09/10/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

Το δικαίωμα στον αξιοπρεπή θάνατο

Η Μπρίτανι έχει επιλέξει να δώσει τέλος στη ζωή της την 1η Νοεμβρίου στην κρεββατοκάμαρα του σπιτιού της στο Πόρτλαντ, έχοντας δίπλα της την οικογένεια της.
      Pin It

Maynard-Brittany-gamos

Η Μπρίτανι Μέιναρντ έχει μια συνταγογράφηση πάντα μαζί της στο πορτοφόλι της. Είναι από ένα γιατρό στο Ορεγκον, μια από τις πέντε αμερικανικές Πολιτείες που επιτρέπει την ευθανασία. Και σε τρεις εβδομάδες, η 29χρονη Μπρίτανι σκοπεύει να τη χρησιμοποιήσει, για να πεθάνει.

Η Μπρίτανι έχει επιλέξει να δώσει τέλος στη ζωή της την 1η Νοεμβρίου στην κρεβατοκάμαρα του σπιτιού της στο Πόρτλαντ, έχοντας δίπλα της την οικογένεια της: την μητέρα της και τον πατριό της, τον σύζυγο της και την καλύτερη της φίλη. Λέει ότι θέλει να περιμένει για να γιορτάσουν όλοι μαζί τα γενέθλια του συζύγου της στις 26 Οκτωβρίου, αν και η κατάσταση της επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα, ο πόνος γίνεται αφόρητος και υποφέρει από κρίσεις.

Maynard-Brittany«Παίρνω φάρμακα πολύ καιρό τώρα», έγραψε σε άρθρο της στην ιστοσελίδα του CNN. «Δεν είμαι αυτοκτονική. Εάν ήμουν, θα είχα πάρει τα χάπια προ πολλού. Δεν θέλω να πεθάνω. Αλλά πεθαίνω. Και θέλω να πεθάνω με τους δικούς μου όρους».

Την Πρωτοχρονιά, η Μπρίτανι, μόλις 29 ετών, διαγνώστηκε με καρκίνο στον εγκέφαλο. Εννέα ημέρες αργότερα, υπεβλήθη σε εγχείρηση στο κεφάλι για να περιοριστεί η αύξηση του όγκου. Οι γιατροί της έδωσαν ακόμα 10 χρόνια ζωής. Τον Απρίλιο όμως, ο καρκίνος «επέστρεψε». Η αρχική διάγνωση ανέφερε ότι πρόκειται για γλοιοβλάστωμα στο τέταρτο στάδιο, δηλαδή η πλέον επιθετική μορφή καρκίνου στον εγκέφαλο. Και η πρόγνωση ήταν πλέον, μόλις έξι μήνες ζωής.

Maynard-Brittany-skilos

Το νεαρό κορίτσι πληρούσε τους όρους του νόμου για ευθανασία με τη βοήθεια γιατρού στο Ορεγκον. Μέχρι τότε ζούσε στον Σαν Φρανσισκό με τον συζυγό της Νταν Ντιαζ. Όταν εμφανίστηκε ο καρκίνος οι γιατροί της είπαν τις επιλογές της. Καμία δεν θα της έσωζε τη ζωή.

Maynard-Brittany-vouno«Μου είπαν ότι πρέπει να κάνω ακτινοβολίες», έγραψε στο άρθρο της. «Διάβασα για τις παρενέργειες: θα έπεφταν τα μαλλιά μου και το δέρμα στο κεφάλι μου, θα είχε εγκαύματα πρώτου βαθμού. Η ποιότητα της ζωής μου θα χανόταν… Έπειτα από μήνες ερευνών, η οικογένεια μου και εγώ καταλήξαμε σε ένα τραγικό συμπέρασμα. Δεν υπάρχει θεραπεία που θα μπορούσε να μου σώσει τη ζωή και οι λύσεις που μου πρότειναν οι γιατροί θα κατέστρεφαν όποιο χρόνο μου απέμενε».

Έτσι μετακόμισε στο Όρεγκον. Βρήκε νέο σπίτι, νέο γιατρό και ο σύζυγος της πήρε άδεια άνευ αποδοχών από την δουλειά του.

«Οι θυσίες που έκανε η οικογένεια μου προκειμένου να έχω πρόσβαση στον θάνατο με αξιοπρέπεια- αλλάζοντας πολιτεία, βρίσκοντας νέους γιατρούς και σπίτι- ήταν πολύ μεγάλες», είπε σε συνέντευξη της στο περιοδικό People. «Υπάρχουν πολλοί Αμερικανοί που δεν έχουν τον τρόπο, τα χρήματα, τον χρόνο για να κάνουν το ίδιο και δεν νομίζω ότι αυτό είναι ούτε σωστό ούτε δίκαιο».

Maynard-Brittany-gamos-1

Η Μπρίτανι εκμεταλλεύεται αυτές τις τελευταίες ημέρες για να βοηθήσει άλλους που βρίσκονται στην ίδια θέση με αυτήν, προσφέροντας εθελοντικά στην οργάνωση Compassion & Choices που βοηθά βαριά ασθενείς στην Καλιφόρνια, το Κολοράντο, το Κονέκτικατ, τη Μασαχουσέτη και το Νιου Τζέρσι. Και έχει βάλει τα θεμέλια Ιδρύματος που φέρει το όνομα της (Brittany Maynard Fund) για να συνεχιστεί η προσπάθεια υιοθέτησης νόμων υπέρ του δικαιώματος να πεθάνει κανείς με αξιοπρέπεια.

Στο τέλος του μήνα, σκοπεύει να βιντεοσκοπήσει τη μαρτυρία της για τους βουλευτές και τους ψηφοφόρους στην Καλιφόρνια.

 

efsyn.gr με πληροφορίες από thebrittanyfund.org

Scroll to top