Pin It

Στην έναρξη καμπάνιας για το νερό με ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά σποτ, που έχει στόχο την ενημέρωση για την προστασία του συλλογικού αγαθού του νερού από την ιδιωτικοποίηση, προχωράει η πρωτοβουλία πολιτών για τη μη ιδιωτικοποίηση του νερού στην Ελλάδα SAVEGREEKWATER. Η καμπάνια υλοποιήθηκε με την εθελοντική συμμετοχή όλων των συντελεστών της.

 

Η καμπάνια «ΚΑΤΙ ΤΡΕΧΕΙ ΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ» συμπίπτει με την παρουσίαση των σχεδόν 2 εκατ. υπογραφών για την πρώτη ιστορικά επιτυχημένη Πρωτοβουλία Ευρωπαίων Πολιτών right2water, με την οποία οι πολίτες ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να νομοθετήσει το δικαίωμα για πρόσβαση σε νερό και υγιεινή που υιοθετήθηκε στον ΟΗΕ το 2010 και να προστατεύσει τον πόρο από την εμπορευματοποίηση.

 

Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα η κυβέρνηση προχωράει στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ πουλώντας τις μετοχές του Δημοσίου που μεταβιβάστηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ. Η έναρξη της διαδικασίας για την ΕΥΔΑΠ αναμένεται εντός του 2014. Οσον αφορά την ΕΥΑΘ, βρισκόμαστε ήδη στην τελική φάση του διαγωνισμού πώλησής της. Σε αυτήν συμμετέχουν δύο κοινοπραξίες, η γαλλική πολυεθνική Suez μαζί με την EΛΛΑΚΤΟΡ και η κρατική εταιρεία ύδρευσης του Ισραήλ Mekorot με την ΤΕΡΝΑ Energy. Από τον διαγωνισμό αποκλείστηκε χωρίς εξηγήσεις η «Κίνηση πολιτών 136», που κατέθεσε προσφορά προκειμένου η εταιρεία να περάσει στα χέρια των ίδιων των δημοτών και έχει καταφύγει στον εισαγγελέα.

 

Η πρωτοβουλία SAVEGREEKWATER για τη μη ιδιωτικοποίηση του νερού στην Ελλάδα ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2012 σε μια προσπάθεια ενημέρωσης της κοινής γνώμης και διασύνδεσης φορέων και προσώπων που επιφυλάσσονται για το δικαίωμα μιας ιδιωτικής εταιρείας να έχει τον έλεγχο ενός δημόσιου αγαθού απαραίτητου για την επιβίωση ανθρώπων, φυτών και ζώων.

 

Τάσος Σαραντής

 

Scroll to top