23/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το βαπόρι από το Τόγκο

Ανοιχτά της Ελευσίνας βρισκόταν από τις 7 Ιουνίου το δεξαμενόπλοιο «Noor One» γεμάτο με δύο τόνους ηρωίνη, ένας εκ των οποίων είχε βρεθεί πριν από λίγες μέρες. Σε νέα επιχείρηση το βράδυ του Σαββάτου εντοπίστηκε σε αποθήκη στο Κορωπί ο δεύτερος.
      Pin It

Της Χριστίνας Παπασταθοπούλου

 

Σε δεξαμενόπλοιο και σε αποθήκη βρέθηκε ο δεύτερος τόνος ηρωίνης

Σε δεξαμενόπλοιο και σε αποθήκη βρέθηκε ο δεύτερος τόνος ηρωίνης

Στις αρχές Μαΐου στα διεθνή ύδατα μεταξύ Ομάν και Πακιστάν μεταφορτώθηκε η περίπου δύο τόνων ηρωίνη από λάντζα στο δεξαμενόπλοιο «Noor One», σημαίας Τόγκο, το οποίο έφθασε στην Ελλάδα στις 7 Ιουνίου και -με τη δικαιολογία της μηχανικής βλάβης- παρέμεινε ανοιχτά της Ελευσίνας. Νταλίκες παραλάμβαναν την ηρωίνη κρυμμένη κάτω από καύσιμη ύλη πέλετ και τη μετέφεραν σε αποθήκες στο Κορωπί και στη βίλα στη Φιλοθέη για συσκευασία.

 

Το βράδυ του Σαββάτου, σε μια νέα μεγάλη επιχείρηση, η δεύτερη έπειτα από εκείνη που είχε πραγματοποιηθεί στις 12 Ιουνίου και κατά την οποία είχε εντοπιστεί περίπου ένας τόνος ηρωίνης σε αποθήκη στο Κορωπί και σε βίλα στη Φιλοθέη, εντοπίστηκε σχεδόν άλλος ένας τόνος ηρωίνη σε αποθήκη στην περιοχή Λαμπρίκα Κορωπίου.

 

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε χθες ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, το βράδυ του Σαββάτου, στελέχη της Διοίκησης Ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του ΥΝΑ και το Ομοσπονδιακό Γραφείο στην Αθήνα της Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών των ΗΠΑ (DEA), προχώρησαν στον εντοπισμό 138 συσκευασιών που περιείχαν 986 κιλά και 600 γραμμάρια ηρωίνης στη συγκεκριμένη αποθήκη.

 

Συνελήφθησαν 14 άτομα, εκ των οποίων 11 Ινδοί, μέλη του πληρώματος του δεξαμενόπλοιου, ένας Ιρανός, ένας Ελληνας οδηγός του φορτηγού και μια Ελληνίδα που φέρεται ως εκπρόσωπος της πλοιοκτήτριας εταιρείας, στην οποία ανήκει το δεξαμενόπλοιο. Χθες το βράδυ οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πειραιά.

 

Να υπενθυμίσουμε ότι στην πρώτη επιχείρηση, που έγινε στις 12 Ιουνίου, είχαν συλληφθεί 11 άτομα, ανάμεσά τους ο 41χρονος εφοπλιστής Ευθύμιος Γιαννουσάκης, η πρώην γυναίκα του, ο πατέρας της οποίας ήταν ιδιοκτήτης της βίλας στη Φιλοθέη όπου βρέθηκε η ηρωίνη, και ο 15χρονος γιος τους. Οι εννέα από αυτούς είναι ήδη προφυλακισμένοι, ενώ ο 15χρονος αφέθηκε ελεύθερος.

 

Αυτό που εξετάζουν τώρα οι αρχές είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς της πλοιοκτήτριας εταιρείας, στην οποία φαίνεται ότι ανήκει το «Noor One», καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι για κάποιο χρονικό διάστημα υπήρξε ιδιοκτήτης της ο φυλακισμένος εφοπλιστής.

 

[email protected]

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Επιλεκτική ενημέρωση και παράξενα γεγονότα

 

Της Χριστίνας Παπασταθοπούλου

 

Διάφορα παράξενα και απαράδεκτα (επιεικής χαρακτηρισμός) γεγονότα συνέβησαν τις τελευταίες μέρες γύρω από την υπόθεση εντοπισμού των περίπου δύο τόνων ηρωίνης σε αποθήκες, στη βίλα στη Φιλοθέη και σε δεξαμενόπλοιο στην Ελευσίνα. Εγώ θα κάνω την καταγραφή των περιστατικών, γιατί εκτιμώ ότι η ενημέρωση στους δημοσιογράφους για ένα τόσο σοβαρό θέμα δεν πρέπει να γίνεται ούτε επιλεκτικά ούτε παραπλανητικά ούτε με καθυστέρηση.

 

Το πρωί του Σαββάτου (21 Ιουνίου) οι ναυτιλιακοί συντάκτες ενημερώθηκαν μ’ ένα τυπικό δελτίο Τύπου από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος ότι το βράδυ της Παρασκευής (20 Ιουνίου) συνελήφθησαν ο πλοίαρχος και ο Α’ μηχανικός του δεξαμενόπλοιου «Noor One», σημαίας Τόγκο, στη θέση Βλύχα Ελευσίνας, γιατί σε έλεγχο που έγινε διαπιστώθηκαν παραβάσεις στις ποσότητες των καυσίμων που υπήρχαν στις δεξαμενές του. Το πλοίο και τα καύσιμα κατασχέθηκαν στo πλαίσιo του αυτοφώρου.

 

Το πρωί της Κυριακής (22 Ιουνίου) μέσω SMS από το ΥΝΑ μάς έγινε γνωστό ότι εντοπίστηκε και κατασχέθηκε νέα μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών ουσιών (ηρωίνη) και στις 12 το μεσημέρι θα γίνονταν δηλώσεις στο κτίριο του υπουργείου από τον εκπρόσωπο Τύπου του Αρχηγείου του Λ.Σ. Με δεύτερο SMS, που λάβαμε λίγο αργότερα, ενημερωθήκαμε ότι οι δηλώσεις θα γίνουν στη μία το μεσημέρι (13.00) από τον υπουργό Ναυτιλίας, παρουσία του αρχηγού του Λ.Σ.

 

Παράλληλα, και ενώ το ρεπορτάζ «έτρεχε», μαθαίναμε ότι η ηρωίνη εντοπίστηκε σε αποθήκη στο Κορωπί και την είχε μεταφέρει στην Ελλάδα το δεξαμενόπλοιο «Noor One», στο πλοίο δηλαδή που τo βράδυ της Παρασκευής είχαν συλληφθεί ο πλοίαρχος και ο Α’ μηχανικός για παραβάσεις καυσίμων, ενώ σε διάφορα ΜΜΕ είχε ήδη αναρτηθεί φωτογραφικό υλικό από την επιχείρηση που έγινε το βράδυ του Σαββάτου στην αποθήκη στο Κορωπί.

 

Δηλαδή, με λίγα λόγια, ενώ το Λιμενικό γνώριζε ότι με το συγκεκριμένο δεξαμενόπλοιο είχε μεταφερθεί η ηρωίνη, καθώς οι διαρροές σε ΜΜΕ είχαν ξεκινήσει από την Πέμπτη, ενημέρωνε τους αρμόδιους συντάκτες για συλλήψεις των μελών του πληρώματος για «παράβαση του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα». Και από την άλλη, ο υπουργός μάς καλούσε για ενημέρωση το μεσημέρι της Κυριακής, ενώ ήδη το θέμα είχε δοθεί επιλεκτικά από το προηγούμενο βράδυ.

 

Αν λοιπόν ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο αρχηγός του Λ.Σ. αντιναύαρχος Αθανάσιος Αθανασόπουλος και ο εκπρόσωπος Τύπου του Αρχηγείου του Λ.Σ. Νίκος Λαγκαδιανός εκτιμούν ότι όλα αυτά συνάδουν με τη σωστή και αντικειμενική ενημέρωση εκ μέρους τους, τότε εγώ κάνω λάθος…

 

 

 

 

Scroll to top