Pin It

Του Φώτη Παπούλια

 

Οσοι πίστευαν ότι η ΕΡΤ είναι ένα «γαλατικό χωριό που αντιστέκεται απέναντι στους Ρωμαίους», καλό θα είναι να αλλάξουν άποψη. Πιθανόν η λογική του «γαλατικού χωριού» να βόλευε ή να εξακολουθεί να βολεύει, για διαφορετικούς λόγους, όχι μόνο την κυβέρνηση αλλά και τα κόμματα της μείζονος και της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

 

Η κυβέρνηση, για να δικαιολογήσει το φασιστικής νοοτροπίας και πρακτικής «μαύρο» στη ΝΕΤ και το μόρφωμα της Δ(ο)Τ(ης), καταγγέλλει τους εργαζόμενους που συνεχίζουν να εκπέμπουν πρόγραμμα από το Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής ως καταληψίες, επιδιώκοντας να στρέψει τους προσφάτως προσληφθέντες εναντίον όσων επιμένουν ότι η κυβέρνηση οφείλει να υπακούσει στην απόφαση του ΣτΕ και να επανεκπέμψει η δημόσια ραδιοτηλεόραση. Αν και οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για 75 ημέρες, από την 11η Ιουνίου, έχουν κυριολεκτικά τιναχτεί στον αέρα, εντούτοις, σαν να μην τρέχει τίποτα, αρμόδιοι και αναρμόδιοι επιδιώκουν με σχεδόν μηδενικό αποτέλεσμα να στήσουν επί της ουσίας ένα κυβερνητικό προπαγανδιστικό μέσο, πλήρως ελεγχόμενο, που υπηρετεί και εξυπηρετεί όχι το δικαίωμα στην ενημέρωση αλλά τη μονομέρεια και τον εξωραϊσμό της κυβέρνησης.

 

Η κυβέρνηση, αν και δεν το ομολογεί επισήμως, έχει παγιδευτεί σε έναν φαύλο κύκλο, ο οποίος δύσκολα θα «σπάσει» και ακόμα δυσκολότερα θα καταστήσει το μόρφωμα της Δ.Τ. αποδεκτό από τον Ελληνα τηλεθεατή. Αν όλη η δυσφημιστική εκστρατεία κατά της ΝΕΤ έγινε για να δημιουργηθεί ένα κανάλι του Μαξίμου, τότε οι εμπνευστές του πρέπει να κάψουν τα όποια «χαρτιά» διαθέτουν στον τομέα της πολιτικής επικοινωνίας και των ΜΜΕ, έστω και αν αυτά προέρχονται μόνο από κομματικά γραφεία και ισχυρούς φίλους.

 

Από την άλλη πλευρά, η εν λειτουργία ΝΕΤ δυσκολεύει και τους πολιτικούς χειρισμούς των υπόλοιπων κομμάτων. Η εκπεφρασμένη βούληση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛΛ. να μη συμμετέχουν στις «ενημερωτικές» εκπομπές της Δ.Τ., δεν αποτελεί από μόνη της και επί της ουσίας πολιτική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και ουσιαστική στήριξη των εργαζόμενων της ΝΕΤ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν αρκεί να εκφράζει τη στήριξή του, αλλά όφειλε να έχει αναγορεύσει το θέμα της δημόσιας τηλεόρασης σε μείζον θέμα δημοκρατίας. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει τη στοιχειώδη πολιτική οξύνοια να εξαγάγει τα κατάλληλα συμπεράσματα και να δημιουργήσει μια νέα πολιτική αντίληψη για το πώς αντιλαμβάνεται την ενημέρωση και τα «κανάλια» μέσα από τα οποία αυτή διαμορφώνεται, τότε η υπόσχεση περί επαναλειτουργίας της ΝΕΤ φαντάζει παρηγοριά στον άρρωστο.

 

Το ΚΚΕ υιοθετεί την τακτική «και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ». Πώς αλλιώς μπορεί να ερμηνευθεί η «γραμμή» ότι «η συμμετοχή των στελεχών του κόμματος θα γίνεται με γνώμονα την ενημέρωση του λαού»; Ουσιαστικά ο Περισσός νομιμοποιεί την κυβερνητική αυθαιρεσία, στο όνομα του… λαού. Εξαιρετικά πρωτότυπη αντίληψη, αν αναλογιστούμε ότι στελέχη του πρωτοστάτησαν τις πρώτες μέρες του «κλεισίματος» της ΝΕΤ. Επί της ουσίας το «μαύρο» της ΝΕΤ απέδειξε την αδυναμία των κομμάτων να κατανοήσουν όχι μόνο πώς λειτουργούν τα σύγχρονα ΜΜΕ ως ιδεολογικοί μηχανισμοί, αλλά κυρίως την αναγκαιότητα του δημόσιου ελέγχου τους. Και αν αυτό συνεχιστεί, τότε ακόμα μια φορά η τηλεοπτική εικόνα θα έχει επικρατήσει του πολιτικού λόγου και θα έχει εκθέσει ανεπανόρθωτα το πολιτικό προσωπικό..

 

Scroll to top