10/07/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΡΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Συνεργασία των αριστερών δυνάμεων

      Pin It

Του Δημήτρη Στρατούλη*

 

10-2Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ, ευκαιρία για μια νέα ανοδική και νικηφόρα πολιτική και κοινωνική δυναμική του. Από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώντας αδιαπραγμάτευτη την ενότητά του, περιμένω μετά από ουσιαστική συζήτηση αποφάσεις, με τις οποίες:

 

1. Να επιβεβαιώσει ότι στην πορεία του για την κυβερνητική εξουσία δεν κάνει ούτε μισό βήμα πίσω από τις θέσεις του. Οτι, αντίθετα, προχωρά σε ακόμα μεγαλύτερη ριζοσπαστικοποίηση του προγράμματος, της πολιτικής και των πρακτικών του, ώστε να ανακτήσει την κινηματική φρεσκάδα και την πολιτική ορμή του αλλά και μια νέα ανοδική πολιτική και κοινωνική δυναμική, που θα τον βοηθήσει μαζί με τον λαό να ανατρέψει τα μνημόνια και την κυβέρνηση που τα υπηρετεί.

 

2. Να διαλύσει τις όποιες αυταπάτες, ότι η μνημονιακή κυβέρνηση θα πέσει από μόνη της αποσυντιθέμενη «ως ώριμο ή σάπιο φρούτο» και να στραφεί αποφασιστικά στη στήριξη, ανάπτυξη και πολιτικοποίηση των αγώνων του λαού, ώστε να τη διώξει το γρηγορότερο δυνατόν.

 

3. Να ολοκληρώσει τη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο αριστερό, μαζικό, ριζοσπαστικό, δημοκρατικό, πολυτασικό και κινηματικό πολιτικό φορέα, πολιτικό εκφραστή των συμφερόντων των εργαζομένων, συνταξιούχων, ανέργων, νέων, μικρομεσαίων επαγγελματιών και αγροτών και της προοδευτικής διανόησης. Να τον εδραιώσει ως αριστερή δύναμη όχι διαχείρισης αλλά ανατροπής, προοδευτικής και σοσιαλιστικής αλλαγής.

 

4. Να διασφαλίσει τη λειτουργία και δράση του ως σύγχρονου δημοκρατικού και αποτελεσματικού αριστερού κόμματος, που απορρίπτει τόσο τα μονολιθικά όσο και τα συγκεντρωτικά – αρχηγικά κομματικά πρότυπα. Να κατοχυρώσει μέσα από το καταστατικό του ως βασικά χαρακτηριστικά ενός τέτοιου κόμματος τη λειτουργία ιδεολογικών ρευμάτων και τάσεων, τον σεβασμό στην αρχή της πλειοψηφίας και στις συλλογικές αποφάσεις, τη διασφάλιση των δικαιωμάτων της μειοψηφίας, ενός ουσιαστικού ρόλου ενεργών και δραστήριων μελών αλλά και της ενιαίας δημόσιας έκφρασης των συλλογικών αποφάσεων του ΣΥΡΙΖΑ.

 

5. Να προωθήσει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τη συνεργασία των αριστερών δυνάμεων και για την προώθηση της εναλλακτικής πολιτικής πρότασής του για κυβέρνηση των συμπαραταγμένων δυνάμεων της Αριστεράς. Μια τέτοια πολιτική, που βοήθησε τον ΣΥΡΙΖΑ να εκτιναχτεί εκλογικά, δίνει σήμερα δυναμική στην εναλλακτική πρότασή του και είναι η καλύτερη εγγύηση για την αταλάντευτη εφαρμογή της. Ο λαός με τους αγώνες και την ψήφο του μπορεί να κάνει αύριο δυνατά όσα σήμερα φαίνονται αδύνατα.

 

6. Να διευκρινίζει ότι μια τέτοια ενωτική πολιτική έχει προτεραιότητα τη συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και ριζοσπαστικής Οικολογίας, αλλά επεκτείνεται και σε συνεργασίες με στελέχη και συλλογικότητες από τον σοσιαλιστικό χώρο, που μετατοπίζονται προς τα αριστερά και δεν συμμετείχαν σε μνημονιακές επιλογές.

 

7. Να διακηρύξει κατηγορηματικά ότι το πρόγραμμά του για ακύρωση των μνημονίων, καταγγελία των δανειακών συμβάσεων, διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του δημοσίου χρέους και προώθηση σχεδίου παραγωγικής αναπτυξιακής ανασυγκρότησης της χώρας είναι αδιαπραγμάτευτο και δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε πολιτικό και οικονομικό εκβιασμό του εγχώριου και ευρωπαϊκού οικονομικού και πολιτικού κατεστημένου (περί παύσης της τροϊκανής χρηματοδότησης, εξόδου από ευρώ κ.λπ.). Οτι επίσης μια αριστερή κυβέρνηση, με βάση το πρόγραμμά της και τη λαϊκή ενεργοποίηση, θα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και αυτό της σύγκρουσης με την ευρωζώνη, έχοντας ως κριτήρια όχι τη σωτηρία των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της και του ευρώ, αλλά την επιβίωση του λαού και της χώρας μας.

 

8. Να ξεκαθαρίσει ότι μια αριστερή κυβέρνηση θα διεκδικήσει τη διαγραφή του δημοσίου χρέους της χώρας, ή τουλάχιστον του μεγαλύτερου μέρους του, είτε σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τις υπερχρεωμένες χώρες του Νότου είτε σε εθνικό επίπεδο, έχοντας όμως ως εναλλακτική λύση τη διακοπή αποπληρωμής του και τη μονομερή διαγραφή του.

 

9. Να διευκρινίσει ότι το ενδεχόμενο σύγκρουσης μιας αριστερής κυβέρνησης, στην προσπάθειά της να εφαρμόσει το πρόγραμμά της, με την ευρωζώνη δεν οδηγεί στην καταστροφή, όπως τρομοκρατούν τον λαό οι μνημονιακές δυνάμεις, γιατί αυτή την έφεραν τα μνημόνια και θα γίνει ολοκληρωτική, εάν δεν τα ακυρώσουμε. Οτι επίσης ένα τέτοιο ενδεχόμενο, εάν είναι συντεταγμένο, καλά προετοιμασμένο και εντάσσεται σε ένα προοδευτικό σχέδιο μιας αριστερής κυβέρνησης για ακύρωση των μνημονίων και της λιτότητας, μπορεί να σταματήσει τη συντελούμενη καταστροφή και να αποτελέσει, παρά τις υπαρκτές αλλά προσωρινές δυσκολίες, ελπιδοφόρα πρόταση διεξόδου για τον ελληνικό λαό και όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς.

 

…………………………………………………………….

 

* βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στη Β’ Αθήνας

 

 

Scroll to top