13/11/12 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οδ. Βουδούρης «Να πάμε γρήγορα σε συνέδριο»

Του Νίκου Σβέρκου Ο μικρότερος κυβερνητικός εταίρος αναδεικνύεται στον ρυθμιστή της επιβίωσης της τρικομματικής κυβέρνησης. Ωστόσο η πορεία μέχρι σήμερα έχει προκαλέσει τις σαφείς διαφωνίες της μειοψηφίας της ΔΗΜΑΡ, με τον Οδυσσέα Βουδούρη να πρωτοστατεί στο εσωτερικό μέτωπο. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Εφ. Συν.» ο.
      Pin It

Του Νίκου Σβέρκου

 

Ο μικρότερος κυβερνητικός εταίρος αναδεικνύεται στον ρυθμιστή της επιβίωσης της τρικομματικής κυβέρνησης. Ωστόσο η πορεία μέχρι σήμερα έχει προκαλέσει τις σαφείς διαφωνίες της μειοψηφίας της ΔΗΜΑΡ, με τον Οδυσσέα Βουδούρη να πρωτοστατεί στο εσωτερικό μέτωπο.

 

 

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Εφ. Συν.» ο βουλευτής Β' Αθήνας τονίζει ότι το κόμμα πρέπει να οδηγηθεί άμεσα σε συνέδριο, δηλώνει ότι η ΔΗΜΑΡ πρέπει να ενώσει την Αριστερά και αφήνει αιχμές κατά του Νίκου Μπίστη και της ηγεσίας του κόμματος.

 

- Στις πρόσφατες ψηφοφορίες σπάσατε τη γραμμή της ΔΗΜΑΡ. Ο Σπύρος Λυκούδης δήλωσε ότι «υπάρχει πολιτικό ζήτημα», ενώ ο Δημήτρης Χατζησωκράτης επισήμανε ότι πρέπει να επαναπροσδιορίσετε τη σχέση σας με τη ΔΗΜΑΡ.

 

Για τον Γιάννη Πανούση δεν είπαν κάτι;

 

- Ο κ. Λυκούδης ανέφερε ότι η απουσία του «ήταν ένας κομψός τρόπος για να μην ψηφίσει υπέρ του προϋπολογισμού». Οσον αφορά εσάς όμως, χωρίζουν οι δρόμοι σας με τη ΔΗΜΑΡ;

 

Αυτό θα πρέπει να το πει η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ. Οι λογικές που μου αναφέρατε είναι λογικές παλαιοκομματικές και δημοκρατικού συγκεντρωτισμού. Η πραγματικότητα στη ΔΗΜΑΡ είναι διαφορετική.

 

Στο κόμμα αυτή τη στιγμή υπάρχει μια πλειοψηφική τάση στην ηγεσία, στα όργανα. Στη βάση είναι πολύ διαφορετικά τα πράγματα. Η παράδοση και οι αρχές αυτού του χώρου είναι ότι υπάρχει σεβασμός σε όλες τις απόψεις.

 

Η δική μας τοποθέτηση είναι ξεκάθαρη: η θέση μας βρίσκεται στην ευθεία γραμμή των αρχών της ΔΗΜΑΡ, των προεκλογικών δεσμεύσεών της και της προγραμματικής συμφωνίας.

 

- Πιστεύετε δηλαδή ότι η ηγεσία του κόμματος και ο Φώτης Κουβέλης παραβιάζουν τις δεσμεύσεις και την προγραμματική συμφωνία;

 

Ας το κρίνει ο καθένας. Εγώ θα πω τα γεγονότα: Δεσμευτήκαμε απέναντι στους ψηφοφόρους ότι δεν θα κάνουμε νέες οριζόντιες περικοπές, ότι θα διαφυλάξουμε έναν τραπεζικό δημόσιο τομέα με πυλώνα την Αγροτική, ότι θα κάνουμε ιδιωτικοποιήσεις οι οποίες θα είναι υπό τον έλεγχο της Βουλής και θα κρατήσουμε τον έλεγχο ορισμένων ΔΕΚΟ στρατηγικής σημασίας.

 

Ας κρίνει ο καθένας τι από αυτά έχει γίνει και τι έχει παραβιαστεί.

 

- Δεδομένου ότι ζητάτε διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου της ΔΗΜΑΡ, πιστεύετε ότι θα υπάρξουν βαθιές αλλαγές, που θα «ακουμπήσουν» την ηγεσία του κόμματος;

 

Για να μην υπάρξει παρεξήγηση, δεν ζητάμε αλλαγή ηγεσίας. Κάνουμε απλώς μια διαπίστωση. Οτι για άλλα πράγματα δεσμευτήκαμε προεκλογικά και άλλη είναι η πορεία τώρα.

 

Αυτή η αλλαγή πορείας αγγίζει το θέμα της στρατηγικής. Δεν αλλάξαμε απλώς μια απόφαση. Το εάν θα πορευτούμε με στρατηγικό σύμμαχο τη Ν.Δ. ή θα έχουμε μια δική μας αυτόνομη πορεία ως τρίτος πόλος, είναι κάτι που δεν αποφασίζεται σε μια συνεδρίαση της Κ.Ε. Είναι θέμα συνεδρίου. Γι' αυτό πρέπει να πάμε το γρηγορότερο σε συνέδριο.

 

- Τα σενάρια ανασχηματισμού φουντώνουν και ηγετικά στελέχη της ΔΗΜΑΡ εμφανίζονται ανοιχτά στη συμμετοχή πολιτικών στελεχών στο κυβερνητικό σχήμα. Η ΔΗΜΑΡ τι πρέπει να κάνει;

 

Πρέπει πρώτα να κάνουμε μια αποτίμηση αυτών των πέντε μηνών. Πέντε μήνες είναι σχεδόν μισός χρόνος, δεν είναι μικρό διάστημα. Η κυβέρνηση δεν έκανε απολύτως τίποτα! Το μόνο που έκανε ήταν να επεξεργάζεται τα μέτρα, να ξεπουλήσει εν μια νυκτί την Αγροτική Τράπεζα και να περάσει ένα σημαντικό νομοσχέδιο για τις ιδιωτικοποιήσεις που μας βρίσκει κάθετα αντίθετους.

 

Η προσωπική μου άποψή είναι ότι πρέπει να πάμε προς μια κυβέρνηση πραγματικής εθνικής σωτηρίας, που σημαίνει ότι θα υπάρχει ένας επικεφαλής ευρείας αποδοχής, πέρα από τον κομματικό του χώρο, και οι υπουργοί δεν θα βαρύνονται με τις ευθύνες του πρόσφατου παρελθόντος.

 

Αν αυτό δεν μπορούμε να το πετύχουμε, η ΔΗΜΑΡ πρέπει να προχωρήσει και να διατυπώσει το δικό της σχέδιο εξόδου από την κρίση και βάσει αυτού να διαπραγματευτεί ποια μέτρα θα δεχτεί και να υποστηρίξει η κυβέρνηση.

 

- Αυτό το σχέδιο συμπεριλαμβάνει και τον ΣΥΡΙΖΑ; Το ρωτώ επειδή πολλοί σας «κατηγορούν» ότι «κλείνετε το μάτι» προς εκείνη την πλευρά.

 

Εχει μεγάλο ενδιαφέρον αυτό που λέτε (γέλια). Με κατηγορούν, επειδή λέω ότι πρέπει να έχουμε γέφυρες με ένα άλλο κόμμα της Αριστεράς. Ποιοι; Αυτοί που θέλουν να ταυτίσουν το κόμμα μας με την πολιτική του Σαμαρά! Εγώ είμαι αριστερός. Και πιστεύω ότι παρά τις σημαντικότατες διαφωνίες που έχω με τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κόμματα της Αριστεράς, ο ρόλος της ΔΗΜΑΡ δεν είναι να συσπειρώσει τις δεξιές δυνάμεις.

 

Ο ρόλος της είναι να συσπειρώσει με τις δικές της αρχές, με το δικό της πρόγραμμα τις δυνάμεις της Αριστεράς!

 

- Δηλαδή βλέπετε εκλογές;

 

Πιστεύω ότι αυτή η κυβέρνηση υπάρχει κυρίως διότι αυτή τη στιγμή δεν διαφαίνεται εναλλακτική λύση και διότι κανείς δεν θέλει τις εκλογές. Ούτε η Ν.Δ. ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ. Για να σας πω την αλήθεια, ούτε εγώ τις θέλω. Εγιναν εκλογές πριν από πέντε μήνες και αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να προσφέρουν κάτι.

 

- Η εσωκομματική αντιπολίτευση της ΔΗΜΑΡ προκαλεί συζητήσεις σχετικά με τους συνεργάτες του Φώτη Κουβέλη. Εκτιμάτε ότι ο κ. Κουβέλης είναι όμηρος μιας στενής ομάδας συνεργατών με εκσυγχρονιστικό προφίλ;

 

Οπως είπα, υπάρχουν δύο απόψεις στο κόμμα. Ο Φώτης Κουβέλης θα επιχειρήσει μια σύνθεση αυτών των απόψεων ή θα είναι ο αρχηγός της μιας άποψης εναντίον της άλλης, με στόχο να την περιορίσει και να πετάξει έξω από το κόμμα αυτούς που την υποστηρίζουν; Αυτό το ερώτημα θα πρέπει να το απαντήσει.

 

- Τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ πώς τις βλέπετε, δεδομένου ότι τριχοτομείται;

 

Το ΠΑΣΟΚ πεθαίνει αυτή τη στιγμή οργανωτικά, αλλά στην ουσία το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη πεθάνει πολιτικά. Εχει εγκαταλείψει εδώ και αρκετό καιρό το ιδεολογικό του εγχείρημα και έχει προδώσει τις μάζες που παραδοσιακά το είχαν στηρίξει και εξέφραζε. Συνεπώς βαδίζει στη διάλυση.

 

Είναι λογικό σε αυτό το πεδίο ο Σαμαράς να θέλει να επανιδρύσει τη Ν.Δ., που και αυτή βρίσκεται υπό διάλυση, αφού το πραγματικό ποσοστό της είναι 19%. Θα υπάρξει λοιπόν προσπάθεια να επανιδρυθεί ένα κόμμα που θα έχει ως κορμό τη Ν.Δ. και να συμπεριλάβει μέλη του ΠΑΣΟΚ με τα οποία δεν υπάρχει πλέον ουσιαστική διαφορά.

 

- Προβλέπετε λοιπόν ανασύσταση του χώρου του Κέντρου. Υπάρχει ρόλος που θα θέλει να παίξει ο Φώτης Κουβέλης;

 

Στη ΔΗΜΑΡ έχει εκφραστεί η άποψη, που τη διατυπώνει με τον πιο σαφή τρόπο ο Νίκος Μπίστης και λέει το εξής: Η ΔΗΜΑΡ δεν έχει πλέον ρόλο στον αριστερό χώρο, τον οποίο έχει καταλάβει κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως καταρρέει το ΠΑΣΟΚ που ήταν στον κεντρώο χώρο, επομένως η ΔΗΜΑΡ πρέπει να μετακινηθεί και από αριστερό κόμμα να γίνει ένα κεντρώο κόμμα.

 

Είναι μια άποψη. Σεβαστή. Αν τελικά επιλέξει αυτή την πορεία η ΔΗΜΑΡ, τότε η ηγεσία πρέπει να το πει ξεκάθαρα. Και σε αυτή την περίπτωση εγώ δηλώνω ότι αυτό το εγχείρημα δεν με ενδιαφέρει. Εγώ μπήκα στη ΔΗΜΑΡ, θέλω να είμαι σε αυτήν και να την εκφράζω ως αριστερό κόμμα.

 

Scroll to top