oil-petrelaio-thermansi-vitio

15/10/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

OIKONOMIA

Ποιοι δικαιούνται επίδομα θέρμανσης

Φθηνότερα κατά 7 λεπτά το λίτρο θα μπορούν να αγοράζουν το πετρέλαιο φέτος σε σχέση με πέρσι οι καταναλωτές που θα λάβουν το επίδομα θέρμανσης.
      Pin It

Του Μάριου Χριστοδούλου

Τη «βαρυχειμωνιά» που επικράτησε το 2012 στα κρατικά ταμεία με το ακριβό πετρέλαιο θέρμανσης επιχειρεί να βελτιώσει φέτος η κυβέρνηση, «ξεχειλώνοντας» τα κριτήρια καταβολής του επιδόματος για να αυξηθεί η κατανάλωση που πέρυσι ήταν μειωμένη κατά 70%.

Το σχέδιο που έχουν εκπονήσει οι επιτελείς στην πλατεία Συντάγματος στοχεύει στην «άνθηση» των εισπράξεων από τον ΦΠΑ που επιβάλλεται επί της λιανικής τιμής του πετρελαίου και οι οποίες πέρυσι «βυθίστηκαν» μαζί με τα υπόλοιπα έσοδα που εισπράττει το Δημόσιο από τη φορολογία στα καύσιμα.

Πρώτη μέρα σήμερα της χειμερινής σεζόν και οι καταναλωτές θα αγοράζουν φτηνότερα το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 7 λεπτά το λίτρο σε σχέση με πέρυσι, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει την επιδότηση στα 0,35 ευρώ το λίτρο έναντι 0,28 ευρώ την περίοδο 2012-2013.

Ετσι, τα ποσά του νέου επιδόματος θέρμανσης για την περίοδο 2013-2014 θα κυμαίνονται από 52,50 έως 1.050 ευρώ. Η τιμή με την οποία θα ανοίξει σήμερα το πετρέλαιο θέρμανσης εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται από 1,25 έως 1,3 ευρώ το λίτρο ανάλογα με τη γεωγραφική περιφέρεια. Λόγω όμως της αύξησης της επιδότησης, οι καταναλωτές θα το αγοράζουν από 0,90 έως και 0,95 λεπτά το λίτρο∙ τιμή η οποία παραμένει απαγορευτική για χιλιάδες νοικοκυριά που έχουν υποστεί μεγάλες μειώσεις μισθών, ενώ σε αρκετά από αυτά εργάζεται μόνος ένας από τους δύο συζύγους.

Παρά ταύτα, σημαντικό στοιχείο αποτελεί ότι φέτος οι δικαιούχοι θα μπορούν να λάβουν ως προκαταβολή το 25% του συνολικού ποσού που δικαιούνται. Η πληρωμή του υπόλοιπου ποσού θα διενεργείται τμηματικά, με την υποβολή των δικαιολογητικών από τους ενδιαφερόμενους.

Από την αναμόρφωση των κριτηρίων του επιδόματος θέρμανσης στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι 580.000 θα είναι οι νέοι δικαιούχοι που θα πρέπει να υποβάλουν τις αιτήσεις τους στην ηλεκτρονική εφαρμογή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Μόνο για πρώτη κατοικία

Το επίδομα θα χορηγείται μόνο σε όσα νοικοκυριά προμηθεύονται πετρέλαιο θέρμανσης και μόνο για τα ακίνητα που χρησιμοποιούν ως κύριες κατοικίες, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα είτε ιδιοκατοικούνται.

Εξαιρούνται από τη χορήγηση του επιδόματος τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν Ι.Χ. αυτοκίνητα άνω των 3.000 κυβικών εκατοστών ή σκάφη άνω των 8 μέτρων ή αεροσκάφη ή δεξαμενές κολύμβησης.

Για τον καθορισμό του ύψους του επιδόματος η ελληνική επικράτεια έχει χωριστεί σε τέσσερις «κλιματικές» γεωγραφικές ζώνες. Το ύψος του επιδόματος θα φτάνει μέχρι ένα όριο το οποίο θα προσδιορίζεται ανάλογα με την «κλιματική» γεωγραφική ζώνη στην οποία διαμένει ο δικαιούχος και τα τετραγωνικά μέτρα της κατοικίας του, καθώς επίσης και με βάση ένα ανώτατο όριο επιδοτούμενης κατανάλωσης ανά τ.μ. κατοικίας, που είναι διαφορετικό σε κάθε «κλιματική» γεωγραφική ζώνη.

Συγκεκριμένα, το ανώτατο όριο επιδοτούμενων λίτρων ανέρχεται στα 25 λίτρα ανά τ.μ. στην Α’ ζώνη, στα 15 λίτρα ανά τ.μ. στη Β’ ζώνη, στα 8 λίτρα ανά τ.μ. στη Γ’ ζώνη και στα 5 λίτρα ανά τ.μ. στη Δ’ ζώνη. Σε κάθε περίπτωση, το ανώτατο όριο επιφάνειας για το οποίο θα χορηγείται το επίδομα είναι τα 120 τ.μ.

Συνεπώς, το ανώτατο όριο επιδοτούμενης ποσότητας σε ετήσια βάση, το οποίο αντιστοιχεί σε κύρια κατοικία με επιφάνεια ίση ή μεγαλύτερη των 120 τετραγωνικών μέτρων, φτάνει τα 3.000 λίτρα πετρελαίου στην Α’ ζώνη, τα 1.800 λίτρα στη Β’ ζώνη, τα 960 λίτρα στη Γ’ ζώνη και τα 600 λίτρα στη Δ’ ζώνη. Βάσει των κριτηρίων αυτών, τα ποσά των επιδομάτων θα κυμαίνονται από 52,50 έως και 1.050 ευρώ.

Αμεση ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, που χαρακτήρισε «αδιανόητο στη Γερμανία η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να κυμαίνεται περίπου στα 0,90€ το λίτρο και στην εξαθλιωμένη Ελλάδα στα 1,35 ευρώ»!

epidoma-thermansis

Scroll to top