21/07/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη

      Pin It

Κανονικά θα έπρεπε να προβληματίσει η ζέση που επιδεικνύουν οι ισχυροί του πλανήτη να επισκέπτονται τη χώρα μας. Φοβούνται, μήπως, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να παραμείνει στην αλυσίδα του μπλοκ, το οποίο καρπώνονται, πάση θυσία; Οτι, ως αδύναμος κρίκος, μπορεί να προκαλέσει ένα ανεπιθύμητο σπάσιμο αυτού του μπλοκ; Ο ζήλος αυτός δεν φαίνεται, όντως, να είναι τυχαίος, μια και, όπως αναφέρουν οι αμερικανικές «δεξαμενές σκέψης», «τα ενεργειακά κοιτάσματα, που υπάρχουν ανοιχτά των ελληνικών θαλασσών, είναι μια ευκαιρία για ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα, αλλά και μακροπρόθεσμα».

 

Ο Σόιμπλε ήλθε, επιθεώρησε, κατέστησε σαφές ότι «κούρεμα» δεν πρόκειται να υπάρξει στο ελληνικό χρέος και αποχώρησε ανενόχλητος. Ο Αμερικανός ομόλογός του, Τζακ Λιου, που καταφτάνει αύριο, τάσσεται, αντιθέτως, υπέρ μιας περαιτέρω απομείωσης του ελληνικού χρέους και η κυβέρνηση θα θελήσει να το εκμεταλλευτεί, διαχέοντας μια αύρα αισιοδοξίας (στην ουσία πρόκειται για προπαγάνδα αισιοδοξίας).

 

Στην πραγματικότητα, θα θελήσει να εκμεταλλευτεί την ένταση που επικρατεί μεταξύ της πλανητικής δύναμης και της ευρωπαϊκής, που πήρε μεγάλη έκταση τελευταία μετά τις αποκαλύψεις για παρακολουθήσεις των ευρωπαϊκών πρεσβείων εκ μέρους των ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί, ακριβώς για να πλήξουν το γόητρο της Γερμανίας, συνηγορούν σε μια χαλάρωση του μοντέλου δρακόντειας λιτότητας που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα και αναμένουν την κατάλληλη στιγμή για το πώς θα διαχειριστούν τα ενεργειακά κοιτάσματα της χώρας.

 

Παίζουν το παιχνίδι του καλού και του κακού αστυφύλακα με χαρακτηριστική άνεση, γνωρίζοντας εκ των προτέρων τα συμφέροντά τους, διαλαλώντας όμως, προς πάσα κατεύθυνση, το «ενδιαφέρον» τους για τη σωτηρία της χώρας. Κορεστήκαμε από σωτήρες, αλλά εξακολουθούμε να νιώθουμε στον αυχένα μας τον σκληρό βρόχο της λιτότητας, της ανεργίας, της ύφεσης. Η ανάπτυξη, η μόνη σανίδα κάποιας οικονομικής βελτίωσης, δεν φαίνεται ούτε στον γερμανικό μήτε στον αμερικανικό ορίζοντα. Οι Γερμανοί είναι κατηγορηματικοί σ' αυτό: το Μνημόνιο πρέπει να εφαρμοστεί κατά γράμμα. Το πώς οι Αμερικανοί μπορούν να επέμβουν σ' αυτή τη γερμανική επιταγή, μόνο οι ίδιοι το γνωρίζουν, ούτε Γερμανοί ούτε Ελληνες. Ισως μάθει κάτι ο Ελληνας πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του, στις 8 Αυγούστου, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Γι' αυτό εξάλλου, για την προετοιμασία αυτού του ταξιδιού, φτάνει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη και βλέπουμε.

Scroll to top