ekloges

13/02/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ PUBLIC ISSUE ΓΙΑ ΤΗΝ«ΕΦ.ΣΥΝ.»

Απογοήτευση από όλα τα κόμματα

Σε θυριώδη ποσοστά οι αρνητικές γνώμες. Ο Αντώνης Σαμαράς παραμένει ο καταλληλότερος για την πρωθυπουργία, όμως ο Αλέξης Τσίπρας τον προσπέρασε στις δημοτικότητες των αρχηγών.
      Pin It

Σε θυριώδη ποσοστά οι αρνητικές γνώμες. Ο Α. Σαμαράς παραμένει ο καταλληλότερος για την πρωθυπουργία, όμως ο Α. Τσίπρας τον προσπέρασε στις δημοτικότητες των αρχηγών

 

Η «Εφημερίδα των Συντακτών» παρουσιάζει σήμερα το τρίτο μέρος της «Ερευνας Πολιτικής Συγκυρίας» που πραγματοποίησε αυτόν τον μήνα η Public Issue. Σ’ αυτό αποτυπώνεται η κρίση εμπιστοσύνης προς το κομματικό σύστημα, το έλλειμμα αξιοπιστίας του πολιτικού προσωπικού και τα μαζικά ποσοστά δυσαρέσκειας για τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Η έρευνα διεξάγεται σε μηνιαία βάση και ξεκίνησε να δημοσιεύεται αποκλειστικά στην εφημερίδα μας από τον Ιανουάριο. Στο χθεσινό μέρος καταγράφηκε το συνεχιζόμενο προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Ν.Δ. (30% -28,5%), αν και η ψαλίδα έχει κλείσει σε σχέση με τον περασμένο μήνα (31,5% – 28%). Παράλληλα, στην παράσταση νίκης το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διευρύνει τη διαφορά του από τη Ν.Δ., αφού φτάνει το 55% από 52%, ενώ η Ν.Δ. υποχωρεί από το 35% στο 31%.

 

Του Τάσου Τσακίρογλου

 

6* Οπως σχεδόν κατά παράδοση συμβαίνει με την ερώτηση που αφορά την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, το προβάδισμα διατηρεί ο εν ενεργεία πρωθυπουργός.

 

Ετσι, ο Αντώνης Σαμαράς επιλέγεται ως «καταλληλότερος» από το 43%, ποσοστό αυξημένο κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον Ιανουάριο, ενώ τον Αλέξη Τσίπρα επιλέγει το 29% των ερωτηθέντων, ποσοστό που υπολείπεται μία μονάδα από εκείνο του προηγούμενου μήνα. «Κανένας από τους δύο» απαντά ο ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους (26%), από το 29% του Ιανουαρίου.

* Στο θέμα της δημοτικότητας των πολιτικών αρχηγών, προηγείται ο Φώτης Κουβέλης με ποσοστό θετικών γνωμών 42% (έναντι 54% αρνητικών), αυξημένο κατά 4 μονάδες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

 

Στην κατάταξη ακολουθούν: Αλέξης Τσίπρας 41% (αρνητικές 56%), αυξημένο ποσοστό κατά μία μονάδα, Αντώνης Σαμαράς 40% (59%), λιγότερο κατά μία μονάδα, Πάνος Καμμένος 31% (65%), ενισχυμένος κατά 3 μονάδες, Δημήτρης Κουτσούμπας 31% (42%), επίσης ενισχυμένος κατά πέντε μονάδες, Ευάγγελος Βενιζέλος 21% (77%), με μία μονάδα λιτότερη και Νίκος Μιχαλολιάκος 10% (85%), ίδιο ποσοστό με του Ιανουαρίου.

 

* Αντίθετα, στις δημοτικότητες των πολιτικών κομμάτων επιβεβαιώνεται η απαξίωση του κομματικού συστήματος, καθώς τα νούμερα των αρνητικών γνωμών είναι θηριώδη και κυμαίνονται από το 59% μέχρι το 86%. Το προβάδισμα στις θετικές γνώμες διατηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 38% (59% αρνητικές), αυξημένο κατά μία μονάδα σε σχέση με τον Ιανουάριο. Η Ν.Δ. αποσπά 34% (65% αρνητικές γνώμες) και μειωμένο ποσοστό κατά δύο μονάδες. Ακολουθούν: ΔΗΜΑΡ 34% (62%) και μικρότερο ποσοστό κατά μία μονάδα, ΚΚΕ 34% (62%) και ενισχυμένο κατά 4 μονάδες, ΑΝ.ΕΛΛ. 34% (63%) και μεγαλύτερο ποσοστό κατά 5 μονάδες, ΠΑΣΟΚ 18% (80%) στα ίδια επίπεδα με τον Ιανουάριο και, τέλος, η Χρυσή Αυγή με 12% (86%) και ενισχυμένη κατά μία μονάδα.

* Το ίδιο αρνητικό κλίμα καταγράφεται και στην ικανοποίηση που αισθάνονται οι ψηφοφόροι από τη λειτουργία της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Το 85% δηλώνει δυσαρεστημένο από την αντιπολίτευση, ενώ το 80% από την κυβέρνηση, ενώ τα ποσοστά ικανοποίησης είναι αντιστοίχως μόλις 14% και 19%.

* Τέλος, στο ερώτημα (ανεξαρτήτως της κομματικής τοποθέτησης των συμμετεχόντων) «ποιο κόμμα μπορεί να κάνει σήμερα καλύτερη αντιπολίτευση;», ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην κορυφή με 26% (-1 σε σχέση με Ιανουάριο), ενώ το 21% απαντά «κανένα απ’ αυτά» (-4). Ακολουθούν: το ΚΚΕ με 15% (+4), η ΔΗΜΑΡ με 14% (+1), οι ΑΝ.ΕΛΛ. με 10% (χωρίς μεταβολή), η Χρυσή Αυγή με 9% (+2). «Χωρίς γνώμη» δηλώνει το 4% (χωρίς μεταβολή).

 

……………………………………..

 

TAYTOTHTA ΕΡΕΥΝΑΣ

ΕΤΑΙΡΕΙΑ: PUBLIC ISSUE (Α.Μ. ΕΣΡ: 8) Μέλος WAPOR, ESOMAR, ΣΕΔΕΑ, ΠΕΣΣ

ΑΝΑΘΕΣΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

ΤΥΠΟΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΣ: Ποσοτική έρευνα, με τηλεφωνικές συνεντεύξεις στα νοικοκυριά των ερωτώμενων και χρήση δομημένου ερωτηματολογίου, χωρίς κάλπη

ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: Γενικός πληθυσμός 18 ετών και άνω

ΠΕΡΙΟΧΗ: Πανελλαδική

ΔΕΙΓΜΑ: Το μέγεθος του δείγματος ανέρχεται σε 1.007 άτομα. Σε ορισμένες ερωτήσεις χρησιμοποιήθηκε η τεχνική split sample.

ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: 3-7/2/2014

ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ: Ακολουθήθηκε η μέθοδος της πολυσταδιακής στρωματοποιημένης δειγματοληψίας

ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΠΤΙΚΟ ΣΦΑΛΜΑ: Για τα αποτελέσματα της έρευνας και σε διάστημα εμπιστοσύνης 95%, το δειγματοληπτικό σφάλμα (sampling error) υπολογίζεται σε +/-3,2%

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΕΔΙΟΥ: Εργάστηκαν 23 ερευνητές και 3 επόπτες

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Λόγω στρογγυλοποίησης, ενδέχεται κάποιες κατανομές να μην αθροίζουν στο 100%

 

Scroll to top