sklirinsi

04/12/13


Ελπίδες για πιο έγκαιρη διάγνωση της σκλήρυνσης κατά πλάκας

Επιστήμονες απάντησαν στην αναζήτηση νέου τρόπου έγκαιρης διάγνωσης για την σκλήρυνση κατά πλάκας μέσω μίας πρωτεΐνης στον εγκέφαλο που μπορεί να τη «φωτίσει» .
      Pin It

Μια νέα πολλά υποσχόμενη τεχνική για την ανίχνευση της σκλήρυνσης κατά πλάκας από το πιο πρώιμο στάδιό της, ενέπτυξαν Έλληνες επιστήμονες της διασποράς στις ΗΠΑ. Η πολλαπλή σκλήρυνση χτυπά τα θύματά της είτε αργά και σταδιακά σε ένα διάστημα πολλών ετών και η νόσος λανθάνει στο νευρικό σύστημα των ασθενών.

Η καθηγήτρια νευρολογίας και διευθύντρια του Ινστιτούτου Gladstone Ακάσογλου έχει διακριθεί και θεωρείται ειδικός στις νευρολογικές παθήσεις και κυρίως στη σκλήρυνση, (εστιάζοντας στους μοριακούς μηχανισμούς που βρίσκονται στη ρίζα της νόσου) με τον επίσης Έλληνα Δημήτρη Δάβαλο και άλλους επιστήμονες του ίδιου ερευνητικού κέντρου, δημοσίευσαν τη σχετική έρευνα στο περιοδικό «Annals of Neurology».

Εντόπισαν το νέο βιολογικό δείκτη, που μπορεί να διαγνώσει έγκαιρα την ύπαρξη της πάθησης στον οργανισμό. Τα πειράματα έδειξαν ότι η αυξημένη δράση μιας πρωτεΐνης (της θρομβίνης) στον εγκέφαλο που στα υγιή πειραματόζωα δεν υπήρχε, μπορεί να αποτελέσει ένα πρώιμο δείκτη της σκλήρυνσης. Οι μελετητές σημειώνουν πως όσο πιο ενεργή είναι η θρομβίνη, τόσο σοβαρότερη είναι η πάθηση. Το επόμενο βήμα θα είναι η ανάπτυξη ενός αξιόπιστου διαγνωστικού τεστ με βάση τη θρομβίνη.

Η νόσος πλήττει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς στρέφεται εναντίον της μυελίνης, της μονωτικής-προστατευτικής επικάλυψης των νευρικών κυττάρων, με συνέπεια να καταστρέφεται σταδιακά το νευρικό σύστημα. Πέρυσι, η κ. Ακάσογλου και οι συνεργάτες της ανακάλυψαν πως ρόλο-κλειδί στην εξέλιξη της σκλήρυνσης παίζει η διάσπαση του αιματοεγκεφαλικού φραγμού, ο οποίος διαχωρίζει τον εγκέφαλο από την κυκλοφορία του αίματος.

efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Scroll to top