23/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ

      Pin It

Πρωτοβουλίες ειρήνης

 

«Μια κυβέρνηση της Αριστεράς με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, πέραν της εκπλήρωσης του κύριου στόχου της σωτηρίας της ελληνικής κοινωνίας και της χώρας από τα μνημονιακά δεινά, θα θέσει και ως προτεραιότητα μια ενεργητική εξωτερική πολιτική με ανάληψη διεθνών πρωτοβουλιών για την ειρήνη» είπε χτες ο Αλέξης Τσίπρας στην Ιρλανδή Μορίντ Μαγκουάιρ, την αγωνίστρια για την ειρήνη που το 1976 τιμήθηκε με το αντίστοιχο βραβείο Νόμπελ. Η κ. Μαγκουάιρ, που βρέθηκε στην Ελλάδα μετά από πρωτοβουλία του Πάνου Τριγάζη, επισήμανε ότι «από μια δραστική μείωση των παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών μπορούν να απελευθερωθούν τεράστιοι πόροι προς όφελος της κοινωνικής ανάπτυξης και της επίλυσης οξύτατων -και περιβαλλοντικών- προβλημάτων των κοινωνιών».

 

Ν.ΣΒ.

 

…………………………………………………..

 

„Στιγμιότυπα…

 

Μεγάλη ημέρα η σημερινή για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος βρίσκεται στις ΗΠΑ για την 69η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Στις 17.00 (τοπική ώρα), ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών θα παρευρεθεί στη δεξίωση που παραθέτει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η σύζυγός του, Μισέλ, στους επικεφαλής των αντιπροσωπειών στη Γενική Συνέλευση. Την ίδια ώρα, ο Αντώνης Σαμαράς θα έχει γεύμα εργασίας με την Ανγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο. «Μέρκελ εσύ, Ομπάμα εγώ» (έστω και για ένα φωτογραφικό στιγμιότυπο ή καλύτερα μια ολιγόλεπτη συνομιλία), ίσως να σκέφτηκε ενδόμυχα ο κ. Βενιζέλος…

 

Δ.Κ.

 

…………………………………………………..

 

„Υδρογονάνθρακες

 

Αλλη μια ερώτηση προς τον πρωθυπουργό, που κατά πάγια τακτική του θα μείνει αναπάντητη, κατέθεσε ο Πάνος Καμμένος, για τα φορολογικά έσοδα του Δημοσίου από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Επικαλούμενος δηλώσεις του Αντ. Σαμαρά ότι τα σχετικά έσοδα μπορεί να φτάσουν τα 150 δισ. ευρώ σε βάθος 30 χρόνων, ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ. ζητά να ενημερωθεί για τον τρόπο που έγινε αυτός ο υπολογισμός, αλλά και για το αν η χώρα θα μπορεί να πουλά μέρος των αποθεμάτων της σε όποιο νόμισμα εκείνη αποφασίσει. Ο κ. Καμμένος ρωτά ακόμη για ποιον λόγο έγινε απευθείας ανάθεση στον νομικό Παναγιώτη Μπερνίτσα για «συμβουλευτικές υπηρεσίες στη μίσθωση δικαιωμάτων έρευνας» και όχι ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος.

 

Χ. ΙΩ.

 

…………………………………………………..

 

„Ο «περίεργος»

 

Χρειάστηκε να το σκεφτεί τέσσερις μέρες ο Ηλίας Κασιδιάρης για να στείλει επιστολή από τις φυλακές για την αποκάλυψη της «Εφ.Συν.» (18.9.) ότι ο κ. Μπαλτάκος έδινε εντολές πώς θα ψηφίσουν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Ο Κασιδιάρης υποστηρίζει τώρα ότι ο ίδιος απέφευγε τον Μπαλτάκο, «όπως και όλους τους παράγοντες αντιπάλων κομμάτων που κατά καιρούς ζητούσαν ακρόαση»! Μάλιστα, κατατάσσει τον κ. Μπαλτάκο στους «περίεργους» που είχε αναθέσει σε συνεργάτη του γραφείου του να τους συναντά και να κάνει τη «βρώμικη δουλειά». Βέβαια, το βίντεο που τράβηξε ο ίδιος ο Κασιδιάρης άλλα δείχνει. Μια κουβεντούλα δύο πολύ στενών συνεργατών που εκτοξεύουν ύβρεις και κατηγορίες εναντίον του πρωθυπουργού, της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου και του υπουργού Δικαιοσύνης. Αλλά έστω και μ’ αυτόν τον τρόπο, ο προφυλακισμένος επιχειρησιακός αρχηγός της Χρυσής Αυγής επιβεβαιώνει την ορθότητα του ρεπορτάζ.

 

Δ.Ψ.

 

…………………………………………………..

 

„Συνταγματική αναθεώρηση

 

«Μια Πολύπλευρη Συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση» φιλοδοξούν να ανοίξουν το Ελληνικό Φόρουμ Δημόσιας Πολιτικής και η Πολιτική Κοινότητα «Μπροστά», στην εκδήλωση που συνδιοργανώνουν αύριο στις 19.00 στο Ιδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» (Πειραιώς 206, Ταύρος). Μεταξύ των ομιλητών είναι ο Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος έδωσε με άρθρο του στα «Νέα» το στίγμα των απόψεών του, υποστηρίζοντας ότι πριν από τη συζήτηση για την Προεδρία της Δημοκρατίας πρέπει να υπάρξει συμφωνία για ριζική αλλαγή του εκλογικού νόμου, στο πλαίσιο συμφωνίας για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Αφήνοντας αιχμές κατά του Αντώνη Σαμαρά «και της ακροδεξιάς ηγετικής ομάδας του» και του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο πρώην υπουργός εκτίμησε ότι «μόνο έτσι μπορεί κανείς να ελπίζει ότι ο κ. Σαμαράς θα υποχρεωθεί να συναινέσει σε μια πραγματική προοδευτική μεταρρύθμιση».

 

Δ.Κ.

 

…………………………………………………..

 

„Παιδικοί σταθμοί

 

Σε ποιον δήμο του δυτικού τομέα Αθηνών νεοεκλεγείς δήμαρχος έχει κυριολεκτικά φέρει τα πάνω κάτω; Μεταξύ άλλων παρεμβάσεων, «ανακάτεψε» και τους εργαζόμενους στους παιδικούς σταθμούς, με αποτέλεσμα μετά από παρεμβάσεις των γονέων να προβεί στο εξής καταπληκτικό: Οι εργαζόμενοι θα πάνε για μια εβδομάδα στους παιδικούς σταθμούς όπου εργάζονταν μέχρι «χθες», ώστε τα «πιτσιρίκια» να εγκλιματιστούν ευκολότερα στο νέο σύστημα, και στη συνέχεια στη νέα τους θέση. Οσο δε για τη συμπεριφορά του προς τους εργαζόμενους, βοά η περιοχή… Να περιμένουμε απαντήσεις;

 

Φ.Π.

 

…………………………………………………..

 

„Πρέσβεις

 

Η εξωτερική πολιτική και η συζήτηση περί γεωπολιτικής και διεθνών ζητημάτων αποτελεί αγαπημένη ενασχόληση για τον Φώτη Κουβέλη, γι’ αυτό και οι πολύ συχνές συναντήσεις του με πρέσβεις ξένων χωρών. Εμφαση αυτή την περίοδο δίνεται στη Μεσόγειο και τη «φλεγόμενη» Μέση Ανατολή. Στο πλαίσιο αυτό συναντήθηκε με τον πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κυριάκο Κενεβέζο, ο οποίος, μετά τη θητεία του στο υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, τοποθετήθηκε επικεφαλής της διπλωματικής αντιπροσωπείας στην Αθήνα.

 

Δ.Κ.

 

…………………………………………………..

 

„Εθνικισμοί

 

Ηρθε εκδρομή ο εθνικιστής αντιπρόεδρος της βουλής της ΠΓΔΜ και ανέβηκε με ορειβατική ομάδα στον Ολυμπο κι έβγαλε καμαρώνοντας φωτογραφίες με τη σημαία της Βεργίνας. Από μόνο του το περιστατικό είναι ασήμαντο και επαρκώς γελοίο. Το πήραν όμως οι άλλοι, οι ντόπιοι δικοί μας εθνικιστές, που δεν «σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους», και άρχισαν τις πολυσέλιδες ανακοινώσεις για την πρόκληση, την ακύρωση της ενδιάμεσης συμφωνίας, το «κρατίδιο των Σκοπίων» κι ένα σωρό παρόμοιες κορόνες. Τι θα έπρεπε να κάνει, δηλαδή, το Νεπάλ και το Θιβέτ που κάθε μέρα έχουν και μια διαφορετική σημαία στο Εβερεστ να απαθανατίζεται με τους εκάστοτε ορειβάτες;

 

Α.Ψ.

 

…………………………………………………..

 

„Εξόρμηση

 

Κινητοποίηση στελεχών και υπουργών στην περιφέρεια από το Σαββατοκύριακο σχεδιάζει η Χαριλάου Τρικούπη. Συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου συνδέουν την πρωτοβουλία με την προσπάθεια ανασυγκρότησης του κόμματος και με το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης, χωρίς πάντως να παραβλέπουν το ενδεχόμενο έκτακτων πολιτικών εξελίξεων… Επιβάλλεται ετοιμότητα, διότι τα μηνύματα της κοινωνίας και των δημοσκοπήσεων για το ΠΑΣΟΚ είναι παραπάνω από ανησυχητικά.

 

Δ.Κ.

 

…………………………………………………..

 

„Μεσουρανεί

 

Σάρωσαν τα βραβεία τα δημόσια ελληνικά ερευνητικά ιδρύματα στη διεθνή έκθεση καινοτομίας της Ταϊβάν. Εξακόσιοι εκθέτες από 22 χώρες παρουσίασαν δύο χιλιάδες εφευρέσεις και οι Ελληνες πήραν 4 χρυσά, δύο ασημένια μετάλλια και μία διάκριση. Το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ) απέσπασε την ανώτερη διάκριση, το πλατινένιο μετάλλιο, τρία μετάλλια και ένα βραβείο στον τομέα της Διάχυτης Νοημοσύνης. Η μνημονιακή κυβέρνηση χτυπάει τα δημόσια Πανεπιστήμια, στα δημόσια ερευνητικά κέντρα δίνει… κόλλυβα, το ΙΤΕ, που πρωτοπορεί παγκοσμίως, το έχει εντάξει στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις(!) και αυτό μεσουρανεί μαζί με άλλα ελληνικά ερευνητικά κέντρα.

 

Παν.Γεωργ.

 

Scroll to top