Pin It

Αν το «Κορόνα Γράμματα» δεν τον υπέγραφε ο καλός Βρετανός σκηνοθέτης και αν δεν είχε τόσο καλό καστ (Ρεμπέκα Χολ, Μπρους Γουίλις, Κάθριν Ζίτα-Τζόουνς), δεν θα άξιζε δεύτερη ματιά. Προτιμήστε τις «Διαβολογυναίκες» του Κλουζό (1955), ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά, καθοριστικά για την ιστορία του σινεμά, θρίλερ

 

Της Λήδας Γαλανού

 

Lay the Favorite

Σκηνοθεσία: Στίβεν Φρίαρς

Ηθοποιοί: Ρεμπέκα Χολ, Μπρους Γουίλις, Κάθριν Ζίτα-Τζόουνς, Βινς Βον, Τζόσουα Τζάκσον

 

Η Μπεθ είναι μια φιλόδοξη, πληθωρική, δυναμική κοπέλα που βγάζει τα προς το ζην ως «private dancer» αλλά έχει μεγαλύτερα όνειρα για το μέλλον της. Οπλισμένη με μια πρόσχαρη, αισιόδοξη προσωπικότητα και τα υπέροχα δίμετρα πόδια της, κατευθύνεται στο Λας Βέγκας όπου ελπίζει να γίνει σερβιτόρα σ’ ένα από τα μεγάλα ξενοδοχεία, καζίνα ή κλαμπ. Ο δρόμος της όμως θα τη ρίξει πάνω στον Ντινκ, μπούκερ αθλητικών στοιχημάτων, και η Μπεθ θα αποδειχτεί εκπληκτική τζογαδόρος, με ένστικτο και μοναδικές ικανότητες. Η συνεργασία χαροποιεί ιδιαίτερα τον Ντινκ, που βλέπει την «επιχείρησή» του να ανθεί, όχι όμως εξίσου και τη ζηλιάρα σύζυγό του.

 

Εάν την ταινία δεν υπέγραφε σκηνοθετικά ο Στίβεν Φρίαρς και εάν το καστ της δεν περιλάμβανε ηθοποιούς που πραγματικά χαίρεσαι να βλέπεις στην οθόνη, το «Κορόνα Γράμματα» δεν θα προσέλκυε ούτε μια δεύτερη ματιά, ως ανάλαφρη κωμωδία της σειράς. Το σενάριο βασίζεται στην πραγματική ιστορία τής Μπεθ Ρέιμερ, που από αμελητέα έσκορτ έγινε ειδήμων στα παράνομα στοιχήματα και, σταδιακά, αναγνωρισμένη δημοσιογράφος και συγγραφέας. Η πηγαία αισιοδοξία της ηρωίδας και η περιπετειώδης πλοκή, με πεδίο δράσης το Λας Βέγκας και τη Νέα Υόρκη, προφανώς ερέθισαν την παιχνιδιάρικη διάθεση του σκηνοθέτη, ο οποίος φαίνεται ότι δεν εκτονώθηκε αρκετά με την κομεντί «Ταμάρα Ντρου».

 

Η Ρεμπέκα Χολ στον κεντρικό ρόλο είναι αληθινά απολαυστική ως καστανή Μπάρμπι που αρνείται να το βάλει κάτω σε κάθε αναποδιά της ζωής και καλύπτει με μια επίφαση αφέλειας το κοφτερό μυαλό της. Ο Μπρους Γουίλις είναι όπως πάντα η επιτομή τού cool, η Κάθριν Ζίτα-Τζόουνς γι’ ακόμα μια φορά τσαλακώνει, σ’ έναν δεύτερο αλλά σημαντικό ρόλο, την επιμελημένη εικόνα της.

 

Παρ’ όλα αυτά, το σενάριο δεν υπερβαίνει ούτε για μια σκηνή το μέτριο κι αναμενόμενο, στην ιστορία ή στους διαλόγους, η αντισυμβατική ηρωίδα που ζει το αμερικάνικο όνειρο δύσκολα γίνεται αληθοφανής και το κέφι με το οποίο ξεκινά η ταινία πολύ σύντομα εξαντλείται σε μια κοινότοπη φαρσοκωμωδία με όμορφα ντεκόρ.

 

………………………………………………………………………………………………..

 

Μια βραδιά στο Σεν Τροπέ

(Des Gens qui s’ Embrassent)

 Σκηνοθεσία: Ντανιέλ Τομσόν

 Ηθοποιοί: Ερίκ Ελμονινό, Λου ντε Λαάζ, Καντ Μεράντ, Μόνικα Μπελούτσι

 

Ο Ρονί και ο Ζεφ είναι δυο αδέρφια που παρότι κοντεύουν τα πενήντα δεν έχουν γεφυρώσει τις καθοριστικές διαφορές προσωπικότητας που τους χωρίζουν. Ο Ρονί είναι επιτυχημένος επιχειρηματίας, που ζει μια επιδεικτικά πλούσια ζωή μαζί με την trophy wife του, ο Ζεφ είναι διακεκριμένος βιολονίστας, εσωστρεφής, μετρημένος και θρησκευόμενος, εγκατεστημένος στη Νέα Υόρκη. Οι δυο τους θ’ αναγκαστούν να ξεχάσουν τις διαφορές τους με αφορμή τον γάμο της Μελίτα, κόρης του Ρονί, η οποία άλλωστε υπεραγαπά την κόρη τού Ζεφ, την ξαδέρφη της Νογκά.

 

Η, κατά παράδοση, σεναριογράφος Τομσόν γράφει, μαζί με τον γιο της, την ιστορία αυτών των δύο οικογενειών που έχουν τραβήξει διαφορετικά μονοπάτια και συναντιούνται στη διασταύρωση, με μια πρόθεση τρυφερού χιούμορ κι ένα αποτέλεσμα κουραστικής σαχλαμάρας. Ο τρόπος με τον οποίο απεικονίζονται οι ήρωες είναι παραπάνω από γραφικός, με το eurotrash να μπερδεύεται με τη χλιδή, και το μέτρο με την καταπίεση. Μια μικρή, ευπρόσδεκτη ανατροπή στο φινάλε δίνει μια ανάσα στα ασταμάτητα κλισέ, αλλά το μόνο που επιβιώνει από τη θύελλα προβλέψιμης ανοησίας είναι η Μόνικα Μπελούτσι –σε έναν από τους χειρότερους ρόλους της– και η Λου ντε Λαάζ, μια νέα Γαλλίδα καλλονή που, αν προσέξει τις επιλογές της, οδεύει προς το να γίνει μια νέα Εμανουέλ Μπεάρ, τουλάχιστον… αισθητικά.

 

………………………………………………………………………………………………….

 

Οι διαβολογυναίκες

(Diabolique)

Σκηνοθεσία: Ανρί-Ζορζ Κλουζό

Ηθοποιοί: Σιμόν Σινιορέ, Βέρα Κλουζό

 

Η σύζυγος και η ερωμένη ενός σαδιστή διευθυντή σχολείου αρρένων συνωμοτούν για να τον δολοφονήσουν, αλλά εγκλωβίζονται στο ίδιο τους το σχέδιο εκδίκησης. Ενα από τα πιο πρωτότυπα, ατμοσφαιρικά, καθοριστικά για την κινηματογραφική ιστορία, θρίλερ, γυρισμένο το 1955 αλλά αγέραστο μέχρι σήμερα. Προτού αγοράσετε το εισιτήριό σας, ελέγξτε το φορμά της προβολής.

 

 

Scroll to top