upnos

30/05/14


ΕΡΕΥΝΑ

Ο ύπνος με φως αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας

Σύμφωνα με βρετανική επιστημονική έρευνα, οι άνθρωποι που συνηθίζουν να κοιμούνται με αναμμένο φως στην κρεβατοκάμαρα ή μπαίνει πάρα πολύ φως απ' έξω έχουν αυξημένη πιθανότητα να παχύνουν.
      Pin It

Βρετανοί ερευνητές, με επικεφαλής την Έμιλι ΜακΦάντεν του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και τον καθηγητή Αντονι Σουέρντλοου του Ινστιτούτου Ερευνών για τον Καρκίνο του Λονδίνου, μελέτησαν στοιχεία για 113.000 γυναίκες σχετικά με τις νυχτερινές συνήθειές τους.

Οι γυναίκες ταξινομήθηκαν σε ομάδες ανάλογα με το πόσο φωτεινό ήταν το δωμάτιό τους την ώρα που κοιμούνταν (αρκετά για να διαβάσει κανείς, αρκετά για να διακρίνει κανείς μόνο το χέρι του, τελείως σκοτεινά κ.λπ.). Στη συνέχεια συσχετίστηκαν οι απαντήσεις τους με διάφορους δείκτες παχυσαρκίας, όπως ο δείκτης σωματικής μάζας (αναλογία βάρους προς ύψος), η περιφέρεια της μέσης και η αναλογία μέσης-γοφών. Η συσχέτιση έδειξε ότι όσο πιο φωτεινό ήταν το δωμάτιο τόσο πιο υπέρβαρη ή παχύσαρκη ήταν η γυναίκα.

Όπως διευκρίνισαν οι ερευνητές, η μελέτη ναδεικνύει μεν μια συσχέτιση ανάμεσα στην έκθεση στο φως τα βράδια και στην τάση για πάχος, δεν μπορεί ωστόσο να αποδείξει ότι ο πρώτος παράγοντας όντως αποτελεί την αιτία για τον δεύτερο. Τόνισαν, όμως, ότι τα ευρήματα είναι ενδιαφέροντα και χρειάζονται περαιτέρω μελέτη.

Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι το νυχτερινό φως αποδιοργανώνει το βιολογικό «ρολόι» του ανθρώπου, που έχει ρυθμιστεί έτσι ώστε κανείς να είναι ενεργός τη μέρα και αδρανής τις νύχτες. Το τεχνητό φως (με το οποίο π.χ. εργάζονται οι άνθρωποι σε νυχτερινές βάρδιες) έχει αποδειχτεί ότι προκαλεί ορμονικές, μεταβολικές και άλλες αλλαγές στον οργανισμό.

 

 

efsyn.gr

Scroll to top