Pin It

Ο προβληματισμός των στελεχών αλλά και του ίδιου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ μετά τις εξελίξεις-Ποιοι παίζουν για υπουργοποίηση

 

Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

 

Η επιλογή του Ευάγγελου Βενιζέλου να διατηρηθεί στην κυβέρνηση ως ο μοναδικός πλέον εταίρος και στήριγμα του Αντώνη Σαμαρά δεν ήταν εύκολη. Ηταν ωστόσο, όπως εξηγούν στενοί συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, μια «συνειδητή επιλογή συνέπειας» του κόμματος στη βασική αρχή του σταθεροποιητικού ρόλου που θέλει να διαδραματίζει στα πολιτικά δρώμενα.

 

Ο κ. Βενιζέλος, παρά τη χαραμάδα περί εκλογών που άφηνε στις αρχές της εβδομάδας η Ιπποκράτους, «όχι ως επιδίωξη, αλλά ως συνέπεια της άκαμπτης στάσης του πρωθυπουργού», ξεκαθάρισε το βράδυ της Πέμπτης ότι τάσσεται κατά της πρόωρης κάλπης με το επιχείρημα ότι οι πολίτες δεν επιθυμούν μια τέτοια λύση, που θα ήταν καταστροφική για τη χώρα.

 

Εγκριση και επιφυλάξεις

 

Την πρότασή του αυτή ενέκριναν η Κοινοβουλευτική Ομάδα και το Πολιτικό Συμβούλιο, αν και είναι αλήθεια ότι αρκετοί εξέφρασαν επιφυλάξεις και προβληματισμούς για το πώς μπορεί να εξελιχθεί για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ μια συγκυβέρνηση μόνο με τη Ν.Δ., χωρίς το ισχυρό άλλοθι της ΔΗΜΑΡ.

 

«Μέχρι πρότινος καλούσαμε την ηγεσία να μην ταυτίζεται και να κρατά αποστάσεις από το Μαξίμου, και τώρα τι θα κάνουμε; Θα συγκυβερνήσουμε μόνοι μας;» αναρωτήθηκαν ορισμένοι κομματικοί παράγοντες, οι οποίοι ανησυχούν ότι το κόμμα τους κινδυνεύει ανοιχτά να απορροφηθεί πλήρως από τη Ν.Δ.

 

Για τον κίνδυνο μια λανθασμένης επιλογής, σε περίπτωση που δεν ληφθούν οι απαραίτητες δικλίδες ασφαλείας, προειδοποίησαν βουλευτές του Κινήματος, οι οποίοι αμφισβητούν την αξιοπιστία των λεγομένων και των δεσμεύσεων της Ν.Δ. Το περιεχόμενο της επικαιροποιημένης συμφωνίας να είναι το προαπαιτούμενο για το δικομματικό μοντέλο ζήτησε ο Κώστας Σκανδαλίδης, μάλλον αντίθετος με την απόφαση Βενιζέλου, αλλά χωρίς να θέλει να έρθει σε ρήξη είναι ο Θάνος Μωραΐτης, βραχύ βίο στη συνεργασία με τη Συγγρού βλέπει η Θεοδώρα Τζάκρη εξαιτίας και των πρόσθετων απαιτήσεων της τρόικας το φθινόπωρο. Τη διαφωνία του με τη δικομματική γνωστοποίησε και ο Γιάννης Κουτσούκος, πειθάρχησε όμως με τη γνώμη της πλειοψηφίας. «Δεν θα σταματήσει τις αρνητικές εκπλήξεις ο Σαμαράς. Οι κρίσεις θα επαναλαμβάνονται» διεμήνυσε στον κ. Βενιζέλο ο Μιχάλης Καρχιμάκης, όπως δήλωσε στην «Εφ.Συν.». Σκληρή κριτική πρόκειται να ασκήσει με παρέμβασή του τις επόμενες ημέρες και ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, επικεφαλής της Αριστερής Πρωτοβουλίας, χωρίς να αποκλείεται ώς και αποχώρηση από το κόμμα.

 

Προβληματισμένος ώς ένα βαθμό ήταν εξάλλου και ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος, γι’ αυτό και η έκκλησή του προς τον Φώτη Κουβέλη να το ξανασκεφτεί. Εις μάτην όμως, με αυτόματη επίπτωση, τουλάχιστον προς το παρόν, να εγκαταλείπεται τόσο το κοινό μέτωπο με τη ΔΗΜΑΡ όσο και οι προσπάθειες για το εγχείρημα της ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς.

 

Από την άλλη πλευρά, τη συμφωνία τους για τη στήριξη της Ν.Δ., «αρκεί να υπερτονιστεί η μεταρρυθμιστική και προοδευτική ατζέντα που φιλοδοξούμε να υλοποιήσουμε» εξέφρασαν οι Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Γιάννης Μανιάτης και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

 

Ο φόβος των εκλογών 

 

Δημοσίως η Ιπποκράτους διέψευσε ότι ο φόβος των εκλογών λειτούργησε αποτρεπτικά στην απόφαση να μην ακολουθήσει τη ΔΗΜΑΡ στην έξοδο, σε αντίθεση με όσα διέδιδαν κορυφαία στελέχη ώς τότε, ότι «αν φύγει ο ένας, φεύγει και ο άλλος». Ποιος όμως θα αναλάμβανε το ρίσκο να βρεθεί το ΠΑΣΟΚ στο όριο της εισόδου της Βουλής, αν η μπίλια καθόταν στις κάλπες εν μέσω θέρους;

 

Η άποψη που επικράτησε βασίστηκε στη λογική της επιβίωσης και είχε ως πυρήνα το επιχείρημα του Ευάγγελου Βενιζέλου, ότι η ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ θα έλθει μέσω της κυβερνητικής αποτελεσματικότητας, σε μια κυβέρνηση όμως όπου η Ιπποκράτους θα έχει λόγο, άποψη και συμμετοχή και άρα ισχυρό και αναγνωρισμένο μερίδιο σε πιθανή επιτυχία.

 

«Σε αυτή τη φάση ο Σαμαράς μάς έχει ανάγκη και θα οφείλει να κόψει την αλαζονεία και τις μονομερείς αποφάσεις» εκτιμούσαν κομματικές πηγές. Γι' αυτόν τον λόγο το ΠΑΣΟΚ θα επιμείνει «πέρα και πάνω από κάθε συζήτηση για τον επερχόμενο ανασχηματισμό και τα πρόσωπα στη νέα προγραμματική συμφωνία μεταξύ των δύο εταίρων». Ηδη από χθες ο κ. Βενιζέλος ζήτησε τις απόψεις των βουλευτών και στελεχών του κόμματος για τα θέματα που θεωρούν ότι πρέπει να προταχθούν στον νέο κυβερνητικό οδικό χάρτη, ενώ σύσσωμο το ηγετικό επιτελείο προετοίμαζε χθες την κατάθεση συγκεκριμένης πρότασης προς το Μαξίμου.

 

Στο μικροσκόπιο τέθηκε επίσης η στάση Κουβέλη να αποχωρήσει και να αποσύρει τους υπουργούς του, ενώ αργά το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε άλλη μια τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό για να συνεννοηθούν για τον βηματισμό τους από εδώ και πέρα, τον χρόνο και τις λεπτομέρειες του ανασχηματισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμενόταν να συναντηθούν μέσα στο τριήμερο, είτε το Σαββατοκύριακο είτε τη Δευτέρα.

 

«Τα πρόσωπα έρχονται σε δεύτερη μοίρα» υποστήριζαν μονότονα κύκλοι του ΠΑΣΟΚ, παρ' όλα αυτά οι πάντες αντιλαμβάνονταν ότι το κίνητρο της υπουργοποίησης μέτρησε στη συναινετική συμπεριφορά κάποιων στελεχών που προαλείφονται για υπουργικές θέσεις.

 

Μεγαλύτερες πιθανότητες  

 

Σε κάθε περίπτωση, τις μεγαλύτερες πιθανότητες να χριστούν υπουργοί συγκεντρώνουν μεταξύ άλλων οι Γιάννης Μανιάτης, Πάρις Κουκουλόπουλος, Φώφη Γεννηματά, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Συμεών Κεδίκογλου, Παναγιώτης Ρήγας, Βασίλης Κεγκέρογλου και Κώστας Τριαντάφυλλος.

 

Γρίφο εξακολουθεί να αποτελεί η συμμετοχή του Ευάγγελου Βενιζέλου στο σχήμα, καθώς ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται να έχει ακόμη κατασταλάξει. Φέρεται πάντως να εξετάζει πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο να αναλάβει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών.

 

Στα πόστα τους θα εισηγηθεί τέλος να παραμείνουν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης, και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Κούρκουλας.

 

[email protected]

Scroll to top