microskopio-giatros

20/03/14


ΥΓΕΙΑ

Νέα μέθοδος για την ανίχνευση καρκίνου του εντέρου

Επιστήμονες από την Αμερική ανέπτυξαν ένα νέο, μη επεμβατικό τεστ για τη διάγνωση του καρκίνου του εντέρου, καθώς και του προκαρκινικού σταδίου (προχωρημένοι πολύποδες).
      Pin It

Βασίζεται στην ανάλυση των κοπράνων και όλα δείχνουν μέχρι στιγμής πως είναι πιο αποτελεσματικό από τα υπάρχοντα τεστ. Θετική εξέλιξη είναι επίσης πως ανίχνευσε τη νόσο σε ποσοστό 92%, επιτυχία ανάλογη με αυτή της κωλονοσκόπησης.

Η νέα μέθοδος, που δεν έχει ακόμη εγκριθεί από την αρμόδια Αρχή Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, είναι φιλική προς τους ασθενείς αφού αρκεί να συλλέξουν το σχετικό δείγμα στο σπίτι τους και να το πάνε για ανάλυση. Ονομάζεται «Cologuard» ( «Φύλακας του εντέρου») και ανιχνεύει τόσο τυχόν αίμα όσο και τυχόν ανώμαλο DNA που απελευθερώνουν οι πολύποδες και οι όγκοι του εντέρου και το οποίο καταλήγει στα κόπρανα.

Η σχετική επιτυχής κλινική δοκιμή του σε περίπου 10.000 ανθρώπους ηλικίας 50 έως 85 ετών (χωρίς συμπτώματα καρκίνου) σε 90 αμερικανικά και καναδικά νοσοκομεία, η οποία έγινε από ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Τόμας Ιμπεριάλε της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ινδιάνα, επιβεβαίωσε τις ελπίδες των γιατρών, αν και ακόμα βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο.

Το «Cologuard» εντόπισε το 92,3% των καρκίνων έναντι 73,8% του συμβατικού τεστ κοπράνων, καθώς και σχεδόν το 70% των προχωρημένων προκαρκινικών αλλοιώσεων στο έντερο έναντι 45% του παραδοσιακού τεστ.

efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Scroll to top