιμασίες που εισέπραξε από τα ναζιστικά κατακάθια του πολιτικού συστήματος. Ο κ. Α. Σαμαράς απατάται οικτρά αν νομίζει ότι με τέτοιες αντισυνταγματικές, κατάφωρα αυταρχικές και αντιδημοκρατικές μεθόδους μπορεί να κρύψει την ανικανότητα της κυβέρνησής του να εισηγηθεί, να προετοιμάσει και να εφαρμόσει τις πραγματικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται η χώρα, η οικονομία, η δημόσια διοίκηση.

 

Η μαζική, αγωνιστική κινητοποίηση του κόσμου ενάντια στην ξαφνική κατάργηση του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα είναι μία ακόμη απόδειξη ότι οι πολίτες αντιδρούν ορθά, έχοντας ως κριτήριο το μείζον. Κανείς δεν πιστεύει ότι η ΕΡΤ πρόσφερε πάντα την τέλεια, πλουραλιστική ενημέρωση, ότι η αξιοκρατία κυριαρχούσε στην Αγία Παρασκευή, ότι δεν ήταν όμηρος των εκάστοτε κυβερνήσεων. Ομως ο απλός πολίτης -ανεξάρτητα από την ιδεολογικο-πολιτική τοποθέτησή του- καταλαβαίνει αυτά που ο κ. Σαμαράς και οι σύμβουλοί του θέλουν να αγνοούν. Στο πλαίσιο ενός δημοκρατικού καθεστώτος δεν έχουν θέση δικτατορικού τύπου αποφάσεις και μηδενιστική ισοπέδωση των πάντων.

 

Τώρα, ας μην απορούν όσοι προφασίζονται ότι η ΕΡΤ είναι ένα ήσσονος σημασίας ζήτημα και δεν μπορεί να οδηγήσει σε ραγδαίες εξελίξεις. Οι λαϊκές αντιδράσεις και η διεθνής κατακραυγή αναγκάζουν την κυβέρνηση να δείξει ότι δεν έχει ούτε καν τη στοιχειώδη συναίνεση των εταίρων της για να παίρνει αποφάσεις. Η υπόθεση της ΕΡΤ αποκάλυψε τη γύμνια της!

 

Η «Εφημερίδα των Συντακτών» συμπαρατάχθηκε από την πρώτη στιγμή με τους εργαζόμενους της ΕΡΤ και τήρησε με υποδειγματικό τρόπο την απεργία που κήρυξε η Συντονιστική Επιτροπή των Συνεργαζόμενων Ενώσεων του Τύπου. Γι' αυτόν τον λόγο δεν κυκλοφόρησε το φύλλο της Παρασκευής (14/6) και του Σαββατοκύριακου (15-16/6), σε αντίθεση με τις περισσότερες εφημερίδες που κυκλοφόρησαν με τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς των εκδοτών. Σήμερα η «Εφ.Συν.» κυκλοφορεί αφού η Συντονιστική Επιτροπή με ανακοίνωσή της «αποφάσισε να δώσει στους συναδέλφους που εργάζονται στις εφημερίδες οι οποίες σεβάστηκαν το δικαίωμα στην απεργία την άδεια να εργαστούν για την έκδοση εν δυνάμει απεργιακών φύλλων».

Scroll to top