12/12/13


Ψυχολογία

Ο εγκέφαλος προτιμά την… ησυχία

H περιοχή του ανθρώπινου εγκέφαλου που σχετίζεται με τη γαλήνια ηρεμία, ενεργοποιείται αυθόρμητα πολύ γρήγορα στη θέα της εξοχής και ενός αγροτικού τοπίου. .
      Pin It

poli-autokinita-thorivos-mixanakia

Τη γαλήνη της εξοχής παρά τη σύγχυση των πόλεων φαίνεται πως επιθυμεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος. Σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Έξετερ, η περιοχή του ανθρώπινου εγκέφαλου που σχετίζεται με τη γαλήνια ηρεμία, ενεργοποιείται αυθόρμητα πολύ γρήγορα στη θέα της εξοχής και ενός αγροτικού τοπίου. Αντίθετα, στη θέα ενός αστικού περιβάλλοντος, δραστηριοποιείται – και μάλιστα με σημαντική καθυστέρηση – η εγκεφαλική περιοχή που εμπλέκεται στην επεξεργασία των πολύπλοκων οπτικών ερεθισμάτων, καθώς ο άνθρωπος προσπαθεί να ξεδιαλύνει τις ακριβώς βλέπει στο οπτικό πεδίο του.

Επιστήμονες που συμμετείχαν στη μελέτη σημείωσαν πως η μαζική μετακίνηση των ανθρώπων από την ύπαιθρο στις πόλεις έχει συνοδευθεί από μια απίστευτη αύξηση της κατάθλιψης και των διαταραχών συμπεριφοράς. Η αιτία φαίνεται πως βρίσκεται στο γεγονός πως ο άνθρωπος έχει παραμελήσει τη σχέση του με το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται και με το οποίο συνδέεται.

Η νέα μελέτη έρχεται να προστεθεί σε άλλες που δείχνουν ότι τα φυσικά περιβάλλοντα ασκούν θετική επίδραση στη σωματική και ψυχική – νοητική υγεία των ανθρώπων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Scroll to top