05/07/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Παντελής Θαλασσινός στη μία και μοναδική του συναυλία στο λεκανοπέδιο Αττικής

«Η Χρυσή Αυγή ασκεί βία στη βάση, όχι στην εξουσία»

      Pin It

Θα παρουσιάσει την Τρίτη στο «Βεάκειο» μια μουσική παράσταση με τον νέο του δίσκο «10 τραγούδια της Ελπίδας», αλλά και παλιότερες επιτυχίες του. Μαζί του η θαυμάσια τραγουδίστρια Νάνα Μπινοπούλου

  

Toυ Δημήτρη Κανελλόπουλου

 

getFile (104)Ο Παντελής Θαλασσινός δεν χρειάζεται συστάσεις. Τραγουδοποιός από τους καλούς. Νησιώτης και ΑΕΚτζής. Χαρακτηριστικά του γνωρίσματα και τα δύο. Και είναι αυτά με τα οποία αρχίσαμε την κουβέντα μας, μια κουβέντα με αφορμή τη συναυλία που δίνει την Τρίτη στο «Βεάκειο». ΑΕΚτζής κι εγώ άλλωστε, έπρεπε να πούμε ο ένας στον άλλον τον πόνο μας.

 

«Μια χαρά είναι στη Γ΄ Εθνική η ΑΕΚ» λέει, και συμφωνούμε. «Για το ποδόσφαιρο της Ελλάδας και της ΕΠΟ, ίσως είναι καλύτερα εκεί. Οταν ξαναπαιχτεί παιχνίδι, με τρία αποτελέσματα, ίσως ανεβεί και η ΑΕΚ και η Καλαμαριά».

 

Οσο για τους νησιώτες, κι αν είναι τελικά πιο ελεύθεροι άνθρωποι: «Οχι. Την ελευθερία την αισθάνεσαι, δεν φαίνεται. Και δεν είναι μια γενικότητα. Οι νησιώτες πάντα ήθελαν να περάσουν τον θαλασσινό ορίζοντα, να δουν τι είναι παραπέρα, κι οι χερσαίοι, να καβαλήσουν τα βουνά. Οι τολμηροί το τολμούσαν. Η ελευθερία έχει να κάνει με την ψυχή του ανθρώπου κι όχι με την καταγωγή».

 

Θα είναι η μοναδική του συναυλία στο λεκανοπέδιο της Αττικής για το καλοκαίρι, μια μουσική παράσταση με νέα τραγούδια, από τον νέο του δίσκο που κυκλοφόρησε πρόσφατα («10 τραγούδια της Ελπίδας») αλλά και παλιότερα. «Τα “10 τραγούδια της Ελπίδας” είναι μια συνέχεια της προσωπικής μου δισκογραφίας, μετά το “Καλαντάρι”, και το “Μόνο Κόκκινο”, με τη Μελίνα Κανά. Είναι μια δουλειά που την προβάλλω σαν κάτι που δεν τεμαχίζεται. Είναι προσωπική μου παραγωγή απ' την εταιρία μου, την “Ερημος Αθήνα”. Στο “Βεάκειο” θα παίξω σχεδόν όλα τα καινούργια τραγούδια. Θα είναι μαζί μου και μια θαυμαστή τραγουδίστρια, η Νάνα Μπινοπούλου».

 

Ακούγεται και μοιάζει πολύ ανανεωμένος. Ορεξάτος και δραστήριος. «Αυτό που τονώνει έναν καλλιτέχνη», σημειώνει, «είναι η διάθεση και το αποτέλεσμα της δημιουργίας. Μετά είναι και η επικοινωνία με άλλους ανθρώπους. Στα σχέδιά μου είναι η κυκλοφορία ενός καινούργιου διπλού cd, με τραγούδια ηχογραφημένα στο στούντιο “Σιέρρα”, όπου ανοίξαμε τις πόρτες και παρακολούθησε το κοινό. Ο τίτλος του θα είναι “Σε ανοιχτή ακρόαση”».

 

Είναι θέμα μουσικής παιδείας τελικά η ζωή μας; «Είναι ΚΑΙ μουσικής παιδείας», απαντά. «Η ζωή μας είναι κοινωνία και επαφή με τους γύρω μας. Είναι ένας τρόπος επικοινωνίας κι αυτός, γιατί μέσα από τα τραγούδια λέμε και μαθαίνουμε πολύ σοβαρά πράγματα».

 

• Ποια είναι η βασική διαφορά τού σήμερα στην ελληνική μουσική με την περίοδο που ξεκίνησες;

 

«Οι διαφορές είναι ελάχιστες και εννοώ τα είδη και τα ρεύματά της, πράγμα που δείχνει ότι η μουσική και τα τραγούδια στην Ελλάδα είναι σε υψηλό επίπεδο. Υπάρχουν, όμως, τεράστιες διαφορές στη δισκογραφία και στη διάδοση της ηχογραφημένης μουσικής. Δεν υπάρχει πλέον τρόπος πλην του Διαδικτύου που να μπορείς να αποσβέσεις μια ακριβή παραγωγή, με αποτέλεσμα να γίνονται φτηνές παραγωγές».

 

• Τι μπορεί να προσφέρει μια συναυλία σε έναν ακροατή που είναι άνεργος ένα χρόνο ας πούμε;

 

«Μπορεί να τον χορτάσει μόνο πνευματικά. Η μουσική είναι τέχνη, και τρέφει. Σε κάνει πιο καλό άνθρωπο. Η ανεργία δυστυχώς έχει χτυπήσει όλους τους κλάδους, ακόμη και αυτόν των καλλιτεχνών, και των μουσικών. Εμείς με τη σειρά μας, το 'χουμε ρίξει στη δημιουργία και, πιστέψτε με, είναι η μόνη διέξοδος. Σε όλες τις εκδηλώσεις και σε όλα τα θεάματα, ακόμη και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, πρέπει να υπάρξει εισιτήριο ανέργων».

 

• Πότε η τέχνη υποκύπτει στην… οικονομία;

 

«Οταν έχει αποδέκτη και υστεροβουλία. Τότε γίνεται προϊόν προς πώληση. Η τέχνη πρέπει να είναι εμπνευσμένη μόνο απ’ το ιδεατό. Να τείνει να πλησιάσει το τέλειο. Δηλαδή τη φύση».

 

Τον Παντελή Θαλασσινό τον είδαμε και στο προαύλιο της ΕΡΤ. Προσήλθε αυτοβούλως, έπαιξε και για τον κόσμο εκεί. «Ακριβώς αυτή είναι η πολιτική που ασκείται. Οι κυβερνήσεις έχουν βάλει χέρι στη δημόσια περιουσία, σαν να της ανήκουν τα πάντα, επειδή πήραν μια κάλπικη πλειοψηφία στη Βουλή. Αλλο το δημόσιος κι άλλο το κυβερνητικός. Η λέξη δημόσιος βγαίνει απ' τον δήμο, που σημαίνει λαός, και οι ΔΕΚΟ, που όλες ιδιωτικοποιούνται, είναι δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμοί που εξυπηρετούν τον λαό. Είναι οι παροχές που όσο κόβονται ο λαός θα γίνεται φτωχότερος. Ας το καταλάβει αυτό ο κόσμος».

 

Μεγάλο μέρος του κόσμου στρέφεται δυστυχώς προς τη Χρυσή Αυγή. Ο Παντελής Θαλασσινός δεν πιστεύει πως η άνοδός της είναι παροδική.

 

«Είναι μια άλλη αντίδραση πιο απόλυτη, η οποία δεν εκφράζεται (τουλάχιστον ανοιχτά) από θέσεις, λύσεις και πρόγραμμα. Με ενοχλεί που ασκεί βία προς τη βάση κι όχι προς την εξουσία!»

 

[email protected]

 

INFO: Τρίτη, 9 Ιουλίου, Βεάκειο Θέατρο (Λόφος Προφήτη Ηλία, Πειραιάς). Μαζί του η Νάνα Μπινοπούλου. Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ (άνεργοι) – 12 ευρώ (προπώληση) – 15 ευρώ (ταμείο).

Scroll to top