ΚΕΙΤ ΜΠΟΥΣ

28/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επέστρεψε στη σκηνή έπειτα από 35 χρόνια απουσίας

Θρίαμβος της 56χρονης Κέιτ Μπους

      Pin It

Του Δημήτρη Κανελλόπουλου

 

Εμπεριείχε ένα κάποιο ρίσκο η επιστροφή της Κέιτ Μπους στις συναυλίες ύστερα από 35 ολόκληρα χρόνια. Προχθές το βράδυ στο Λονδίνο. Σωστά το έγραφε ο «Guardian»: ένα καλοδιατηρημένο μυστήριο τεσσάρων δεκαετιών, το μυστήριο με το οποίο καλύπτει την προσωπική και -κυρίως- καλλιτεχνική της οντότητα, τέθηκε εν κινδύνω. Αλλά δεν αντιμετωπίζει τέτοια προβλήματα η μεγάλη Κέιτ Μπους, νιώθει πολύ σίγουρη για τον εαυτό της. Για την αξία της. Σκεφτείτε πως επέλεξε ένα set list από το οποίο απουσίαζαν τα μεγάλα της χιτ – ούτε καν το «Wuthering Heights» δεν είπε. Ούτε ένα τραγούδι από τους πρώτους δίσκους της! Αυτό σημαίνει να μην έχεις την παραμικρή ανασφάλεια… Παρουσιάστηκε δε ακμαία, επιβλητική, ίσως με λίγα κιλά παραπάνω. Και ξυπόλητη, τραγουδούσε ξυπόλητη.

 

Αλλά δείτε το story πόσο ενδιαφέρον και γοητευτικό ακούγεται: Η Κέιτ Μπους, η εμβληματική αυτή Αγγλίδα τραγουδοποιός, 56 ετών σήμερα, εμφανίστηκε την Τρίτη το βράδυ στο «Hammersmith Apollo» του Λονδίνου, στον χώρο που έπαιξε για τελευταία φορά το 1979, όταν ήταν μόλις 20 χρόνων! Και ήταν η προχθεσινή η πρώτη από μια σειρά 22 συναυλιών, που θα δώσει εκεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Εισιτήρια φυσικά δεν υπάρχουν, εξαντλήθηκαν στις 28 Μαρτίου, δεκαπέντε λεπτά μετά την online κυκλοφορία τους. Πού να προλάβουμε, εξαφανίστηκαν. Κι ένας-δύο γνωστοί που τα κατάφεραν, τα χρυσοπλήρωσαν στο τέλος, έδωσαν μέχρι και 400 ευρώ. Αρνητικά ήταν τα αποτελέσματα και σε ένα γρήγορο searching που έκανα χθες στο eBay μήπως και πετυχαίναμε κάτι. Τζίφος.

 

Ηταν όντως μεγάλη μουσική στιγμή η επιστροφή της Κέιτ Μπους στη σκηνή. Η πιο μεγάλη ίσως των τελευταίων ετών. Γι’ αυτό και το Λονδίνο χόρευε στον ρυθμό της. Ξέρετε, όπως γίνεται σε όλα τα μεγάλα events: τρελαμένοι φαν να επιδεικνύουν στις κάμερες τα εισιτήριά τους, δημοσιογράφοι και κανάλια έξω από το venue να τραβούν στιγμιότυπα, αλλά και πολλοί καλλιτέχνες να βρίσκονται εκεί: ο Χόλι Τζόνσον από τους Frankie Goes To Hollywood, ο Ντέιβιντ Γκίλμορ των Pink Floyd -αυτός που την ανακάλυψε στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’70!-, ο Μαρκ Αλμοντ, ο Αξλ Ρόουζ των Guns ‘N’ Roses, η Λίλι Αλεν, που ανέβαζε κρυφά φωτογραφίες στο Instagram, o Ρούφους Γουεϊνράιτ, η Ανα Κάλβι κ.ά. Μέχρι και ο Φρανκ Λάμπαρντ, ο ποδοσφαιριστής, ήταν εκεί, όχι σαν τους δικούς μας που πηγαίνουν στα μπουζούκια και πετούν λουλούδια ανάβοντας πούρα. Δεν υπάρχουν όμως ούτε φωτογραφίες από το κοινό ούτε ερασιτεχνικά βίντεο. Απαγορεύονταν διά ροπάλου, δεν ήθελε η Κέιτ. Το ζήτησε μέσα από το site της, μέχρι και μήνυμα στα ελληνικά έβαλε. Οπότε μην ψάχνετε στο youtube, ζήτημα να βρείτε ένα-δύο με το ζόρι.

 

Τρίωρο ήταν το show, σε ένα goth σκηνικό. Ξεκίνησε σαν μια τυπική συναυλία και τελείωσε σαν μία ολοκληρωμένη θεατρική παράσταση. Μεταξύ άλλων ερμήνευσε ολόκληρη τη δεύτερη πλευρά του δίσκου της «Hounds Of Love» (τότε που κυκλοφορούσαν τα βινίλια με 1η και 2η πλευρά, αν θυμάστε οι παλιότεροι), όπως και μία ολόκληρη πλευρά του «Aerial», ενός σχετικά πιο πρόσφατου άλμπουμ της. Η Κέιτ Μπους ήταν μόλις 16 ετών το 1974 όταν υπέγραψε το πρώτο της δισκογραφικό συμβόλαιο. Την ηλικία που έχει τώρα και ο γιος της Μπέρτι, ο οποίος συμμετείχε στην παράσταση. Ηταν αυτός, μάλιστα, που της έδωσε το κουράγιο, όπως αποκάλυψε η ίδια, να πάρει επιτέλους τη μεγάλη απόφαση της επιστροφής στα live. «Σας ευχαριστώ πολύ για τη ζεστή και θετική ανταπόκριση», είπε στο κοινό αποχαιρετώντας το. Εμείς, δυστυχώς, δεν ήμασταν εκεί. Σας το λέω με πόνο ψυχής…

 

[email protected]

 

Scroll to top