Pin It

Μια ομάδα επιτυχημένων ηθοποιών, που υποδύονται τους εαυτούς τους, παγιδευμένοι στο υπερσύγχρονο σπίτι του Τζέιμς Φράνκο, αναμένουν την καταστροφή του κόσμου. Προκύπτει το «This is the end», μια αλλόκοτη, αλλά εξαιρετικά διασκεδαστική κωμωδία. Οι υπόλοιπες ταινίες της εβδομάδας σώζονται κυρίως χάρη στους πρωταγωνιστές τους. Και υπάρχει και η «Διπλή ζωή της Βερόνικα» του Κισλόφσκι που 22 χρόνια μετά δεν μοιάζει ούτε μια μέρα γερασμένη

 

Της Λήδας Γαλανού

 

…………………………………………………………………………………………………………………

 

This is the end

Σκηνοθεσία: Ιβαν Γκόλντμαν, Σεθ Ρόγκεν

Ηθοποιοί: Τζέιμς Φράνκο, Σεθ Ρόγκεν, Τζέι Μπαρουσέλ, Χιλ, Ντάνι ΜακΜπράιντ, Κρεγκ Ρόμπινσον, Μάικλ Σέρα, Εμα Γουότσον, Ριάνα, Πολ Ραντ, Τσάνινγκ Τέιτουμ

 

Η καταστροφή του Κόσμου και η έλευση της Δευτέρας Παρουσίας βρίσκει μια ομάδα των πιο αιχμηρών κι επιτυχημένων νέων Αμερικανών κωμικών –που υποδύονται τους εαυτούς τους– παγιδευμένους στο υπερσύγχρονο σπίτι του Τζέιμς Φράνκο.

 

Οπωσδήποτε η πιο αλλόκοτη κωμωδία που είδαμε τελευταία, συναρπαστική στην παραξενιά της, εξαιρετικά διασκεδαστική, αλλά και υπερβολικά κάφρικη. Οι δημιουργοί και ηθοποιοί της ταινίας ξεσαλώνουν χωρίς όρια, αυτοσαρκαζόμενοι διαρκώς και προσπαθώντας να λύσουν όλα τους τα προβλήματα –ανάμεσά τους την εμφάνιση του Σατανά– με λίγους μπάφους κι ένα milky way. Αυτό που θα μπορούσε ωραιότατα να είναι ένα home movie που έφτιαξε η κινηματογραφική παρέα ένα βράδυ βαρεμάρας, αποκτά με την ταυτότητά της ως «κανονική» ταινία μια έξτρα διάσταση διασκέδασης. Η σύγκρουση των αλαζονικών προσωπικοτήτων των διάσημων νεαρών ηθοποιών, σε συνδυασμό με ακραία αστείες ατάκες και τα απολαυστικά ειδικά εφέ που παραμένουν, συνειδητά, σ’ ένα b-movie αισθητικό επίπεδο, συγκροτούν μια γρήγορη, ξέφρενη, τολμηρή και τριπαρισμένη κωμωδία, που απλώς απαιτεί την άνευ όρων παράδοση του θεατή. Και την ανοχή του σε μια αυξημένη δόση αγορίστικης σιχαμάρας.

 

………………………………………………………………………………………………………………………

 

Ολα για την αγάπη

(Stuck in love)

Σκηνοθεσία: Τζος Μπουν

Ηθοποιοί: Γκρεγκ Κινίαρ, Τζένιφερ Κόνελι, Λίλι Κόλινς, Κρίστεν Μπελ, Λόγκαν Λέρμαν, Νατ Γουλφ

 

Ενας αναγνωρισμένος συγγραφέας, η πρώην σύζυγός του με την οποία έχει χωρίσει ήδη μια τριετία αλλά δεν την έχει ξεπεράσει, η κόρη κι ο γιος τους στα τελευταία βήματα της εφηβείας, περνούν έναν χρόνο προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν τις ανασφάλειές τους και να καπαρώσουν μια δόση ευτυχίας.

 

Καθαρόαιμη ρομαντική κομεντί, ιδωμένη μέσα από τον καθρέφτη, μια και όλοι ανεξαιρέτως οι ήρωες έχουν ν’ αντιμετωπίσουν, εκτός από τα γυρίσματα της τύχης, και την προσωπική τους κατάθλιψη. Το καστ είναι πανέξυπνα επιλεγμένο, με μια σχετική πρωτοτυπία κι έμφαση σε ανερχόμενα ονόματα όπως ο Λόγκαν Λέρμαν, οι Κινίαρ και Κόνελι σκλαβώνουν τον θεατή σε κάθε πλάνο τους με μια ακαταμάχητη τραυματισμένη αισιοδοξία και το σάουντρακ προσφέρεται για θερινό.

 

Το φινάλε είναι αταίριαστα και καταχρηστικά αίσιο, αλλά στο σύνολο αυτή είναι η πιο αξιόλογη feel good ταινία από την πληθώρα που προσφέρεται την πρώτη κινηματογραφική εβδομάδα του Αυγούστου.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………….

 

Ανοιχτή καρδιά

(À coeur ouvert) Σκηνοθεσία: Μαριόν Λεν 

Ηθοποιοί: Ζιλιέτ Μπινός, Εντγκαρ Ραμίρεζ, Ιπολίτ Ζιραρντό

 

Δυο ερωτευμένοι, παντρεμένοι καρδιοχειρουργοί βλέπουν τη σχέση και τη ζωή τους να καταρρέει, όταν η δική της εγκυμοσύνη απειλεί την ελευθερία τους και ο δικός του αλκοολισμός εκδηλώνεται με βίαια, καταστροφικά ξεσπάσματα.

 

Ο θαυμάσιος, γοητευτικότατος πρωταγωνιστής του «Κάρλος» και η πρωθιέρεια του γαλλικού σινεμά γεμίζουν με την παρουσία τους την οθόνη, σ’ αυτή την επιτηδευμένη και άσκοπα μελοδραματική ρομαντική ιστορία. Οι ήρωες, που αν και χειρουργοί δεν συνηθίζουν άλλο από το να πίνουν, να χορεύουν και να κάνουν σεξ, ζουν σε μια διαρκή ατμόσφαιρα πάθους και υπερβολής χωρίς ίχνος κανονικότητας. Η ατμόσφαιρα χειροτερεύει ακόμα περισσότερο από τη «σπουδαστική» σκηνοθεσία, με τα δήθεν εφετζίδικα πλάνα όπως μέσα από τα ράφια της βιβλιοθήκης, ή του κρυστάλλινου βάζου που κυλά στο πάτωμα, με κερασάκι στην τούρτα μια «ονειρική» σεκάνς με υποβρύχιο γύρισμα.

 

………………………………………………………………………………………………………………….

 

Η διπλή ζωή της Βερόνικα

(La double vie de Véronique)  Σκηνοθεσία: Κριστόφ Κισλόφσκι 

Ηθοποιοί: Ιρέν Ζακόμπ, Φιλίπ Βολτέρ, Κλοντ Ντινετόν

 

Το ότι έχουν περάσει 22 χρόνια απ’ όταν πρωτοείδαμε το λυρικό, υπαρξιακό, φιλοσοφικό αριστούργημα του Κισλόφσκι στο σινεμά και η Βερόνικα δεν μοιάζει ούτε μέρα γερασμένη, αποδεικνύει και σήμερα ότι αυτή είναι μία από τις ωραιότερες ευρωπαϊκές ταινίες της σύγχρονης εποχής: αντί να τη θυμηθείτε στο DVD, δοκιμάστε τη στο Σινέ Ψυρρή με φρέσκια κόπια.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………..

 

Ο μαχητής

(Vehicle 19)

Σκηνοθεσία: Μακάντα Μάικλ Ντεγουίλ

Ηθοποιοί: Πολ Γουόκερ, Νέιμα ΜακΛιν

 

Ενας μέχρι πρότινος κατάδικος παραβιάζει την αναστολή του για να πάει να συναντήσει τη γυναίκα του. Το αυτοκίνητο που νοικιάζει για το ταξίδι, εν αγνοία του, κρύβει στο πορτ μπαγκάζ του περιεχόμενο που τον βάζει στο στόχαστρο μιας ομάδας διεφθαρμένων αστυνομικών.

 

Ταινία καταδίωξης με αυτοκίνητα, όπου ο Πολ Γουόκερ κεφαλαιοποιεί τον ήρωα που έπλασε για το franchise «Fast & Furious». Η ταινία ξεκινά με ένα ωμό, σκληρό, ντοκιμαντερίστικο σχεδόν ύφος για να καταλήξει να μοιάζει απλώς αυτοσχέδια κι ερασιτεχνική, αλλά ο Πολ Γουόκερ στο τιμόνι ποτέ δεν απογοητεύει.

 

……………………………………………………………………………………………………………………………..

 

Κάτσε φρόνιμα

(The English teacher)

Σκηνοθεσία: Κρεγκ Ζισκ

Ηθοποιοί: Τζούλιαν Μουρ, Μάικλ Ανγκαράνο, Γκρεγκ Κινίαρ, Λίλι Κόλινς

 

Η Λίντα, μια 45χρονη φιλόλογος, απολαμβάνει τη συγκροτημένη, χωρίς εντάσεις, εσωστρεφή ζωή της, μέχρι που ένας πρώην μαθητής της και φέρελπις θεατρικός συγγραφέας επιστρέφει στην πόλη τους.

 

Ζεστή, φιλική και χαριτωμένη μελαγχολική κομεντί, που βάζει χαμηλά τον πήχη της πρωτοτυπίας, ειδικά σεναριακά. Εκείνο που τον υπερβαίνει είναι οι πρωταγωνιστές της, η χαρισματική Τζούλιαν Μουρ που αυτόματα κάνει την ταινία να μοιάζει ότι ανήκει σε μια άλλη κλάση, ο εκρηκτικός Νέιθαν Λέιν και οι Γκρεγκ Κινίαρ και Λίλι Κόλινς στη δεύτερη κοινή τους παρουσία αυτήν την εβδομάδα.

 

……………………………………………………………………………………………………………………………….

 

Ερωτας είναι…

(Love is all you need/Den Skaldede Frisør)

Σκηνοθεσία: Σουζάνε Μπίερ

Ηθοποιοί: Πιρς Μπρόσναν, Τρίνε Ντίρχολμ, Παπρίκα Στιν

 

Η Αστριντ και ο Πάτρικ παντρεύονται στο Σορέντο: σε αυτό το ειδυλλιακό τοπίο θα γνωριστούν πρώτη φορά οι γονείς τους, η καλόκαρδη κομμώτρια Ιντα, που προσπαθεί να «γιατρευτεί» από μια πρόσφατη περιπέτεια με τον καρκίνο και την απιστία του άντρα της, και ο ψυχρός επιχειρηματίας Φίλιπ που κατηγορεί με πικρία τη ζωή που του στέρησε πριν από χρόνια τη σύζυγό του.

 

Ρομαντική κομεντί που οπωσδήποτε φέρνει στο μυαλό το «Mamma Mia» λόγω του πανέμορφου ντεκόρ, του νεανικού γάμου και της παρουσίας του Μπρόσναν – αλλά χωρίς τα μουσικοχορευτικά. Η προβλεψιμότητα και ελαφρά ανοησία του σεναρίου, η δημιουργική αμηχανία της βραβευμένης με Οσκαρ για το «In a better world» Δανής σκηνοθέτιδας, η αταίριαστη, παρότι γοητευτική, εμφάνιση του Βρετανού Μπρόσναν σ’ ένα σκανδιναβικό καστ, διασώζονται μόνο από τις φίνες, καλοδουλεμένες ερμηνείες αποκλειστικά του πρωταγωνιστικού ζευγαριού και την τουριστική μαγεία του σκηνικού.

 

 

 

Scroll to top