04/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γορίλες στο πετρέλαιο

Η εταιρεία SOCO International σχεδιάζει να εκμεταλλευτεί τα πετρελαϊκά αποθέματα που υπάρχουν στο παλαιότερο εθνικό πάρκο της Αφρικής, το Βιρούνγκα, που μπορεί να «δώσει» έως και 3,5 δισεκατομμύρια βαρέλια.
      Pin It

Η εταιρεία SOCO International σχεδιάζει να εκμεταλλευτεί τα πετρελαϊκά αποθέματα που υπάρχουν στο παλαιότερο εθνικό πάρκο της Αφρικής, το Βιρούνγκα, που μπορεί να «δώσει» έως και 3,5 δισεκατομμύρια βαρέλια

 

Του Δημήτρη Σ. Φαναριώτη

 

Το Βιρούνγκα, το παλαιότερο εθνικό πάρκο της Αφρικής, το οποίο από το 1979 περιλαμβάνεται στην Παγκόσμια Κληρονομιά της UNESCO, απειλείται με καταστροφή καθώς η μεγάλη βρετανική πετρελαϊκή εταιρεία SOCO International σχεδιάζει να εκμεταλλευτεί τα πετρελαϊκά αποθέματα που υπάρχουν σ’ αυτό. Πρόκειται, σύμφωνα με εκτιμήσεις των γεωλόγων της εταιρείας, για ένα κοίτασμα που βρίσκεται στη μεθόριο με την Ουγκάντα και μπορεί να «δώσει» έως και 3,5 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.

 

Το πάρκο, το οποίο δημιουργήθηκε το 1925 από τον τότε βασιλιά Αλβέρτο του Βελγίου, όταν το Κονγκό ήταν βελγική αποικία, βρίσκεται στην ανατολική μεθόριο της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό. Είναι το παλιότερο πάρκο της Μαύρης Ηπείρου με μοναδική βιοποικιλότητα, καθώς περιλαμβάνει σαβάνες, ηφαιστειακές πεδιάδες, παρθένα δάση, ενεργά ηφαίστεια και παγωμένα οροπέδια. Εχει έκταση 7.800 τετραγωνικά χιλιόμετρα και αποτελεί καταφύγιο για 3.000 είδη ζώων, μεταξύ των οποίων 200 είδη που απειλούνται με εξαφάνιση. Μεγάλη είναι η ανησυχία για τους 200 γορίλες που ζουν στο πάρκο, με τον παγκόσμιο πληθυσμό τους να έχει μειωθεί μόλις στους 880.

 

Ηδη η WWF και πολλές ακόμη οικολογικές οργανώσεις ζήτησαν από τη SOCO να εγκαταλείψει τα σχέδιά της για εκμετάλλευση των κοιτασμάτων του Βιρούνγκα, καθώς υποστηρίζουν ότι οι γεωτρήσεις στην καρδιά του πάρκου όχι μόνο θα προκαλέσουν σοβαρότατη μόλυνση, η οποία θα θέσει σε κίνδυνο τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής, αλλά θα πυροδοτήσουν και εμφύλιες συγκρούσεις. Προτείνουν δε αντί των γεωτρήσεων το πάρκο να χρησιμεύσει για παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας, ψάρεμα και οικοτουρισμό. Ακόμη, ζητούν από τη βρετανική εταιρεία να μιμηθεί τη στάση της γαλλικής TOTAL, η οποία τον περασμένο Μάιο αποφάσισε να μην εκμεταλλευτεί μια μεγάλη περιοχή η οποία βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το εθνικό πάρκο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, η κυβέρνηση Κάμερον φαίνεται να αντιτίθεται στην εκμετάλλευση του Βιρούνγκα.

 

Από την πλευρά της η εταιρεία, η οποία διευκρίνισε ότι προς το παρόν βρίσκεται στο στάδιο της διερεύνησης των δυνατοτήτων εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων, υποστηρίζει ότι οι δραστηριότητές της δεν πρόκειται να επιβαρύνουν το περιβάλλον. Εκπρόσωπος της εταιρείας ανέφερε επίσης ότι τα δικαιώματα εκμετάλλευσης τα οποία απέκτησε το 2008 έχουν εξεταστεί ενδελεχώς από την κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό και υποστηρίζει ότι η εν δυνάμει προς εκμετάλλευση περιοχή δεν βρίσκεται κοντά στο καταφύγιο όπου ζουν οι γορίλες ούτε γειτνιάζει με τα παρθένα δάση και τις ηφαιστειακές πεδιάδες του πάρκου. Ανησυχία πάντως για τις εξελίξεις, καθώς στην Αφρική σχεδόν τα πάντα εξαγοράζονται με χρήμα, προκαλούν οι δηλώσεις του υπουργού Πετρελαίου της αφρικανικής χώρας, ο οποίος νωρίτερα φέτος είπε με νόημα ότι η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό «έχει το δικαίωμα να γνωρίζει το εύρος των φυσικών της πόρων, ασχέτως από το πού βρίσκονται αυτοί».

 

Οι τουριστικές δραστηριότητες του πάρκου, οι οποίες λόγω των συγκρούσεων στο Κονγκό ήταν σχεδόν μηδενικές το 2000, σήμερα γνωρίζουν άνθηση και βοηθούν στη διατήρησή του.

 

Γεγονός παραμένει πάντως ότι το Βιρούνγκα κατάφερε να επιβιώσει τις δεκαετίες χάους και αποικιοκρατίας που βίωσε το Κονγκό, χάρη στις άοκνες προσπάθειες κατοίκων και αγροτών της περιοχής, οι οποίοι πιστεύουν βαθιά στην αξία του πάρκου και στη σημασία που έχει όχι μόνο για την περιοχή αλλά και για ολόκληρο τον πλανήτη η διάσωση της άγριας ζωής του.

 

Scroll to top