limeniko

05/05/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΕΛΛΑΔΑ

Το Αιγαίο «μετράει» θύματα

Έρευνες είναι σε εξέλιξη στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Σάμου μετά την ανατροπή δύο λέμβων, με άγνωστο αριθμό επιβαινόντων. Είκοσι δύο συνολικά οι νεκροί από τη νέα τραγωδία, ενώ έχουν διασωθεί μέχρι στιγμής 36 μετανάστες.
      Pin It

Μια νέα τραγωδία συνέβη τα ξημερώματα στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Σάμου. Δύο βάρκες στις οποίες επέβαιναν μετανάστες αναποδογύρισαν με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο 22 συνολικά άτομα: 12 γυναίκες, έξι άνδρες και τέσσερα μικρά παιδιά. 

Τα σωστικά συνεργεία κατάφεραν να διασώσουν 36 επιβαίνοντες, ενώ αγνοούνται και άλλα άτομα που κατά δήλωση των διασωθέντων επέβαιναν στα σκάφη.

Το νέο αυτό τραγικό περιστατικό συνέβη στις 04:00 τα ξημερώματα της Δευτέρας, όταν σκάφος της Frontex σε προγραμματισμένη του περιπολία, τέσσερα ναυτικά μίλα βόρεια της Σάμου, εντόπισε δυο σκάφη αναποδογυρισμένα. Αμέσως σήμανε συναγερμός στις λιμενικές αρχές και ξεκίνησε μια πολύ μεγάλη επιχείρηση διάσωσης, η οποία συνεχίζεται μέχρι και αυτή την στιγμή.

Δυο ελικόπτερα Super Puma, ένα σκάφος της Frontex, ένα πλωτό περιπολικό του Λιμενικού Σώματος, τρία αλιευτικά σκάφη, ένα πολεμικό και ένα κρουαζιερόπλοιο(στη συνέχεια αποσύρθηκε) ξεκίνησαν τις έρευνες από τις οποίες περισυνελλέγησαν 36 μετανάστες σώοι και δυο σοροί. Οι ίδιοι οι αλλοδαποί που διασώθηκαν δήλωσαν ότι στις βάρκες επέβαιναν άλλα 30 άτομα, τα οποία μέχρι στιγμής δεν έχουν βρεθεί.

Ο καιρός στην περιοχή είναι καλός, καθώς οι άνεμοι είναι δυτικοί βόρειοδυτικοί εντάσεως 4-5 μποφόρ.

Να σημειώσουμε πως σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι μετανάστες επέβαιναν σ’ ένα ταχύπλοο και σ’ ένα μικρότερο σκάφος. Από τους 36 (σ.σ. 32 γυναίκες, 2 άνδρες και ένα παιδάκι) που έχουν διασωθεί οι 30 είναι καλά στην υγεία τους και βρίσκονται στο λιμεναρχείο της Σάμου, ενώ οι 5 μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο του νησιού και ένα παιδάκι μεταφέρθηκε από το νοσοκομείο της Σάμου σε νοσοκομείο της Αθήνας με μέριμνα του ΕΚΑΒ. Σύμφωνα με το δήμαρχο του νησιού που μίλησε στο «Σκάι» υπάρχουν φόβοι ότι αρκετοί μετανάστες βρίσκονταν κλεισμένοι στο αμπάρι του ταχύπλοου.   

 

Βαρβιτσιώτης: Μας συγκλονίζει βαθύτατα

Δήλωση για τη νέα τραγωδία στο Αιγαίο έκανε ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, στην οποία αναφέρει πως «ο άδικος χαμός ζωών μας συγκλονίζει βαθύτατα».

«Παρά τις συνεχείς και αδιάκοπες προσπάθειες των στελεχών του Λιμενικού Σώματος για την προστασία των ανθρώπων σε κίνδυνο στη θάλασσα και συνάμα, των θαλασσίων συνόρων στη Νοτιανατολική Ευρώπη, χάνονται ανθρώπινες ζωές και αυτό αποτελεί ένα πραγματικά τραγικό γεγονός» αναφέρει ο υπουργός και συμπληρώνει πως «παρά τις προσπάθειες, οι σύγχρονοι “δουλέμποροι” συνεχίζουν να “θησαυρίζουν” βάζοντας σε κίνδυνο χιλιάδες ανθρώπινες ζωές επιβιβάζοντας τους σε μικρές και ακατάλληλες βάρκες μέσα στη νύχτα στη θάλασσα του Αιγαίου».

 

Χριστίνα Παπασταθοπούλου 

 

efsyn.gr

Scroll to top