15/12/12 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σίμος Κεδίκογλου «θεωρώ απίθανη τη λήψη νέων μέτρων»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στην Αλίκη Μάτση Απίθανο θεωρεί το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Στη συνέντευξη που παραχωρεί σήμερα στην «Εφ.Συν.» ο Σίμος Κεδίκογλου είναι λακωνικός αλλά σαφής: Θεωρεί ότι δεν θα διαταραχθεί για κανένα λόγο η συνοχή της τρικομματικής κυβέρνησης διότι «υπερισχύει η εθνική επιταγή για.
      Pin It

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στην Αλίκη Μάτση

 

Απίθανο θεωρεί το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Στη συνέντευξη που παραχωρεί σήμερα στην «Εφ.Συν.» ο Σίμος Κεδίκογλου είναι λακωνικός αλλά σαφής: Θεωρεί ότι δεν θα διαταραχθεί για κανένα λόγο η συνοχή της τρικομματικής κυβέρνησης διότι «υπερισχύει η εθνική επιταγή για ανάκαμψη της οικονομίας μας.

 

Οσο για τις δημοσκοπήσεις που φέρουν τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα και τον Αλέξη Τσίπρα ισοδύναμο με τον Αντώνη Σαμαρά ως προς την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, το θεωρεί συγκυρία της στιγμής «που θα αναστραφεί σύντομα.

 

Δηλώνει, τέλος, διατεθειμένος και ανοιχτός στον διάλογο για τα προβλήματα στην ΕΡΤ, ενώ εμμέσως επικρίνει τους εργαζομένους στη δημόσια ραδιοτηλεόραση για τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις τους.

 

- Η τρικομματική κυβέρνηση κλείνει αισίως ένα εξάμηνο ζωής. Πόσο εύκολη ή δύσκολη είναι η συγκατοίκηση τριών κομμάτων, τα οποία, μέχρι πρότινος τουλάχιστον, εκκινούσαν από διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες;

 

«Από την πρώτη στιγμή οι κυβερνητικοί εταίροι έβαλαν την εθνική ανάγκη πάνω από οποιοδήποτε κομματικό, προσωπικό ή άλλο συμφέρον. Τα κόμματα που συμμετέχουν στον κυβέρνηση αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης και πράττουν ανάλογα, γι' αυτό, πέραν τον όποιων ιδεολογικών διαφορών, υπερισχύει τελικά η εθνική επιταγή για αναγέννηση και ανάκαμψη της οικονομίας μας».

 

- Σχεδόν κάθε μέρα σχολιάζετε ή απαντάτε σε λεγόμενα και δρώμενα του ΣΥΡΙΖΑ, και μάλιστα σε υψηλούς τόνους. Γιατί; Μήπως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει καταστεί το βασικό αντίπαλο δέος της Ν.Δ.;

 

«Το να μένουν αναπάντητα και ασχολίαστα τα λεγόμενα και δρώμενα του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό θα ήταν άξιο απορίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η κύρια πολιτική δύναμη του λόμπι της δραχμής και αποτελεί τον βασικό μας αντίπαλο στη μάχη για την ανόρθωση της πατρίδας μας».

 

- Οι δημοσκοπήσεις φέρνουν τη Ν.Δ. σταθερά στη δεύτερη θέση, ενώ για πρώτη φορά ο κ. Τσίπρας θεωρείται εξίσου κατάλληλος με τον κ. Σαμαρά για την πρωθυπουργία…

 

«Οι δημοσκοπήσεις είναι η αποτύπωση της συγκεκριμένης χρονικής στιγμής. Βρισκόμαστε στην πιο δύσκολη καμπή, η κυβέρνηση έχει πάρει οδυνηρές αλλά αναγκαίες αποφάσεις, χωρίς όμως ακόμη να έχουν φανεί τα οφέλη. Αυτή η εικόνα, είναι βαθιά μου πίστη, θα αντιστραφεί σύντομα».

 

- ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ βάζουν στο τραπέζι την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Η Ν.Δ. θα τους ακολουθήσει; Είστε υπέρ της κατάργησης του μπόνους των 50 εδρών;

 

«Δεν θεωρώ ότι έχει προτεραιότητα αυτή την ώρα το θέμα του εκλογικού νόμου. Ως γνωστόν, η Νέα Δημοκρατία έχει καταθέσει και αυτή τις προτάσεις της. Την κατάλληλη στιγμή θα συζητήσουμε με τους εταίρους και όλες τις πολιτικές δυνάμεις».

 

- Πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι οι θέσεις των διοικητών ΔΕΚΟ «μοιράστηκαν» μεταξύ στελεχών των κυβερνητικών εταίρων. Η επαγγελλόμενη προεκλογικά αξιοκρατία πού υπάρχει, όταν ακολουθείται η παλιά καλή συνταγή των ημετέρων;

 

«Εάν υπάρχουν τα προαπαιτούμενα για την ανάληψη της θέσης, δεν θεωρώ ότι η πολιτική εμπειρία μπορεί να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα. Από το έργο μας θα κριθούμε όλοι».

 

- Ο Γεράσιμος Γιακουμάτος είπε τη Δευτέρα ότι αν μέσα στο επόμενο διάστημα δεν «πέσουν» 11 δισ. στην αγορά, όπως έχει υποσχεθεί ο πρωθυπουργός, θα ανεξαρτητοποιηθεί από τη Ν.Δ. Είναι δήλωση ενδεικτική της εσωτερικής συνοχής της Ν.Δ.; Κι αν χρειαστεί, βάσει των ισοδύναμων, να φέρετε κι άλλα μέτρα στη Βουλή, θα τα ψηφίσουν οι βουλευτές σας;

 

«Ο Γεράσιμος Γιακουμάτος, όπως και οι υπόλοιποι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, έχουν στηρίξει την εθνική προσπάθεια της κυβέρνησης γνωρίζοντας ότι ακολουθείται ο μόνος δρόμος για ανάκαμψη και ανάπτυξη της οικονομίας μας. Η ένεση ρευστότητας στην αγορά επίκειται άμεσα και τα αποτελέσματα δεν θα αργήσουν να φανούν. Σε ό,τι αφορά ενδεχόμενα ισοδύναμα, ο προγραμματισμός έχει γίνει με βάση το χειρότερο σενάριο (για παράδειγμα να μην έχουμε καθόλου έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής και τον εκσυγχρονισμό του κράτους), οπότε το θεωρώ απίθανο».

 

- Στο δικό σας πεδίο, την ΕΡΤ, τι μέλλει γενέσθαι με την παραχώρηση των κτιρίων της Κατεχάκη αλλά και τους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου, τη μείωση των εσωτερικών παραγωγών, την επαναφορά των μικτών κ.λπ. που έχουν οδηγήσει σε συνεχείς κινητοποιήσεις των εργαζομένων με αποτέλεσμα να κατεβάζει συνέχεια ρολά η δημόσια τηλεόραση;

 

«Η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Βασική προϋπόθεση είναι οι επιτροπές παροχής ασύλου που πρέπει να στεγαστούν άμεσα. Είναι μείζον ζήτημα το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης, και στο πλαίσιο αυτό και η ΕΡΤ θα πρέπει να συνεισφέρει.

 

Σε ό,τι αφορά το εργασιακό καθεστώς στην ΕΡΤ, υπάρχουν προφανείς δυσλειτουργίες (για παράδειγμα, οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου έπειτα από δύο χρόνια απομακρύνονται, ακόμη και αν είναι απαραίτητοι) και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσα από διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

 

Δεν έχω αρνηθεί πότε συνάντηση και διάλογο, οπότε ειλικρινά έχω μια απορία για τις συνεχείς κινητοποιήσεις».

 

Scroll to top