30/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανακούφιση από τους μετανάστες

Πικρία επειδή οι Αρχές έδρασαν με ανεπίτρεπτη καθυστέρηση εναντίον του μορφώματος και αμέριστη χαρά για την εξάρθρωσή του εκφράζουν εκπρόσωποι πέντε μεγάλων κοινοτήτων αλλοδαπών που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας.
      Pin It

Πικρία επειδή οι Αρχές έδρασαν με ανεπίτρεπτη καθυστέρηση εναντίον του μορφώματος και αμέριστη χαρά για την εξάρθρωσή του εκφράζουν εκπρόσωποι πέντε μεγάλων κοινοτήτων αλλοδαπών που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας

 

Της Αφροδίτης Τζιαντζή

 

Χαρά για τη σύλληψη βουλευτών και στελεχών της Χρυσής Αυγής, ανακούφιση, αλλά και απογοήτευση επειδή οι αρχές άργησαν τόσο πολύ να δράσουν. Επιφύλαξη, μέχρι να δουν ποιο θα είναι το επόμενο βήμα, αλλά και ελπίδα, ότι επιτέλους θα αποδοθεί δικαιοσύνη για τα θύματα ρατσιστικών επιθέσεων. Εκπρόσωποι πέντε μεγάλων μεταναστευτικών κοινοτήτων μιλάνε στην «Εφ.Συν.» για την επόμενη μέρα, μετά τη δύση της Χρυσής Αυγής.

 

Αλεξάντερ Μουσταφά – Αίγυπτος

 

Ο Αλεξάντερ, γνωστός ως dj Alex De Leon, είναι 34 ετών και ζει πάνω από 25 χρόνια στην Ελλάδα. «Χαιρόμαστε που τους πιάσανε, που θα μπορούμε να κυκλοφορούμε χωρίς να κοιτάμε συνέχεια πίσω από τον ώμο μας. Αλλά υπάρχει μια λύπη ότι έγινε πολύ αργά. Είναι αυτό το τέλος τους; Ή θα βρεθεί ένα άλλο κόμμα με άλλη ονομασία και θα κάνει το ίδιο; Εμείς μέσα σε ενάμιση χρόνο έχουμε δεχτεί εκατοντάδες επιθέσεις. Παρά τις συνεχείς μας καταγγελίες δεν έγινε τίποτα. Πολλοί ψαράδες στο Κερατσίνι, μετά το χτύπημα πέρυσι το καλοκαίρι, φύγανε, γιατί δεν βρήκανε ποτέ το δίκιο τους. Πολλοί έφυγαν μετά το απειλητικό γράμμα στη μουσουλμανική κοινότητα, που έλεγε ότι μετά τις 30 Ιουνίου αν δεν φύγουμε θα μας σφάξουν σαν κοτόπουλα. Υπάρχει πολύς φόβος ακόμα. Και να πιάσουν πέντε ή πενήντα, υπάρχουν κι άλλοι στη μέση. Με τις συλλήψεις δεν τελειώνουν. Θέλει να ενωθούμε πολλοί άνθρωποι για να σταματήσουμε τον φασισμό και τον ρατσισμό, μετανάστες και Ελληνες».

 

Καγιού Λιγκοπόρα – Τανζανία

 

«Είναι πολύ θετική εξέλιξη. Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι και πιστεύουμε ότι μπορεί κάποια στιγμή να βοηθήσει το κλίμα να είναι καλύτερο. Η κοινότητά μας δέχτηκε πέρυσι το φθινόπωρο δύο διαδοχικές επιθέσεις από ρατσιστές και αναγκαστήκαμε να αφήσουμε τα γραφεία μας. Η αδράνεια της αστυνομίας δεν ήταν μόνο για μας αλλά για όλους τους μετανάστες. Τώρα που υπάρχει η πολιτική βούληση, σε μια εβδομάδα καθαρίσανε τα πάντα. Είναι πολύ νωρίς ακόμα για να δούμε αλλαγές στην καθημερινότητα. Υπάρχει όμως κάποια ανακούφιση, αφού οι αρχηγοί τους δεν είναι πια έξω, δεν πιστεύουμε ότι θα έχουν την ικανότητα να κάνουν ρατσιστικές επιχειρήσεις».

 

Τζαβέντ Ασλάμ – Πακιστάν

 

«Είναι μια πολύ σημαντική δουλειά που έκανε η Δικαιοσύνη. Αλλά αργήσανε πάρα πολύ. Γιατί δυόμισι χρόνια αφήσαν να χτυπήσουν 900 με 1.000 άτομα και να γίνουν τόσες δολοφονίες; Αν θέλει η κυβέρνηση να αποδείξει ότι θα αποδοθεί πραγματικά δικαιοσύνη για τα θύματα της Χρυσής Αυγής, τότε ζητάμε για κάθε θύμα αποζημίωση. Σε όσα θύματα ρατσιστικής επίθεσης δεν έχουν νόμιμα έγγραφα, να τους δοθούν χαρτιά για να μπορέσουν χωρίς φόβο να καταθέσουν και τα αστυνομικά τμήματα να δέχονται τις μηνύσεις τους. Είναι νωρίς να πούμε ότι έχει αλλάξει το κλίμα. Σάββατο βράδυ, μετά τη σύλληψη των βουλευτών, έγινε επεισόδιο στην πλατεία Δαβάκη στην Καλλιθέα, από ομάδα 15-20 ατόμων. Είπαν: “Θέλουμε να σφάξουμε Πακιστανούς” και τραυμάτισαν δύο Πακιστανούς με μαχαίρι. Η σύλληψή των χρυσαυγιτών έδωσε ένα μεγάλο μήνυμα. Οταν σιγουρευτούμε ότι αυτό είναι πραγματικότητα και όχι σόου, θα μπορέσουμε να πάρουμε ανάσα και να βρούμε ειρήνη.

 

Λορέττα Μακόλεη – Ενωση Αφρικανών Γυναικών

 

«Το Σάββατο ήταν μια ιστορική μέρα για την Ελλάδα. Από εκεί και πέρα περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχτούν όλα αυτά. Τόσο καιρό χτυπούσαν τους μετανάστες και τους σκοτώνανε, και δεν γινόταν τίποτα. Αν είχαν ξεσηκωθεί όλοι όταν χτυπούσαν τους μετανάστες, το παιδί αυτό θα ζούσε τώρα. Τώρα όμως τουλάχιστον νιώθουμε ότι μιλάμε την ίδια γλώσσα με τους Ελληνες. Πριν μιλάγαμε μόνοι μας. Εμείς τόσα χρόνια λέμε ότι δουλεύουμε ανασφάλιστοι και θέλουμε ένσημα. Τώρα ήρθε και η σειρά των Ελλήνων να είναι ανασφάλιστοι. Γι’ αυτό πρέπει οι Ελληνες και οι μετανάστες να παλεύουν μαζί για δικαιοσύνη».

 

Ταχίρ Αλιζαντέ – Αφγανιστάν

 

«Χαιρόμαστε που βάζουν στη φυλακή αυτούς που σκοτώνουνε. Η χώρα αυτή δεν είναι φασιστική, είναι δημοκρατία. Ειδικά εμείς οι Αφγανοί έχουμε πάνω από 200 θύματα. Οταν φωνάζαμε δεν μας ακούγανε. Εκκρεμεί δικαστήριο για μαχαίρωμα Αφγανών από χρυσαυγίτες, που δεν έχει γίνει ποτέ. Εχουν πάρει πέντε αναβολές. Περιμένουμε να απονεμηθεί πραγματική δικαιοσύνη. Από τη μια πλευρά νιώθουμε ανακούφιση, από την άλλη ακόμα φοβόμαστε. Παρασκευή βράδυ μηχανοκίνητο τάγμα σε 12 μηχανές, μαχαίρωσαν έναν συμπατριώτη μας στην Αχαρνών. Να δούμε τώρα, θα σταματήσουν;»

 

……………………………………………………………………………………………………………………….

 

Υποχώρηση των επιθέσεων προβλέπουν οι κοινωνικοί φορείς

 

«Συμβίωση Ελλήνων – ξένων στις γειτονιές»

 

Θεωρώ πως βραχυπρόθεσμα θα υποχωρήσουν οι επιθέσεις και οι ρατσιστικές πράξεις βίας σε μετανάστες. Αυτό αναμφίβολα θα βοηθήσει, πιστεύω, και τη δική μας παρέμβαση στην ψυχοκοινωνική υποστήριξη των μεταναστών (εξαρτημένων και μη). Περισσότερο βέβαια στην πρόσβασή τους στο ΚΕΘΕΑ MOSAIC, καθώς ο Αγιος Παντελεήμονας είχε σημανθεί ως απαγορευμένη περιοχή για τους μετανάστες. Μακροπρόθεσμα, βέβαια, θεωρώ πως και η υποστήριξη των μεταναστών θα γίνει πιο δύσκολη, από τη στιγμή που εθνικοί, οικονομικοί, κοινωνικοί λόγοι και ανισότητες θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν λόγω της οικονομικής και πολιτικής κρίσης. Επιπλέον, στην περιοχή πρέπει να αναπτυχθούν δράσεις που θα εστιάσουν στο πεδίο της αναβίωσης της κοινοτικής, λαϊκής συμβίωσης και γειτονιάς, που αναδεικνύει την εντοπιότητα ως δυνατότητα να ενσωματώσει και τους μετανάστες ως ντόπιους και όχι ως ξένους. Παρεμβάσεις, δηλαδή, στην κατεύθυνση της επένδυσης στον τόπο και τη γειτονιά που ζουν οι άνθρωποι και όχι στο δίπολο ρατσιστές – αντιρατσιστές. Βέβαια, αυτό προϋποθέτει την αλλαγή των συνθηκών που έχει θέσει η οικονομική κρίση και η αποικιοποίηση της χώρας. Αλλιώς, η κατάσταση θα είναι εφιαλτική για Ελληνες και μετανάστες.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

«Εχουμε δρόμο μπροστά μας»

 

Δεν είναι λίγες οι φορές που εξυπηρετούμενοι του Βαβέλ δεν εμφανίζονται στα ραντεβού με τους θεραπευτές τους. Αυτό συμβαίνει σχεδόν πάντα τις ημέρες που διεξάγονται ευρείες «επιχειρήσεις» καταδίωξης από ρατσιστικές ομάδες. Φοβούνται να βγουν από το σπίτι τους. Επίσης, μας έχουν μιλήσει για επιθέσεις ή απειλές στο σπίτι, στον δρόμο, στο λεωφορείο… Αλλοδαποί συνεργάτες μας, γλωσσικοί διαμεσολαβητές, έχουν πέσει θύματα επιθέσεων ή απειλών.

 

Εχει δημιουργηθεί ένα κλίμα που κάνει πολλούς να θέλουν να φύγουν από την Ελλάδα γιατί θεωρούνται εχθροί, ανεπιθύμητοι.

 

Και οι συμμορίες των ρατσιστών έχουν μάλλον αναλάβει εργολαβικά αυτό το έργο για λογαριασμό όλων μας. Αυτό το κλίμα δεν αλλάζει επειδή έγιναν συλλήψεις (που δεν ξέρουμε αν θα μετατραπούν σε καταδίκες).

 

Αλλάζει με τη λήψη μέτρων που θα επιτρέψουν να ξανακερδίσουν οι θεσμοί και η λειτουργία τους την εμπιστοσύνη των πολιτών. Αλλάζει με τον πολλαπλασιασμό των ενεργειών κοινωνικής αλληλεγγύης. Νομίζω ότι έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας.

 

 

 

 

Scroll to top