05/11/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αναταραχή στο «Δρομοκαΐτειο» για τις εξώσεις-εξπρές ασθενών

Το Διοικητικό Συμβούλιο δήλωσε άγνοια για το έγγραφο που αποκάλυψε η «Εφ.Συν.» και έκανε λόγο για κλείσιμο τμημάτων στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο, ενώ ζητούσε από τους συγγενείς να τους μεταφέρουν ώστε να συνεχιστεί η νοσηλευτική τους φροντίδα.
      Pin It

Το Διοικητικό Συμβούλιο δήλωσε άγνοια για το έγγραφο που αποκάλυψε η «Εφ.Συν.» και έκανε λόγο για κλείσιμο τμημάτων στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο, ενώ ζητούσε από τους συγγενείς να τους μεταφέρουν ώστε να συνεχιστεί η νοσηλευτική τους φροντίδα

 

Της Ντάνι Βέργου

 

Ενόχλησε η αποκάλυψη της «Εφ.Συν.» (1/11) για το έγγραφο του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής «Δρομοκαΐτειο» που προοριζόταν για αποστολή στις 80 οικογένειες χρόνιων ασθενών του νοσοκομείου, ενημερώνοντας ότι «σύμφωνα με τις πρόσφατες αποφάσεις του υπουργείου Υγείας, τα τμήματα χρονίως νοσηλευομένων ασθενών του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής “Δρομοκαΐτειο” πρόκειται να παύσουν τη λειτουργία τους μέχρι 31-12-2013… Παρακαλούμε για τη δική σας συνεργασία για να γίνει δυνατή η όσον το δυνατόν ομαλότερη μετάβαση του συγγενή σας σε δομές για συνέχιση της ιατρο-νοσηλευτικής φροντίδας του». Το έγγραφο που προωθεί την ντιρεκτίβα του υπουργείου Υγείας ίσως δεν φτάσει τελικά στα χέρια των συγγενών.

 

Διοίκηση και εργαζόμενοι στην Αριστοτέλους

 

Στο νοσοκομείο προκλήθηκε αναστάτωση, με τη διοίκηση και το Διοικητικό Συμβούλιο να ψάχνουν να βρουν ποιοι υπέγραψαν για να φύγει το έγγραφο, δηλώνοντας άγνοια. Κατά το χθεσινό κλείσιμο της πύλης του νοσοκομείου από εργαζόμενους, ο διοικητής ζήτησε από το προεδρείο να ανέβει μαζί του στην Αριστοτέλους για να συναντηθούν εκτάκτως με την αρμόδια υφυπουργό Ζ. Μακρή. Εξω από το υπουργείο διαδήλωναν μαζικά εργαζόμενοι από το ίδιο νοσοκομείο. Οι εργαζόμενοι έκπληκτοι ενημερώθηκαν για την πρόθεση του υπουργείου για άμεση δημιουργία δύο οικοτροφείων μόνο για τους 50 από τους 80 χρόνιους ασθενείς του ψυχιατρείου. «Θα σας δώσουμε τα χρήματα να κάνετε τα οικοτροφεία που θέλετε για να αδειάσουν τα τμήματα αυτά, για να μην πεταχτούν οι άνθρωποι στον δρόμο», είπε κάνοντας την παραδοχή ότι οι θέσεις στις ΜΚΟ δεν φτάνουν για τους 400 ασθενείς των τμημάτων χρόνιων παθήσεων που κλείνει το υπουργείο εδώ και τώρα, δεδομένου ότι οι δημόσιες δομές είναι γεμάτες, όπως έγραφε η «Εφ.Συν.».

 

Τονίζαμε ότι το σχέδιο του υπουργείου είναι να πάνε τους ανθρώπους αυτούς στα Λεχαινά ή να τους «μοιράσουν» σε άλλα τμήματα, τυχαία, όπου θα δημιουργηθούν αφόρητες και νοσηρές καταστάσεις, ή να τους πετάξουν στον δρόμο. «Ακόμα και τίποτα από αυτά να μη συμβεί στους ασθενείς που βρίσκονται εντός του συστήματος, τα νέα περιστατικά δεν θα έχουν απολύτως καμία επιλογή στεγαστικής αποκατάστασης», γράφαμε.

 

Τα δύο οικοτροφεία φυσικά δεν γίνονται σε δύο μήνες, χρειάζονται ένα εξάμηνο για να είναι έτοιμα και να μεταφερθούν σε αυτά οι 50 ασθενείς από τους συνολικά 400 χρόνιους που ζουν στα ψυχιατρεία της χώρας (Δαφνί, Δρομοκαΐτειο, Θεσσαλονίκης) και για τους οποίους δεν υπάρχει καμία ενημέρωση από το υπουργείο όσον αφορά το πού θα καταλήξουν.

 

Scroll to top