Pin It

Της Διαλεκτής Αγγελή

 

Στο χθεσινό Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εξετάστηκε η νομιμότητα της εκ μέρους του Κολλεγίου Αθηνών καταγγελίας σύμβασης της εκπαιδευτικού Ευφροσύνης Μπουλούτα, η οποία ένα μήνα πριν από την καταγγελία είχε συλλάβει σε ενδοσχολικές εξετάσεις τον γιο του πρωθυπουργού να αντιγράφει.

 

Αν και το Συμβούλιο είχε αρνηθεί πέρυσι να ελέγξει ύστερα από αίτημα της εκπαιδευτικού την καταγγελία σύμβασης, υποχρεώθηκε μόλις χθες να συνεδριάσει έπειτα από δικαστική απόφαση αλλά και την πίεση της ΟΙΕΛΕ.

 

Το Ελληνοαμερικανικό Εκπαιδευτικό Ιδρυμα κατέθεσε υπόμνημα με το οποίο τόνιζε ότι η συμμετοχή εκπροσώπων της ΟΙΕΛΕ δεν εγγυάται την αμεροληψία του οργάνου και ζήτησε την αποβολή των δύο αιρετών μελών, του προέδρου Μιχάλη Κουρουτού και της γενικής γραμματέως Αρχοντούλας Σαββιδάκη. Η απαίτηση έγινε αποδεκτή και οι αιρετοί εκπρόσωποι της ΟΙΕΛΕ αποβλήθηκαν από τη διαδικασία. Η συνεδρίαση συνεχίστηκε με τους τέσσερις νομικούς που εκπροσωπούσαν το Κολλέγιο, οι οποίοι επικαλέστηκαν την ΠΥΣ 6/2012, τη στιγμή που υπάρχει απόφαση του ΣτΕ που έχει αναστείλει σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, προκειμένου να υποστηρίξουν ότι το Συμβούλιο δεν μπορεί να λάβει καμία απόφαση για θέματα απολύσεων ιδιωτικών εκπαιδευτικών.

 

«Η υπόθεση αυτή για τη γνωστή επιχειρηματική ομάδα που δρα στον χώρο της εκπαίδευσης δεν είναι συνηθισμένη, αλλά χρησιμεύει ως “οδηγός” για τη διάλυση της εκπαιδευτικής νομοθεσίας και το γκρέμισμα των εκπαιδευτικών αντιπροσωπευτικών θεσμών. Μάλιστα, η αποβολή εκπροσώπων των εργαζόμενων καθ’ υπόδειξιν της εργοδοτικής πλευράς από συλλογικό όργανο είναι μοναδικό στα χρονικά της Μεταπολίτευσης και είναι βέβαιο ότι θα απασχολήσει ολόκληρο το οργανωμένο κίνημα της εργασίας» αναφέρει χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωσή της η ΟΙΕΛΕ. Η συνεδρίαση του ΚΥΣΔΕ συνεχιζόταν μέχρι αργά χθες το βράδυ.

 

Θυμίζουμε ότι στις 8 Ιουνίου 2012, η εκπαιδευτικός Ευφροσύνη Μπουλούτα έπιασε τον γιο του Αντώνη Σαμαρά να αντιγράφει στις τελικές εξετάσεις, στο μάθημα της Βιολογίας, και του μονόγραψε την κόλλα.

 

Το Κολλέγιο Αθηνών, στις 18 Ιουλίου 2012, κατήγγειλε τη σύμβαση της καθηγήτριας, με την πρόφαση ότι η εκπαιδευτικός δεν ενημέρωσε για το συμβάν τη συνεπόπτρια συνάδελφό της, και ότι η κ. Μπουλούτα παρουσίαζε απόδοση κατώτερη της αναμενόμενης, ενώ δεν δίστασε να της προσάψει και αποκλίνουσα συμπεριφορά που προκαλούσε προστριβές και κλίμα καχυποψίας στις σχέσεις με τους συναδέλφους της.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόεδρος του εκπαιδευτικού ιδρύματος είναι ο αδελφός του πρωθυπουργού, Αλέξανδρος Σαμαράς.

 

Τον Οκτώβριο του 2012 η εκπαιδευτικός κατέθεσε αγωγή κατά του Κολλεγίου με τη διαδικασία εργατικών διαφορών, διεκδικώντας να κηρυχθεί άκυρη η λύση της εργασιακής της σχέσης. Η υπόθεση εκδικάστηκε στο Πρωτοδικείο Αθηνών στις 22 Απριλίου 2013 και αναμένεται η έκδοση απόφασης επ’ αυτής.

 

Scroll to top