psifodeltia

12/02/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Παραμένει μπροστά από τη Ν.Δ. ο ΣΥΡΙΖΑ

Στο 55% αυξήθηκε το ποσοστό του στην παράσταση νίκης, αν και έκλεισε κατά 2 μονάδες η ψαλίδα στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής. Πρόωρες κάλπες «προβλέπει» το 57% των πολιτών.
      Pin It

Στο 55% αυξήθηκε το ποσοστό του στην παράσταση νίκης, αν και έκλεισε κατά 2 μονάδες η ψαλίδα στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής. Πρόωρες κάλπες «προβλέπει» το 57% των πολιτών

 

Η «Εφημερίδα των Συντακτών» παρουσιάζει σήμερα το δεύτερο μέρος της «Ερευνας Πολιτικής Συγκυρίας» που πραγματοποίησε αυτόν τον μήνα η Public Issue. Η έρευνα, η οποία διεξάγεται σε μηνιαία βάση και ξεκίνησε να δημοσιεύεται αποκλειστικά στην εφημερίδα μας τον Ιανουάριο, αποτυπώνει την τρέχουσα πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα και θα ολοκληρωθεί αύριο με τα ευρήματα που αφορούν τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία και την ικανοποίηση από τη λειτουργία κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Στο χθεσινό πρώτο μέρος αποτυπώθηκε η προτίμηση των ψηφοφόρων (44%) υπέρ των συνεργατικών-πολυκομματικών κυβερνήσεων, αλλά και τα αρνητικά συναισθήματα που βιώνουν οι πολίτες.

 

Του Τάσου Τσακίρογλου

6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

* Τη ρευστή πολιτική κατάσταση στον δρόμο προς τη διπλή αναμέτρηση του Μαΐου φαίνεται να επιβεβαιώνουν τα ευρήματα που αφορούν τη συγκυρία, καθώς επικυρώνουν μεν το προβάδισμα -1,5 ποσοστιαία μονάδα- που διατηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ (30%) στην «εκτίμηση εκλογικής επιρροής» έναντι της Νέας Δημοκρατίας -η οποία συγκεντρώνει 28,5%- με την ψαλίδα όμως μεταξύ των δύο να έχει κλείσει σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (31,5% έναντι 28%). Στην τρίτη θέση παραμένει η Χρυσή Αυγή (8,5%), έχοντας όμως απώλειες 1,5 μονάδας, ενώ ακολουθεί το ΚΚΕ με 7,5% καταγράφοντας αύξηση μίας μονάδας σε σχέση με τον Ιανουάριο. Στη λοιπή κατάταξη: ΠΑΣΟΚ 7% (6,5%), Ανεξάρτητοι Ελληνες 6% (4,5%), ΔΗΜΑΡ 3,5% (3,5%), «Λοιπά» 9% (9,5%).

 

* Στην «παράσταση νίκης» πάντως παγιώνεται η πεποίθηση των ψηφοφόρων, ανεξάρτητα από τις κομματικές τους προτιμήσεις, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κέρδιζε «σε περίπτωση που αύριο είχαμε εκλογές». Μάλιστα διευρύνει τη διαφορά του από τη Ν.Δ. αφού αποσπά ποσοστό 55% έναντι 52% τον Ιανουάριο. Αντιθέτως, στη νίκη της Ν.Δ. ποντάρουν το 31% (35% τον Ιανουάριο). Κατά μία μονάδα (από 13% στο 14%) αυξήθηκαν όσοι λένε «κανένα» ή δεν εκφράζουν γνώμη.

 

* Στην ανάλυση της «παράστασης νίκης» κυριαρχεί και πάλι η εκτίμηση των ερωτηθέντων ότι θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ «με μικρή διαφορά», σε ποσοστό 40%, το οποίο όμως σημειώνει αύξηση πέντε μονάδων σε σχέση με τον Ιανουάριο (35%). Επεται η εκτίμηση ότι η Ν.Δ. θα είναι νικήτρια «με μικρή διαφορά» σε ποσοστό 29% (32% τον Ιανουάριο). Ακολουθούν όσοι πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα νικήσει «με μεγάλη διαφορά» 15% (17%), ενώ το 14% (13%) λέει ότι «δεν θα κερδίσει κανένα» ή δεν εκφέρει γνώμη. Τέλος, όσοι πιστεύουν σε νίκη της Ν.Δ. «με μεγάλη διαφορά» φτάνουν μόλις το 2% (3%).

 

* Όσον αφορά τη διαχρονική εξέλιξη της «παράστασης νίκης», εκκινώντας από τον Σεπτέμβριο του 2012, ο ΣΥΡΙΖΑ άγγιξε το υψηλότερο σημείο του τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου, το χαμηλότερο το καλοκαίρι του 2013, ενώ σήμερα βρίσκεται αρκετά ψηλά (και με ανοδική τάση) στο 55%. Αντιστοίχως η Ν.Δ έφτασε στο ναδίρ τον Δεκέμβριο του 2012 και στην οροφή το καλοκαίρι του 2013, ενώ σήμερα βρίσκεται χαμηλά (και σε πτωτική τάση) στο 31%.

 

7* Στο ερώτημα εάν σήμερα στην Ελλάδα μάλλον χρειάζεται να γίνουν (πρόωρες) βουλευτικές εκλογές, η πλειοψηφία απαντά αρνητικά σε ποσοστό 52%, ενώ θετικά το 47%. Δεν εκφέρει γνώμη το 1%. Πάντως το «μάλλον χρειάζεται» έχει αυξηθεί κατά έξι μονάδες σε σχέση με τον Ιανουάριο, κάτι που πιθανώς αντανακλά το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στην κοινωνία και τη συσσώρευση των αδιεξόδων. Το «μάλλον δεν χρειάζεται» εμφανίζεται μειωμένο κατά τρεις μονάδες, όπως και το «χωρίς γνώμη», το οποίο εμφανίζει μείωση τεσσάρων μονάδων.

 

* Στο δίλημμα εάν πιστεύουν ότι η σημερινή κυβέρνηση μάλλον θα εξαντλήσει την τετραετία ή μάλλον θα γίνουν πρόωρες εκλογές, οι ψηφοφόροι «προβλέπουν» πρόωρη προσφυγή στις κάλπες σε ποσοστό 57% (56% τον Ιανουάριο), έναντι του 35% (37%) που εκτιμά το αντίθετο. Αποφεύγει να εκφράσει γνώμη το 8% (8%).

 

* Το μέγεθος και η περιπλοκότητα των προβλημάτων αναδεικνύει σε νικητή στο ερώτημα «ποια κυβέρνηση νομίζετε ότι μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα της χώρας; Μια κυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ ή μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;» την απάντηση «καμία από τις δύο» σε ποσοστό 41% (ίδιο με αυτό του Ιανουαρίου). Το 28% (από 29%) λέει «κυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ» και το 27% (από 26%) «κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».

 

……………………………………………

 

TAYTOTHTA ΕΡΕΥΝΑΣ

 

ΕΤΑΙΡΕΙΑ: PUBLIC ISSUE (Α.Μ. ΕΣΡ: 8) Μέλος WAPOR, ESOMAR, ΣΕΔΕΑ, ΠΕΣΣ

ΑΝΑΘΕΣΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

ΤΥΠΟΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΣ: Ποσοτική έρευνα, με τηλεφωνικές συνεντεύξεις στα νοικοκυριά των ερωτώμενων και χρήση δομημένου ερωτηματολογίου, χωρίς κάλπη

ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: Γενικός πληθυσμός 18 ετών και άνω

ΠΕΡΙΟΧΗ: Πανελλαδική

ΔΕΙΓΜΑ: Το μέγεθος του δείγματος ανέρχεται σε 1.007 άτομα. Σε ορισμένες ερωτήσεις χρησιμοποιήθηκε η τεχνική split sample.

ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: 3-7/2/2014

ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ: Ακολουθήθηκε η μέθοδος της πολυσταδιακής στρωματοποιημένης δειγματοληψίας

ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΠΤΙΚΟ ΣΦΑΛΜΑ: Για τα αποτελέσματα της έρευνας και σε διάστημα εμπιστοσύνης 95%, το δειγματοληπτικό σφάλμα (sampling error) υπολογίζεται σε +/-3,2%

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΕΔΙΟΥ: Εργάστηκαν 23 ερευνητές και 3 επόπτες

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Λόγω στρογγυλοποίησης, ενδέχεται κάποιες κατανομές να μην αθροίζουν στο 100%

 

Scroll to top