08/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δυο μέτρα και δυο σταθμά

      Pin It

Δεν πρόλαβε να ανακοινωθεί ότι ο Δημήτρης Παπαϊωάννου ανέλαβε την Τελετή Εναρξης των 1ων Ευρωπαϊκών Αγώνων στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν (12-28 Ιουνίου του 2015), δεν προλάβαμε να μάθουμε τι στο καλό είναι αυτοί οι καινούργιοι αγώνες, τι αθλήματα έχουν και διάφορα τέτοια, να διαβάσουμε τη δήλωση του δικού μας καλλιτέχνη και να χαρούμε, και άρχισε η επίθεση.

 

Γιατί πάει σ’ αυτήν τη άθλια χώρα, που φυλακίζει δημοσιογράφους, που ο πρόεδρός της είναι κανονικός δικτάτορας; Τι δουλειά έχει το Αζερμπαϊτζάν με την Ευρώπη; Και διάφορα τέτοια επαναστατικά. Για άλλη μια φορά ο Δημήτρης Παπαϊωάννου δέχτηκε χολή. Υπάρχει πάντα μια μερίδα δημοσιογράφων και κοινού, που τον περιμένει στη γωνία, είτε στο Αζερμπαϊτζάν πάει είτε σε κεντρικό μέιν στριμ θέατρο.

 

Ομολογώ, όμως, ότι αυτό το τελευταίο δεν το πολυπερίμενα. Και ξέρετε γιατί; Οχι ότι το Αζερμπαϊτζάν δεν τα έχει τα δημοκρατικά του ελλειμματάκια. Τα έχει και τα παραέχει. Αλλα, να, εσχάτως όλο και περισσότεροι σημαντικοί Ελληνες καλλιτέχνες συνεργάζονται με την άνεσή τους, χωρίς να ακουστεί κιχ, με τη Ρωσία και την Κίνα. Μεγάλες δημοκρατίες, παράδεισος και οι δυο αυτές χώρες, ε; Ο Πούτιν, υπόδειγμα ανοιχτού πνεύματος και σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα. Και οι Κινέζοι διανοούμενοι και καλλιτέχνες εκφράζονται ελεύθερα χωρίς να φοβούνται φυλακές, εξαφανίσεις, αφαίρεση διαβατηρίων. Ας καγχάσω.

 

Και να πεις ότι οι Ελληνες δουλεύουν σε ανεξάρτητους, αντεργκράουντ ρώσικους και κινέζικους καλλιτεχνικούς φορείς. Σε κρατικές όπερες και θέατρα διαπρέπουν. Σε διακρατικές πολιτιστικές συμφωνίες βασίζονται. Και πολύ καλά κάνουν.

 

Οπως, όμως, καμαρώνουμε τον Θόδωρο Τερζόπουλο για την πληθωρική ρώσικη παρουσία του (αλλά και την κινέζικη) στα μεγαλύτερα και σημαντικότερα θέατρα, όπως παραληρούμε για τον Ελληνα μαέστρο Θεόδωρο Κουρεντζή, που έκανε πατρίδα του το Περμ της Σιβηρίας και χαιρόμαστε που η «Μικρά Αγγλία» του Βούλγαρη θα βγει στην τεράστια κινέζικη αγορά, ας σεβαστούμε και τον Δημήτρη Παπαϊωάννου. Και ας του ευχηθούμε μια υπέροχη τελετή έναρξης, όπως μόνο αυτός μπορεί να κάνει.

 

Βένα Γεωργακοπούλου

 

Scroll to top