Pin It

Με χθεσινό του ηχητικό μήνυμα, ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους, αυτοαποκαλούμενος χαλίφης, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάτι, εμφανίστηκε ως ο προστάτης των απανταχού μουσουλμάνων και κήρυξε τον «πόλεμο στους σταυροφόρους, τους άθεους και τους Εβραίους». Ο Μπαγκντάτι αναφέρθηκε στην κατάργηση των συνόρων της Μέσης Ανατολής, καταφέρθηκε επίσης κατά των «αποστατών» μουσουλμάνων (όσων δεν αναγνωρίζουν την εξουσία του) και απείλησε πως το Χαλιφάτο θα εξαπλωθεί από την Κίνα και την Ινδία έως τον Καύκασο, το Μαγκρέμπ, την Αραβική χερσόνησο και την Παλαιστίνη.

 

Η διεθνής κοινότητα συνεχίζει να πιέζει την πολιτική ηγεσία του Ιράκ, για να συγκροτηθεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας που θα αντιμετωπίσει τους εξτρεμιστές σουνίτες αντάρτες και θα κρατήσει ενωμένη τη χώρα. Μετά το φιάσκο της πρώτης (τρεις μήνες μετά τις εκλογές), αποτυχημένης συνεδρίασης του ιρακινού Κοινοβουλίου για την ανάδειξη προέδρου της Βουλής, προέδρου της χώρας και πρωθυπουργού, αναμένεται να επαναληφθεί η διαδικασία την ερχόμενη Τρίτη.

kosmos5

Φωτογραφία του Αμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάτι, από τα έγγραφα «αναζήτησης» του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ

 

Ο σιίτης απερχόμενος πρωθυπουργός, Νούρι αλ Μάλικι, στη νέα υποψηφιότητα του οποίου αντιδρούν Κούρδοι, σουνίτες και μέρος των σιιτών, δήλωσε αισιόδοξος για τη συνέχεια της διαδικασίας, αλλά ο χρόνος περνάει εις βάρος των συμφερόντων του Ιράκ ως ενιαίας χώρας.

 

Ο Αλ Μάλικι απέρριψε τις βλέψεις των Κούρδων για την ενσωμάτωση του Κιρκούκ και των πετρελαιοπηγών του στο Ιρακινό Κουρδιστάν και δήλωσε πως «κανείς δεν έχει δικαίωμα να εκμεταλλευτεί γεγονότα για να επιβληθούν τετελεσμένα».

 

Μέσα σε αυτό το κλίμα αντιπαράθεσης, δυσπιστίας, πολιτικού κενού και παράλυσης του κράτους, Αμερικανοί και Ιρανοί σύμβουλοι προσπαθούν να οργανώσουν τον ιρακινό στρατό για να αντιμετωπίσει την απειλή του Ισλαμικού Χαλιφάτου. Χθες έφτασαν στη Βαγδάτη άλλα πέντε μαχητικά αεροσκάφη τύπου Σουκόι, ανεβάζοντας σε δέκα τα ρωσικά πολεμικά που έστειλε επειγόντως η Μόσχα στο Ιράκ, για να συνδράμει στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

 

Ν.Ζ.

 

Scroll to top