23/12/12 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Aνατροπές στα ΜΜΕ

ΑΠΟΨΗ Η μεγάλη έρευνα του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρόιτερς, την οποία ανέδειξε πρωτοσέλιδα η «Εφημερίδα των Συντακτών», την Τρίτη, επιβεβαίωσε μια βασική εκτίμησή μας, την οποία τονίσαμε εξαρχής. Πρόκειται για τη στενή σχέση και αλληλεξάρτηση της πολιτικής, της οικονομικής και της εκδοτικής εξουσίας, που έχει πάρει.
      Pin It

Η μεγάλη έρευνα του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρόιτερς, την οποία ανέδειξε πρωτοσέλιδα η «Εφημερίδα των Συντακτών», την Τρίτη, επιβεβαίωσε μια βασική εκτίμησή μας, την οποία τονίσαμε εξαρχής.

 

Πρόκειται για τη στενή σχέση και αλληλεξάρτηση της πολιτικής, της οικονομικής και της εκδοτικής εξουσίας, που έχει πάρει τη μορφή της διαπλοκής, εδώ και πολλά χρόνια στην Ελλάδα, καθορίζοντας σε μεγάλο βαθμό πολιτικές και άλλες εξελίξεις.

 

Δύο εβδομάδες νωρίτερα, εκτενέστατη έρευνά μας έφερε στην επιφάνεια ακόμη μια αποκαλυπτική πλευρά αυτής της διαπλοκής: όλα τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης, έντυπα και ηλεκτρονικά, είναι υπερχρεωμένα, γεγονός που τα καθιστά εξαρτημένα από πιστωτικά ιδρύματα, διαδοχικές κυβερνήσεις ή όσους αποφασίζουν την πορεία της χώρας τα τελευταία χρόνια…

 

Στο σημερινό μας φύλλο προσφέρουμε τις λεπτομέρειες μιας σκανδαλώδους μεταβίβασης εντύπου ανάμεσα σε υπόδικους ή καταζητούμενους επιχειρηματίες, οι οποίοι μέχρι πριν από λίγο διάστημα εμφανίζονταν ως «μαικήνες υπεράνω πάσης υποψίας» αγοράζοντας και πουλώντας, με αδιαφανείς διαδικασίες, κάθε είδους μέσο ενημέρωσης.

 

Ολα αυτά σημειώνονται σε συνθήκες βαθύτατης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, η οποία αγγίζει πλέον τα θεμέλια αυτής της διαπλοκής, αυξάνοντας και την έλλειψη αξιοπιστίας των μέσων ενημέρωσης. Η ύπαρξη και η λειτουργία τους παίρνει νέες διαστάσεις. Σε περίοδο γενικής αμφισβήτησης μετατοπίζονται και οι κατεστημένες σχέσεις και η διαπλοκή ανάμεσα στις εξουσίες.

 

Βλέπουμε ήδη προσπάθειες για αναδιάταξη συμμαχιών και συμφερόντων, όχι μόνο στον χώρο του Τύπου, αλλά και της πολιτικής. Ολοι σπεύδουν να διεκδικήσουν καλύτερες θέσεις στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται. Σίγουρα κάποιοι θα προλάβουν να κερδίσουν, κάποιοι άλλοι θα χάσουν…

 

Σε αυτή τη φάση, λοιπόν, έχει τεράστια σημασία η κριτική του δημόσιου βίου να μην αφήνει καμία πλευρά στη σκιά. Τώρα περισσότερο από ποτέ, πρέπει να αναδεικνύονται οι υπόγειες, οι αφανείς ή οι συγκαλυμμένες διασυνδέσεις ανάμεσα στα ποικίλα κέντρα λήψης αποφάσεων -παλιά και νέα. Για να γίνει κάτι τέτοιο, απαιτείται η ανεξαρτησία από πολιτικά, οικονομικά και εκδοτικά συμφέροντα και εξουσίες.

 

Σε αυτή τη γραμμή δεσμεύτηκε από την πρώτη μέρα η «Εφημερίδα των Συντακτών» και σε αυτή παραμένει ακλόνητα προσηλωμένη. Αυτό το πρωτοφανές εκδοτικό πείραμα σίγουρα δεν μπορεί να αποφύγει ατέλειες και παραλείψεις.

 

Οι γνώμες και οι παρατηρήσεις των αναγνωστών μας είναι απαραίτητες για τη βελτίωση της εφημερίδας, η οποία κρίνεται καθημερινά με βάση τα άρθρα της, τα ρεπορτάζ και τις έρευνές της. Η εφημερίδα αυτή εκδίδεται όχι μόνο σε δύσκολες συνθήκες, αλλά ταυτόχρονα αντιμετωπίζει μια εντεινόμενη εκστρατεία για την υπονόμευση ή μάλλον για την εξόντωσή της.

 

Ο πόλεμος εναντίον μας ήταν αναμενόμενος: η εφημερίδα αυτή είναι η πρώτη και μόνη πραγματικά ανεξάρτητη εφημερίδα που κυκλοφορεί πανελλαδικά, χωρίς να συνδέεται με επιχειρηματικά συμφέροντα, πολιτικά κόμματα ή μεγαλοεκδότες.

 

Η ανεξαρτησία της, όπως και η πολυφωνία της, κατοχυρώνονται και εξασφαλίζονται μέσα από τη συνεταιριστική μορφή οργάνωσής της. Δύναμή της είναι το πάθος των εργαζομένων σε αυτήν για κάτι αυθεντικό στον χώρο των μέσων ενημέρωσης και η πεισματική στήριξή της από τους αναγνώστες της.

 

Scroll to top