11/07/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αυθαιρεσίες και καταστολή

      Pin It

Την ώρα που η κοινωνία ευρίσκεται σε αναβρασμό, σε σχεδόν νευρική κρίση, με τις συνεχείς απολύσεις στον δημόσιο τομέα, τις επαναλαμβανόμενες περικοπές, η κυβέρνηση «παίζει» το δικό της «βιολί», της αυθαιρεσίας και των έκνομων πράξεών της. Είναι ειρωνικό διότι αποδεικνύεται ότι όλη αυτή η πολιτική δεν αποφέρει κανένα ουσιαστικό όφελος, απεναντίας εμφανίζει ένα τεράστιο κενό στα έσοδα, το οποίο ανέρχεται στο 1,62 δισ. ευρώ σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του πρώτου εξαμήνου του 2013. Αντί να ψάξει να βρει τι φταίει, επιμένει στην ίδια πολιτική και για να ισορροπήσει κάπως τα πράγματα δεν αποδίδει τους φόρους (περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ) στις επιχειρήσεις (!), για να συγκρατήσει, τάχα, τις δημόσιες δαπάνες.

 

Είναι προφανές ότι η δικομματική κυβέρνηση δεν θέλει να γνωρίζει ή φοβάται ή αρνείται τον διάλογο. Διότι πώς αλλιώς να ερμηνευτεί η απόφασή της να εκπέμψει σήμα της Δημόσιας Τηλεόρασης (ΔΤ) από ιδιωτικά στούντιο στην Παιανία, παραβιάζοντας κατ' αρχάς την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και κάνοντας χρήση παράνομων συχνοτήτων; Εχουν δίκιο οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ που χαρακτήρισαν αυτήν την αλλοπρόσαλλη απόφαση προσβλητική και πραξικοπηματική. Και σαφώς αντίκειται στη νομοθεσία η υπ' αυτήν τη μορφή λειτουργία της «νέας» τηλεόρασης. Η νομοθεσία προβλέπει ότι ένα κανάλι εθνικής εμβέλειας οφείλει να περιλαμβάνει στο πρόγραμμά του, απαραιτήτως, κανονικό δελτίο ειδήσεων. Απαιτεί επίσης να έχουν υπογραφεί συμφωνίες τόσο με το στούντιο όσο και με την Digea και τον ΟΤΕ για τη μετάδοση του σήματος και αυτές οι συμφωνίες να δημοσιευτούν στο πρόγραμμα «Διαύγεια». Κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί. Το πρόβλημα διογκώνεται όταν το στούντιο που επελέγη για να μεταδοθεί το νέο σήμα ανήκει σε εταιρείες των Μπόμπολα και Ψυχάρη. Πώς να μην έχουν δίκιο οι εργαζόμενοι όταν καταγγέλλουν ότι «συνεχίζεται η αλυσίδα της διαπλοκής»;

 

Η κυβέρνηση παραμένει αμετανόητη ως προς τον αντιδημοκρατικό τρόπο διακυβέρνησης, παρά τον αναβρασμό που έχει επιφέρει στην κοινωνία. Εως τώρα βεβαίως, με αφειδή χρήση των κατασταλτικών δυνάμεων, με απειλές και με τον κοινωνικό αυτοματισμό έχει καταφέρει να διαλύσει τις όποιες αντιδράσεις, περνώντας «έξω» από τη Βουλή (με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου) όλες τις αυταρχικές αποφάσεις της. Αλλά η συνεχής καταστολή, η παρανομία και η βία δεν θα έχουν καλή συνέχεια για την κυβέρνηση. Οταν δεν σέβεται το Σύνταγμα και την κοινωνία, η ασέβεια επιστρέφει με δραματικό, πολλές φορές, τρόπο.

Scroll to top